10 крадци на енергия

Безполезно е да имате най-добрата работа, много пари и най-хубавите неща, ако не се радвате на добро здраве и не се грижите за тялото си.
10 крадци на енергия

Последна актуализация: 17 януари, 2019

Всички имаме определено количество енергия, която трябва да се научим да използваме положително и да не разпиляваме. Енергията позволява да работим с мотивация, дава положителна нагласа да се справим с ежедневните ситуации и да се възползваме от всяка възможност, предоставена пред нас. Единствено ние имаме силата да контролираме енергията и да имаме достъп до нея за използване всеки ден. Все пак, съществуват някои външни и вътрешни фактори. Това са крадци на енергия, които могат да попречат на енергийното ниво, което води до намаляване на мотивацията, настроението и продуктивността.

Eнергията, с която разполагаме, е от ключово значение за постигането на успех и преодоляване на пречките, които възникват по житейския път. Всеки един от нас може да подновява тази енергия всеки ден и да получи най-голяма полза от нея.По този начин изкарваме наяве силните си страни, таланти и всичко, което позволява да се откроим като индивиди. Като се има предвид, че всеки човек е надарен с енергия и това е ключът към неговото лично и професионално развитие.

Великият духовен водач Далай Лама е определил 10 “крадци на енергия”, които всеки един човек трябва да познава. Ще ви разкажем за тях в следната статия.

Стойте далеч от токсични хора

Токсичните хора са абсолютни крадци на енерги
  • “Оставете далеч от вас хората, които единствено влизат в живота ви, за да споделят оплаквания, проблеми, истории за нещастия или страх и които съдят другите. Ако някой търси кошче, в което да изхвърли боклука си, уверете се, че това не е вашият ум.”

Всички ние сме в състояние да разграничим кои хора допринасят за положителни неща в живота ни. Както и кои са тези, които ни спират да правим това, което искаме. С други думи, токсичните хора са абсолютни крадци на енергия.

Плащайте сметките си навреме

Няма нищо по-добро за спокойствието на ума, отколкото това да знаете, че не дължите нищо на никого и че никой не ви дължи нищо.

  • “Плащайте сметките си навреме. В същото време, взимайте парите от тези, които ви дължат или забравете за тях, ако е невъзможно да си ги върнете”.

Да бъдем отговорени с дълговете помага да сме спокойни пред другите и със себе си. Най-добре е да направим всичко, което можем, за да се освободим от дълговете и да не се налага да се крием или да се срамуваме, че не са изплатени.

Дръжте на обещанията си

  • “Ако не ги спазвате, запитайте се защо това се случва. Винаги сте в правото си да промените мнението си, да се извините, да компенсирате.Може да се споразумеете за нещо друго и да намерите друга алтернатива към обещанието, което не сте спазили. Но това не трябва да се превръща в навик. Най-добрият начин да избегнете това, което не искате да правите е, като кажете НЕ от самото начало.

Обещанията, без значение колко малки може да са, имат много голяма стойност за хората, на които сте ги дали. Спазването на обещанията ни прави по-добри хора – както в личен план, така и на професионално ниво.

Делегирайте това, което не желаете да направите

Кажете НЕ от самото начало - не допускайте крадци на енергия до себе си.
  • “Когато е възможно, освободете се или делегирайте тези задачи, които предпочитате да не правите. Посветете времето си на това, което ви харесва най-много.”

Това не трябва да води до избягване на отговорностите. Но понякога е най-добре да дадете работа на някой, който може да я свърши по-добре или който може да заеме мястото ви, когато не се чувствате в най-благоприятната позиция, за да го направите.

Почивайте и действайте

  • “Дайте си възможност да си починете, ако се окажете в момент, когато имате нужда от почивка. Дайте си разрешение да действате, когато откриете момент на възможност”.

Както природата, така и животът имат различни ритми и всеки от нас трябва да знае как да ги контролира. Много пъти, когато не спираме, а имаме нужда, това може да бъде голяма грешка. По същия начин е с бездействието. Когато реално сме в състояние да действаме – то може да доведе до разкаяния в бъдеще.

Изхвърлете, подредете и организирайте

  • “Изхвърлете, подредете и организирайте! Нищо не отнема повече енергия от едно нечисто място, пълно с предмети от миналото, от които не се нуждаете повече”.

От физически неща до духовните. Много е важно да изхвърляме всичко, от което не се нуждаем, оставяйки след себе си миналото. Да вземем само тези неща, които позволяват да се организираме, да живеем добре днес и да изпълним мечтите си за бъдещето.

Грижете се за здравето си – болестите са крадци на енергия

Дайте приоритет на здравето си, болестите са крадци на енергия.
  • “Дайте приоритет на здравето си, без да карате тялото да работи на максимални обороти, иначе няма да може да направите много. Вземете си почивка”.

Безполезно е да имате най-добрата работа, много пари и най-хубавите неща, ако не се радвате на добро здраве и не се грижите за тялото си. За да се радвате на живота с най-добрите енергии, трябва да отдадете заслуженото време на тялото. Да го детоксикирате, да медитирате, да се поглезите и  да се храните добре. Да правите физически упражнения, да се консултирате с лекар и да направите всичко необходимо, за да сте в добро здраве.

Изправяйте се пред трудни ситуации

  • “Изправяйте се пред трудни ситуации. От спасяването на приятел или член на семейството до неутрализиране на негативните действия на вашия партньор. Предприемете необходимите действия.”

Изправянето пред ситуацията е най-здравословният начин да се справите с нея и да не й позволите да се влоши. Важно е да анализирате и да решите навреме. Отлагането или игнорирането на нещата са крадци на енергия.  В резултат може да се генерира стрес,  като затрудни концентрацията и направи проблемите по-трудни за разрешаване.

Приемайте

  • “Приемайте. Това не е помирение, но нищо не ви кара да губите повече енергия от съпротивата и борбата срещу дадена ситуация, която не можете да промените”.

Много хора смятат, че нищо не е невъзможно и че надеждата е последното нещо, което можем да загубим. Понякога животът ни поставя в ситуации, за които трябва да приемем, че не можем да променим и единственият начин да се справим с тях е да ги приемем. Приемането им не означава, че трябва да спрем да се борим. Просто трябва да знаем кога можем да променим нещо и да търсим нови възможности и кога – не.

Прощавайте

  • “Прощавайте, оставете ситуацията, която ви носи болка, да си замине. Винаги можете да изберете да оставите болката от спомен”.

Един от най-големите източници на енергия е любовта или свързването с Бога, за да се научим как да простим. Вярно е, че животът често ни поставя в ситуации, които ни изпълват с гняв, болка, огорчение и страх и които може да бъде трудно да се преодолят. Въпреки това, когато решим да не подхранваме тези чувства и започнем да прощаваме, всичко в нашия живот се подобрява. С течение на времето осъзнаваме, че сме взели едно добро решение. Омразата, горчивината и гневът са чувства – крадци на енергия, които не носят нищо добро и ни водят само до вземането на неправилни и лоши решения.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.