Четири храни, които могат да променят външния ви вид

Съветваме ви да ограничете консумацията на захар и вино. А прекаляването с млечните продукти може да доведе до появата на черни точки по лицето ви.
Четири храни, които могат да променят външния ви вид
Elisa Morales Lupayante

Прегледано и одобрено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Вярвате или не, има няколко храни, които могат да променят външния ви вид.

Вижте кои са те, защото днес ще говорим за тях и за това как влияят върху лицето ви.

1. Вино

виното променя външния ви вид

Една от характеристиките на хората, които пият прекалено много вино е, че получават много видими бръчки, както и дефекти по носовия мост. Те също получават малки бръчки под очите и подути клепачи.

Ако това не е достатъчно, кожата ви се дехидратира и зачервява. Порите на лицето също се разширяват.

Всичко това е така, защото виното съдържа големи количества захар, както и пестициди и сулфити. Ето защо алкохолните напитки причиняват обезводняване.

Като цяло, тялото губи вода. В допълнение, то кара черния дроб да работи прекомерно и означава, че ще имате стомашни проблеми на следващия ден. Всичко това кара кожата ви да изглежда набръчкана, отпусната и с червени петна.

Също така, ако консумирате алкохол в излишък дълго време, това може в крайна сметка да промени функцията на вашите чревни бактерии и да бъде причина за множество заболявания.

За да коригирате този проблем, е необходимо да спрете да пиете всякакъв вид алкохол поне 3 седмици. По този начин можете да позволите на кожата и външния ви вид да се регенерират.

2. Мляко

млякото променя външния ви вид

Подобни характеристики възникват при хора, които пият прекомерно количество млечни продукти. В този случай лицето се характеризира с торбички под очите и подути клепачи.

То също причинява черни точки и петна в области като брадичката.

Млякото също може сериозно да повлияе на цвета на лицето ви, дори ако толерирате лактозата. Това е така, защото, като остаряваме, губим голямо количество ензими, които ни помагат да смиламе лактозата добре.

Въпреки че това не е алергия, то води до някои промени в тялото и лицето. Така че, ако видите, че лицето ви е подуто и кожата ви бледа, опитайте се да избягвате млечни продукти за няколко седмици.

По този начин ще можете да разберете дали лицето ви се подобрява и дали тези симптоми изчезват. Ако това е така, можете да сте сигурни, че това се дължи на прекомерната консумация на млечни продукти.

3. Захарта влияе силно на външния ви вид

захарта променя външния ви вид

Съществува и много типично лице за тези, които ядат повече захар, отколкото би трябвало. То се характеризира с дълбоки бръчки в горната част на лицето, торбички под очите, тънка, бледа кожа и акне.

Захарта, освен че е съставка, която трябва да се консумира умерено, защото може да ви накара да наддадете на тегло, също влияе върху състоянието на вашата кожа.

Това, което прави тази храна, е засилването на гликирането. Следователно, това засяга процеса, при който излишните глюкозни молекули се придържат към колагена, увреждат го и го правят по-малко еластичен.

Всичко това ускорява стареенето на кожата, помага при образуването на бръчки и променя пигментацията на кожата.

Ако това, което търсите, е перфектна кожа, едно от първите неща, които трябва да направите, е да намалите до минимум консумацията на захар и да изберете други алтернативи.

4. Глутен

глутенът променя външния ви вид

Яденето на излишък от продукти, съдържащи глутен, е лошо не само за страдащите от цьолиакия.

Лицето на човек, който яде твърде много глутен, се характеризира с черни точки на челото, бузите и брадичката, червени бузи и подутото лице. С други думи, глутенът може да промени външния ви вид.

Ако забележите тези признаци, трябва да знаете, че те могат да бъдат симптом, че тялото ви не е способно да усвоява глутен.

Глутенът е вид протеин, който може да се открие в храни като:

  • Пшеница
  • Ръж
  • Овес
  • Ечемик

Също така се среща в напитки като:

Ако подозирате, че сте нетолерантни към глутен, може да го пробвате много лесно: просто трябва да се опитате да изключите тези продукти от вашата диета за 2-3 седмици. Изключете всички храни, които могат да съдържат глутен, и наблюдавайте дали има промени в кожата ви.

Ако след тези две седмици симптомите ви не са изчезнали, вероятно е да имате непоносимост към друга храна, но не и към глутен.

Въпреки това, за поддържането на външния ви вид здрав, както и да се радвате на правилно тегло, най-добре е да изключите прости въглехидрати като тестени продукти, приготвени от бяло брашно.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.