Какво е агорафобия? Научете за тревожното разстройство, което има Зак Ефрон

Поредица от събития, съчетани през последните 4 години от живота на Зак Ефрон, го доведоха до агорафобия. От какви симптоми страда? Тук ще ви разкажем всичко по темата тук.
Какво е агорафобия? Научете за тревожното разстройство, което има Зак Ефрон
Leonardo Biolatto

Написано и проверено от лекар Leonardo Biolatto.

Последна актуализация: 14 декември, 2022

Някои скорошни изявления на Зак Ефрон относно неговата агорафобия разкриха въпроси относно поведението му. Много пъти е бил виждан да се отдръпва бързо от тълпи хора и събития, в които участва поради актьорските си задължения.

Освен това наскоро беше много критикуван за предполагаема козметична операция, която е променила твърде много лицето му. Забавянето на отговора на актьора засили спекулациите.

Оказа се, че той наистина е счупил челюстта си и е бил на рехабилитация. Но каква беше причината уточнението му да не излезе навреме, за да спре слуховете? Поради агорафобията, която има Зак Ефрон, той много малко влиза в социалните медии. Разбрал за коментарите в интернет от обаждане от майка си.

Изявленията на Зак Ефрон за неговата агорафобия

Най-забележителните изрази на актьора в последното му интервю бяха следните:

“Просто не излизам. Хората на големи групи предизвикват моята агорафобия.” – Зак Ефрон

На теория проблемите започват след физическата му подготовка и снимките на филма Baywatch. За да бъде във форма и да демонстрира изваяна физика, калифорниецът трябваше да спазва строг и взискателен режим.

В средата на физическата подготовка актьорът беше покосен от различни контузии. Той скъса предна кръстна връзка на едно от коленете си, изкълчи рамо, счупи една от китките си и страдаше от повтарящи се болки в гърба.

Преживяването на Baywatch го беляза. Почувства умора, която никога преди не е имал, и искаше да спре, за да се възстанови. Това спиране обаче не дойде до пандемията.

Когато бяха въведени ограничения поради разпространението на COVID-19, актьорът остана в малък крайбрежен град в Австралия: Байрън Бей. Там, на място с по-малко от 10 000 жители, той се отпусна и замени тежките си тренировки с по-малко въздействащи дейности.

агорафобия Зак Ефрон
Байрън Бей е крайбрежен град в Австралия. Малък е и  пандемията намали потока от хора, тъй като туризмът беше забранен.

Нараняването на лицето му

Травмата на челюстта му е настъпила в Австралия. Той тичал в къщата си на брега, спънал се и се ударил в нещо. Изпаднал в безсъзнание за кратко.

Когато се събудих, забелязах, че брадичката ми виси на лицето ми. – Зак Ефрон

Лицето му се промени напълно. Дъвкателните му мускули се развиха прекомерно, за да компенсират липсата на подвижност в челюстта. Това доведе до хипертрофично развитие на лицето, което изглеждаше като лоша козметична операция.

Тъй като актьорът вече беше свикнал да стои далеч от социалните мрежи, интернет, медиите и групите хора, той така и не узна за меметата,  циркулиращи за него. Някои кадри, които трябваше да заснеме поради рекламни ангажименти, го показваха с увеличено лице и интернет потребителите не го пощадиха, окарикатурявайки го.

Обаждане от майка му го накарало да разбере какво се случва. След това последва публично, макар и закъсняло, уточнение. Днес лицето на актьора отново е в обичайния си вид, възстановено и без следи от фрактурата.

Какво е агорафобията, от която страда Зак Ефрон?

Възможно е всички скорошни травматични преживявания на Зак Ефрон да са допринесли за неговата агорафобия. Това е разстройство на психичното здраве, което се определя като ирационален страх от места, от които трудно можеш да избягаш.

Разбира се, тази трудност е изцяло във възприятието на човека. Има хора с агорафобия и страх да бъдат сред много хора. За други проблемът са мостове или много големи открити пространства.

Много често хората, които са имали пристъпи на паника, имат агорафобия. За тях присъствието на обществено място и мисълта за възможността от нова атака, без да получат адекватна помощ или да станат за смях, е достатъчно, за да увеличи тревожността им.

Постепенно хората с това състояние са склонни да променят своите навици, за да избегнат тълпите. Някои дори избягват да напускат домовете си. След ограничаването на пандемията, диагностицираните случаи на това заболяване се увеличиха.

Рискови фактори за агорафобия

Научните доказателства сочат, че агорафобията има тенденция да се проявява в ранна възраст, почти винаги преди 35-годишна възраст. Зак Ефрон, например, сега е на 34.

Има също детски и юношески прояви на това разстройство. Според статистиката жените са склонни да страдат повече от мъжете.

Стресът се счита за важен рисков фактор за довеждане до клиничната картина. Вероятността се увеличава, ако лицето е тревожна личност. И разбира се, има по-голяма вероятност, когато лицето има установени психиатрични диагнози като депресия, други фобии или пристъпи на паника.

Тежките случаи могат да накарат пациентите да развият нездравословни методи за избягване. Не говорим само за уединение у дома и избягване на социални контакти, но и за вредни практики, като прекомерна употреба на алкохол или наркотици за развлечение.

В крайна сметка има хора, които никога повече не напускат домовете си. Новите технологични съоръжения позволяват на човек да прави покупки през интернет и да плаща чрез домашно банкиране, както и да работи дистанционно. В този контекст изглежда, че това е идеалното извинение за агорафобията – да се наблюдава все повече и повече.

Жена, затворена по време на пандемията
Общото затваряне за почти две години и възходът на дистанционните технологии благоприятстват увеличаването на случаите на агорафобия.

Има ли лечение за агорафобията на Зак Ефрон?

Не знаем дали калифорнийският актьор получава психиатрично лечение. Подходът обикновено съчетава техники на когнитивно-поведенческа терапия с определени лекарства. Те включват следното:

  • Антидепресанти: Предпочитат се селективните инхибитори на обратното захващане на серотонина (SSRIs), като сертралин или флуоксетин.
  • Анксиолитици: Бензодиазепините се предписват за периоди на повишена тревожност и стрес.

Групите за подкрепа са друга стратегия, прилагана за хора с агорафобия. Там те могат да споделят своя опит с хора, преминаващи през същия страх от тълпи и открити пространства. Това също е възможност да усвоите техники за релаксация, които могат да се прилагат, ако бъдат открити първоначалните симптоми на паническа атака.

Накратко, агорафобията на Зак Ефрон изважда на масата реалността на стреса, който добре известните актьори толкова често са принудени да изпитват. Справянето с постоянното търсене на внимание от феновете и изискванията на медиите не винаги е лесна задача. За актьора лечението е и преоткриване на себе си в този нов контекст.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Sandín, Bonifacio, et al. “Sucesos vitales estresantes y trastornos de pánico: relación con el inicio del trastorno, la gravedad clínica y la agorafobia.” (2006).
  • Mitrasinovic, Miodrag. “Agoraphobia: New York City Public Space in the Time of COVID-19.” The Journal of Public Space 5.3 (2020): 83-90.
  • Tibi, Lee, et al. “An admixture analysis of age of onset in agoraphobia.” Journal of affective disorders 180 (2015): 112-115.
  • Martin, Patrick. “The epidemiology of anxiety disorders: a review.” Dialogues in clinical neuroscience (2022).

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.