7-те най-добри сока, които да пиете за забавяне на стареенето

Когато става въпрос за забавяне процеса на стареене и за подмладяване на кожата, фрешовете са най-добрият начин да получите дозата от витамини и минерали, която ви е необходима.
7-те най-добри сока, които да пиете за забавяне на стареенето
Valeria Sabater

Написано и проверено от психолог Valeria Sabater.

Последна актуализация: 11 август, 2023

Когато става дума за забавяне или за по-малко забележимо въздействие на стареенето, всеки естествен метод си струва да се разгледа.

Става въпрос за неща, които може да превърнете в ежедневен навик и които не само подобряват цялостното ви здравословно състояние, но също така предоставят на тялото ви голямо количество антиоксиданти, хидратация и витамин С, идеални за намаляване на бръчките и за възвръщането на еластичността на кожата.

Както знаете, няма чудотворно средство срещу стареенето. Съществуват различни процедури и усилия, които може да положите, но важното е да приемете, че времето ще продължи да се движи напред.

Независимо от това, не е нужно да наблюдавате безпомощно как отлитат годините. Основната ви цел трябва да бъде грижата за самите вас, да се чувствате чудесно и да взимате добри решения за тялото и здравето си.

Ако забавянето на стареенето е вашата цел, то опитайте тогава някои от следните страхотни сокове!

1. Доматен сок

Доматеният сок е богат конкретно на един антиоксидант: ликопен.

Каротеноидът и фитохимичният пигмент са експерти в борбата със свободните радикали (молекули или йони, които могат да увредят здрави клетки, да атакуват имунната ви система и да ускорят процеса на стареене).

Ликопенът също ви помага да имате по-стегната, по-тонизирана кожа, тъй като потиска ефекта от колагеназата, вид ензим, който разгражда колагена в кожата ви с течение на времето.

2. Зелев сок

Зелевият сок е класическо средство за забавяне на стареенето.

Зелевите листа са богати на витамин К, съставка, която е много полезна за предотвратяването на сърдечни болести и остеопороза.

Да не забравяме, че зелето съдържа и други полезни вещества, като:

  • минерали (манган, мед, калций, калий, желязо, магнезий)
  • витамини (В1, В2, В6, Е)
  • фибри
  • омега-3 мастни киселини

Това е пълен с витамини зеленчук с невероятна антиоксидантна сила.

3. Сок или вода от патладжан

Патладжан против стареенето

Многократно е казвано, че патладжанът е един от най-полезните зеленчуци, които може да консумирате.

Прекрасен начин да се възползвате от полезните му свойства е да го сготвите и да изпиете водата, в която се е готвил.

Някои хора го режат на малки парчета и след това го пасират заедно с ябълки, за да се получи сок. Това подобрява вкуса му.

Консумирайте го както пожелаете, защото патладжанът е една от най-богатите на антиоксиданти храни.

4. Сок от червено грозде против стареенето

Гроздето, неговите ципи и семена от години се ползват в разкрасителните продукти срещу стареене.

Тайната е в техния ресвератрол. Това е вид антиоксидант, който се среща също в къпините, боровинките и касиса, и който е важен фактор при борбата с признаците на стареене.

Най-добрият начин да се възползвате от тях е по време на сезона им.

Преди да решите да си купите бутилирани сокове, опитайте да си ги направите сами вкъщи с блендер, като добавите вътре и ципите, и семената. Използвайте всичко!

5. Сок от нар: страхотен е!

Нар срещу стареенето

Един от най-полезните плодовете, който винаги да държите вкъщи, когато е в сезон, е нарът.

Ще ви помогне да намалите лошия холестерол, полезен е в борбата с бактериите, които пикочният мехур или бъбреците могат да задържат, също така подпомага намаляването на бръчките.

Нарът ви помага в производството на уролитин А, молекула, позната със способността си да регенерира митохондриите и по този начин предпазва всяка клетка в тялото ви.

Така че грабвайте го винаги щом го видите пресен в магазина.

6. Диня

Въпреки популярното схващане, че динята съдържа само вода и захар, тя всъщност осигурява високи нива на витамини, минерали и антиоксиданти.

Динята е страхотна за хидратацията на тялото, нещо което би зарадвало кожата ви.

Не забравяйте, че е богата на витамин А, изключително важна съставка за подновяването и поддържането на кожата хидратирана, бори се със сухотата и бръчките.

7. Киви

Киви за забавяне на стареенето

Препоръчваме златното киви. Ако се пасира с ябълки и малко лимон, ще получите страхотен сок за борбата си срещу остаряването.

Откритите в кивито антиоксиданти помагат на кожата да се стегне и забавят образуването на бръчките.

То съдържа най-вече високи нива на витамин С и Е. Те спомагат да се намалят щетите от свободните радикали по кожата ви.

Кой сок ще пробвате днес? Помнете, че трябва сами да си ги приготвяте и не бива да добавяте никакви подсладители, ако е възможно.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.