Обичах те, докато достойнството ми каза: "Стига толкова"

Във всяка една връзка, романтична или не, трябва да зачитаме и уважаваме достойнството си, както правим с близките си.
Обичах те, докато достойнството ми каза: "Стига толкова"

Последна актуализация: 13 юли, 2019

Достойнството е лична и емоционална граница, действаща като психологична защита. В зависимост от това докъде сме задали тази граница, интимните ни и социални връзки ще бъдат здравословни и балансирани.

Достойнството в близките взаимоотношения не търпи проверки и компромиси. В момента, в който започнем да отстъпваме на другите, тази изключително ценна защита започва да се пропуква.

Ако спрете за миг и се замислите над това, ще осъзнаете, че наистина рядко сте разсъждавали върху този важен аспект от живота си.

Нямаме навика да мислим за достойнството си, защото сме възпитани с мисълта, че щом обичаме някого трябва да му дадем всичко, без да очакваме нещо в замяна.

Понякога е много трудно да направим разлика между истинската любов, получена от човека до нас и емоционалната манипулация. Не трябва да забравяме този факт, ако искаме да запазим достойнството си

Днес бихме искали да ви накараме да се замислите върху тази тема с помощта на статията ни.

Достойнството е уважение към самите нас

Достойнството е уважение към самите нас.

“Обичах те докато достойнството ми каза: Стига!” Ако някога сте се чувствали по този начин, то със сигурност си спомняте вътрешната борба, която ви е помогнала да осъзнаете, че понякога любовта има граница, наречена достойнство.

Достойнство и самочувствие

Хората изграждат самочувствието си с течение на времето. Начинът, по който сме възпитани без съмнение оказва голямо влияние, но не е определящ фактор.

Всички преминаваме през преживявания, които с времето могат да направят вътрешната ни защита по-слаба.

 • Работа, при която правата ви не се зачитат
 • Проблеми в личната ви връзка
 • Катастрофа, травмираща загуба, изневяра …

Много ситуации могат да доведат до срив в самочувствието ни. Това, което се опитваме да кажем е, че понякога си мислим, че сме неуязвими.

Мислим си, че нищо не може да ни сломи и че можем да се справим с всичко. Вярваме, че е така, защото сме в зоната си на комфорт.

Когато нещата, независещи от нас ни карат да загубим чувството си за самоконтрол, ние губим всичко.

самоконтролът и достойнството са много важни

“Сляпото” впускане във връзка

Знаем, че отдаваме сърцето си по наше желание. Правим тези стъпки на сляпо доверие, защото искаме и чувстваме, че е дошло нашето време за това.

Това е напълно разбираемо, стига да не засяга достойнството ни. Понякога в романтичните връзки, не виждаме границите. Даваме всичко, без да очакваме нещо в замяна.

Всяко усилие, което прави връзката ни по-щастлива и за двете страни, си струва.

 • Докато един ден не осъзнаем, че в душата ни е зейнала огромна празнина. Не, че някой е направил нещо погрешно, просто всичко ни изглежда объркано. Липсва хармония във връзката и цялата енергия и всички усилия са насочени и идват само от единия партньор. Докато единия си похапва пържола, другият се опитва да събере трохите от масата. Човекът с трохите сте вие.

Има ситуации в живота ни, когато си струва да бъдем смели и да поемаме рискове. Не забравяйте, че залогът е висок: самочувствието, достойнството и правото ви да сте щастливи.

В момента, в който някое от тези неща бъде засегнато, е време да вземете решение.

Мислите ви са източник на сила

Когато се намирате в емоционална дупка и достойнството ви се нуждае от подкрепа, можете да си повтаряте тези фрази.

Силата на тези думи ще ви помогне да осъзнаете и разбудите две важни емоции, скрити във вас: смелост и доблест.

Ето ги:

 • Никой не може и не трябва да ми казва как да живея живота си и да бъда щастлива.
 • Всеки, който ме обича истински, няма да ме манипулира или да се опитва да ми вмени мнението си.
 • Добрият партньор се грижи за самочувствието ми, никога не го накърнява.
 • Този, който ме обича, ще се грижи за мен всеки ден.
 • Съвместният живот означава, че знаем как да работим заедно като екип. Този, който мисли само за себе си, не знае как да споделя живота си с някой друг.
 • Имам правото да споделям мислите си, да казвам или не какво ми харесва.
 • Казването на “НЕ” не е егоцентричен акт: така защитаваме достойнството си.
 • Заслужавам любов.
достойнството и любовта към самите нас

И още

 • Истинската любов започва с любовта към самите нас. Ако нещо около нас ни кара да се чувстваме неоценени, означава, че не е както трябва и са необходими действия.
 • Мога и ще се погрижа за живота си. Няма да се подчинявам на желанията и нуждите на другите.
 • Аз съм красива, силна и смела личност и имам право да съм щастлива както останалите хора. Сама проектирам живота и желанията си.
 • Ще защитавам хората, които обичам. Но и ще изисквам от хората, които ме обичат уважението, подкрепата и защитата, които заслужавам.

В заключение – личното достойнство е изключително ценно и заслужава внимание. То ни дарява с щастие, изпълващо всеки наш ден.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.