Синдром на Дориан Грей: какво причинява тази дисморфия?

Вероятно сте чували за героя на Оскар Уайлд Дориан Грей, но защо има синдром носещ неговото име?
Синдром на Дориан Грей: какво причинява тази дисморфия?
Elena Sanz

Написано и проверено от психолог Elena Sanz.

Последна актуализация: 06 март, 2023

Въпреки че всеки човек се сблъсква с това по различен начин, истината е, че никой не обича да остарява. Социалният натиск да останем вечно млади и красиви е очевиден и ни заобикаля постоянно. Някои хора са в състояние да приемат и обичат образа си, дори с несъвършенствата си и във всеки етап от живота. Но други развиват неадаптивни симптоми в тази област и това е известно като синдром на Дориан Грей.

Въпреки че не е включен в основните диагностични наръчници по психология и психиатрия, това явление засяга много хора. Всъщност се смята, че около 3% от населението страдат от него. Този синдром се характеризира с прекомерна загриженост за образа на тялото и силен отказ да остареете. И въпреки че свързваме това с женския пол, мъжете също страдат от това.

Какво представлява синдромът на Дориан Грей?

Синдромът на Дориан Грей е социокултурен и психологически феномен, свързан с натиска да се поддържа младежки и привлекателен външен вид. Този синдром е описан за първи път през 2000 г. от психиатъра Brosig B, в неговото есе Синдромът на Дориан Грей.

Неговото странно име е свързано с романа на Оскар Уайлд „ Портретът на Дориан Грей “, в който главният герой продава душата си, за да запази вечната си младост. Именно в тази рамка на суета, незрялост и красота се развива разстройството.

Синдром на Дориан Грей.
Прекомерната загриженост за външния вид може да е симптом на синдрома на Дориан Грей.

По този начин можем да кажем, че това е придобито разстройство (с което не се раждаме, но което се развива поради социокултурните стандарти, фокусирани върху външния вид). Въпреки това, не всички хора имат еднакви реакции или предизвикват тези видове симптоми. Най-уязвими са хората с по-ниско самочувствие и тези, които базират самооценката си на външния вид.

Основни характеристики

За да разберем синдрома на Дориан Грей, трябва да разгледаме трите му основни аспекта:

Промяна на възприемането на тялото

Хората с този синдром са прекалено загрижени за външния си вид и имиджа си. Те наистина се ужасяват от грозотата или телесната деформация и преглеждат образа си отново и отново в търсене на несъвършенства, за да ги коригират.

Обичайно е да се появят симптоми на дисморфичен ред на тялото, прекомерно внимание и изкривяване на възприятието за област на тялото, която се счита за изключително неприятна и непропорционална, когато в действителност не е така.

За да поддържат красотата и младежкия си вид, те прибягват до всякакви помощни средства и лечения, както и до прекомерна употреба на лекарства. Например:

  • Средства за възстановяване на растежа на косата
  • Лекарства за еректилна дисфункция
  • Лекарства против затлъстяване и лекарства за други естетически цели (като ревитализиране на кожата или увеличаване на мускулната маса)
  • Козметична дерматология
  • Козметична хирургия
  • Прекомерна употреба на диети и физически упражнения

Нарцистична личност

Има тенденция към нарцисизъм в търсенето на вечна младост и привлекателен и перфектен външен вид. Освен това човекът може да се чувства превъзхождащ останалите в различни аспекти, да е суетен, да вярва, че заслужава превъзходно отношение или че има повече права от другите. Накратко, има голяма доза хедонизъм и неразбрано прекомерно самочувствие.

Отказ да остарееш и да узрееш

Синдром на Дориан Грей.
Хората, страдащи от синдрома на Дориан Грей, могат да се подложат на множество операции, за да се почувстват (и изглеждат) отново млади.

Третият компонент е отхвърлянето на стареенето, както физически, така и психологически. Страдащите от синдрома на Дориан Грей правят всичко възможно, за да избегнат опустошенията на стареенето върху тялото и дълбоко се страхуват да не изглеждат по-стари и деградирали.

От друга страна, те показват нежелание да узреят и продължават да възприемат детски и неадекватни на възрастта нагласи и поведение. Накратко, те отхвърлят всичко, което може да се счита за зряло.

Как да се справим със синдрома на Дориан Грей?

Накратко, тези хора имат изкривена и нереалистично негативна представа за физическия си образ. Изключително са загрижени за външния си вид и отказват да приемат собственото си остаряване. Въпреки че може да изглежда излишен и маловажен синдром, истината е, че може да има сериозни последици.

Прекомерната и безразборна употреба на лекарства и козметични процедури може да причини значителна вреда на здравето. Има и значително психологическо страдание. Факт е, че стареенето е неизбежно и колкото и да ви се иска, никое тяло не може да постигне съвършенство, камо ли да го поддържа във времето.

По този начин празнотата и разочарованието, причинени от това, могат да доведат до постоянни тревожни разстройства, саморазрушително поведение и депресивни симптоми. Всъщност се наблюдава, че депресивните епизоди и суицидните кризи са доста чести при този синдром.

По същата причина, при първото подозрение, че страдате от този синдром, е важно да потърсите професионална помощ. Има някои фармакологични възможности, които могат да подпомогнат процеса на възстановяване; но по същество ще трябва да започнете с интензивна психотерапия, за да помогнете на човека с чувството му за изкривяване на тялото, ниско самочувствие и отхвърляне на зрелостта.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Brosig, B., Kupfer, J., Niemeier, V., & Gieler, U. (2001). The” Dorian Gray Syndrome”: psychodynamic need for hair growth restorers and other “fountains of youth.”. International journal of clinical pharmacology and therapeutics39(7), 279-283.
  • Osorno, D. A. (2006). El síndrome de Dorian Gray (DGS). Revista de la Asociación Colombiana de Gerontología y Geriatría, 20(4), 971-973. http://acgg.org.co/pdf/pdf_revista_06/20-4-articulo2.pdf

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.