Как да се защитите срещу нарцистична девалвация

Ако всичко е било чудесно с даден човек и изведнъж той е започнал да ви унижава и да се отдръпва от вас, може да страдате от нарцистична девалвация. Научете повече за това тук.
Как да се защитите срещу нарцистична девалвация
Elena Sanz

Прегледано и одобрено от психолог Elena Sanz.

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 02 октомври, 2022

Нарцисизмът все още е непознат термин за много хора. Мнозина около нас обаче могат да се идентифицират с него. Те са хора, които вярват, че превъзхождат другите, които използват другите за своя собствена изгода и които могат да инициират нарцистична девалвация, когато най-малко го очакваме.

Следвайки това, което обяснява Ръководството за MSD, на нарцисиста му липсва емпатия и се нуждае от похвала от другите. Въпреки че изглеждат самоуверени и с много увереност, в действителност те имат значителна и нездравословна липса на самочувствие.

Това е диагноза, известна като нарцистично разстройство на личността в областта на психологията.

В тази статия няма да се фокусираме толкова върху това разстройство, а по-скоро върху нарцистичната девалвация. Ще разгледаме в какво се състои тя, когато човек я задейства и какви последствия може да има за тези, които са станали нейни жертви. Затова ще предложим и някои съвети как да се предпазите от този вид психологическо малтретиране.

Какво е нарцистична девалвация?

Нарцистичната девалвация често започва внезапно, без предупреждение. Вярно е обаче, че може да бъде едва доловима в началото. Както обяснява Кралската академия по испански език (RAE), девалвирането се отнася до „понижаване на стойността на валута или нещо подобно чрез нейното обезценяване“.

Следователно, в случай на нарцистична девалвация, човекът се стреми да обезцени другия човек, като отнема заслугите от всичко, което може да постигне, или от всяка цел, която може да постигне. Но защо нарцисистът прави това? Е, те правят това, защото вече са постигнали целта си.

Всъщност обикновено те наистина са очарователни в началото. Те могат да предизвикат привличане, от което много малко успяват да избягат. Въпреки това, веднъж попаднали в ръцете им, те използват другия човек, докато не им омръзне и обезценяването започва.

Излизане с нарцисист
Нарцисистът често генерира силно привличане и не разкрива истинските си намерения в началото.

Цикълът на нарцистичната девалвация

За да говорим за нарцистична девалвация, първо трябва да запомним, че това е цикъл. Това е като прилив, в който този тип хора потапят жертвите си и който винаги протича по един и същи начин.

Като начало всичко е прекрасно. Нарцисистът е добър приятел или потенциален партньор, който е там, интересува се и не изглежда да има нито един недостатък. Освен това вероятно дори споделяте много общи неща.

Нарцисистът обикновено се нагажда спрямо другия човек, като знае точно какво харесва и не харесва, така че неговият приятел или партньор намалява бдителността си. Тогава започва идеализацията.

След като възникне връзка или започне някаква връзка, нарцисистът поема контрола над ситуацията. Другият човек не е негов или неин приоритет. Вместо това нарцисистът им предлага трохи, но идеализацията вече е свършила цялата работа. Сега следващата фаза е тази на нарцистичната девалвация.

В тази фаза на девалвация те могат да се извиняват, да правят очевидни саркастични забележки и да проявяват незаинтересованост, която се увеличава с времето. Жертвата на нарцисиста често не разбира нищо или защо всичко се е променило толкова внезапно и може да поиска обяснения, да бъде натоварена и да преследва нарцисиста още повече. G хостинг и манипулация са обичайни техники, които хората с това разстройство на личността обичат да използват.

Как да предотвратим и да се защитим от нарцистична девалвация

За да предотвратите нарцистична девалвация, препоръчително е да избягвате да идеализирате някого. Опитът да останете стъпили на земята през цялото време е основен за всеки тип връзка. Никой не е перфектен; всеки си има недостатък. Да бъдете наясно с това е от решаващо значение.

Но в случаите, в които обезценяването вече е започнало, има няколко съвета, които могат да ви помогнат ситуацията да не повлияе на вашето самочувствие. Ето някои от тях:

  • Практикуване на нулев контакт: Това е решение, което не искате да вземате, но често е най-доброто. Блокирането и прекъсването на всякакъв контакт с нарцисист, който обижда, обезценява, омаловажава и ви причинява вреда, е начинът да се погрижите за себе си.
  • Продължавайте да правите нещата, които обичате: практикувайте забавно хоби, четете, срещайте се с приятели, фокусирайте се върху работата си… Животът не спира, защото нарцисистът си играе с емоциите ви и ги манипулира.
  • Поставете граници и се придържайте към тях: Спрете да вдигате телефона, прекъснете връзката и говорете открито, за да не бъдете манипулирани. Това са едни от най-добрите начини да съобщите на нарцисиста, че той/тя се забърква с грешната жертва. Това не е лесно, така че психологическата помощ винаги може да ви помогне.
Нарцистична девалвация
Разобличаването на нарцисиста не е лесно, но трябва да му дадем да разберем, че няма да бъдем негови жертви.

Кога да посетите психолог

Човек трябва да отиде на психолог, когато е открил в себе си някое от поведенията или поведенческите модели, които са подобни на тези, за които говорихме, когато обсъждахме цикъла на нарцистична девалвация. Това обаче не е лесно.

Ето защо, дори ако сте жертва при тези обстоятелства, терапията може да ви помогне да излезете от връзката и да възстановите повредените части от вашето самочувствие. Ръководството за MSD изчислява, че 6,2% от хората, живеещи в Съединените щати, страдат от нарцистично разстройство на личността. Така че трябва да приемем, че за съжаление има доста от тези хора в света.

Познаването на този тип личност и предпазливостта е от съществено значение, за да избегнете нараняването си. Понякога това се случва почти без да го осъзнаваме. Избягването на идеализирането е от ключово значение.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.