Обичах те, докато достойнството ми каза: „Стига толкова“

· 20.05.2017
Във всяка една връзка, романтична или не, трябва да зачитаме и уважаваме достойнството си, както правим с близките си.

Достойнството е лична и емоционална граница, действаща като психологична защита. В зависимост от това докъде сме задали тази граница, интимните ни и социални връзки ще бъдат здравословни и балансирани.

Достойнството в близките взаимоотношения не търпи проверки и компромиси. В момента, в който започнем да отстъпваме на другите, тази изключително ценна защита започва да се пропуква.

Ако спрете за миг и се замислите над това, ще осъзнаете, че наистина рядко сте разсъждавали върху този важен аспект от живота си.

Нямаме навика да мислим за достойнството си, защото сме възпитани с мисълта, че щом обичаме някого трябва да му дадем всичко, без да очакваме нещо в замяна.

Понякога е много трудно да направим разлика между истинската любов, получена от човека до нас и емоционалната манипулация. Не трябва да забравяме този факт, ако искаме да запазим достойнството си

Днес бихме искали да ви накараме да се замислите върху тази тема с помощта на статията ни.

Достойнството е уважение към самите нас

“Обичах те докато достойнството ми каза: Стига!” Ако някога сте се чувствали по този начин, то със сигурност си спомняте вътрешната борба, която ви е помогнала да осъзнаете, че понякога любовта има граница, наречена достойнство.

Прочетете и: Как да реагирате на изневярата?

Достойнство и самочувствие

Хората изграждат самочувствието си с течение на времето. Начинът, по който сме възпитани без съмнение оказва голямо влияние, но не е определящ фактор.

Всички преминаваме през преживявания, които с времето могат да направят вътрешната ни защита по-слаба.

 • Работа, при която правата ви не се зачитат
 • Проблеми в личната ви връзка
 • Катастрофа, травмираща загуба, изневяра …

Много ситуации могат да доведат до срив в самочувствието ни. Това, което се опитваме да кажем е, че понякога си мислим, че сме неуязвими.

Мислим си, че нищо не може да ни сломи и че можем да се справим с всичко. Вярваме, че е така, защото сме в зоната си на комфорт.

Когато нещата, независещи от нас ни карат да загубим чувството си за самоконтрол, ние губим всичко.

„Сляпото“ впускане във връзка

Знаем, че отдаваме сърцето си по наше желание. Правим тези стъпки на сляпо доверие, защото искаме и чувстваме, че е дошло нашето време за това.

Вижте и: Безполезните думи, които не са последвани от действия

Това е напълно разбираемо, стига да не засяга достойнството ни. Понякога в романтичните връзки, не виждаме границите. Даваме всичко, без да очакваме нещо в замяна.

Всяко усилие, което прави връзката ни по-щастлива и за двете страни, си струва.

 • Докато един ден не осъзнаем, че в душата ни е зейнала огромна празнина. Не, че някой е направил нещо погрешно, просто всичко ни изглежда объркано. Липсва хармония във връзката и цялата енергия и всички усилия са насочени и идват само от единия партньор. Докато единия си похапва пържола, другият се опитва да събере трохите от масата. Човекът с трохите сте вие.

Има ситуации в живота ни, когато си струва да бъдем смели и да поемаме рискове. Не забравяйте, че залогът е висок: самочувствието, достойнството и правото ви да сте щастливи.

В момента, в който някое от тези неща бъде засегнато, е време да вземете решение.

Мислите ви са източник на сила

Когато се намирате в емоционална дупка и достойнството ви се нуждае от подкрепа, можете да си повтаряте тези фрази.

Силата на тези думи ще ви помогне да осъзнаете и разбудите две важни емоции, скрити във вас: смелост и доблест.

Не пропускайте да прочетете и: Обичайте себе си и ще бъдете обичани както ви се иска

Ето ги:

 • Никой не може и не трябва да ми казва как да живея живота си и да бъда щастлива.
 • Всеки, който ме обича истински, няма да ме манипулира или да се опитва да ми вмени мнението си.
 • Добрият партньор се грижи за самочувствието ми, никога не го накърнява.
 • Този, който ме обича, ще се грижи за мен всеки ден.
 • Съвместният живот означава, че знаем как да работим заедно като екип. Този, който мисли само за себе си, не знае как да споделя живота си с някой друг.
 • Имам правото да споделям мислите си, да казвам или не какво ми харесва.
 • Казването на “НЕ” не е егоцентричен акт: така защитаваме достойнството си.
 • Заслужавам любов.

 • Истинската любов започва с любовта към самите нас. Ако нещо около нас ни кара да се чувстваме неоценени, означава, че не е както трябва и са необходими действия.
 • Мога и ще се погрижа за живота си. Няма да се подчинявам на желанията и нуждите на другите.
 • Аз съм красива, силна и смела личност и имам право да съм щастлива както останалите хора. Сама проектирам живота и желанията си.
 • Ще защитавам хората, които обичам. Но и ще изисквам от хората, които ме обичат уважението, подкрепата и защитата, които заслужавам.

В заключение – личното достойнство е изключително ценно и заслужава внимание. То ни дарява с щастие, изпълващо всеки наш ден.