Сексуалното самопознание: Защо е толкова важно?

Сексът е важна част от живота ни, затова трябва да подобрим сексуалното си самопознание, за да му се наслаждаваме максимално.
Сексуалното самопознание: Защо е толкова важно?
Elena Sanz

Написано и проверено от психолог Elena Sanz.

Последна актуализация: 25 април, 2023

Сексуалното самопознание е важно отвъд сексуалните практики. Необходимо е да извършим процес на размисъл и интроспекция, който ни позволява да открием себе си в този аспект: това е сексуално самопознание.

Често се потапяме в сексуалността, водени от инерцията, от това, което смятаме, че трябва да бъде и без връзка с реалните ни предпочитания и усещания. Това може да доведе до сексуални дисфункции, лично недоволство и неудовлетвореност на двойката и дори рисково поведение. За да предотвратим това да се случи, предлагаме някои ключове за себеоткриване.

Какво представлява сексуалното самопознание?

Този термин се отнася до всичко, което знаем (или трябва да знаем) за себе си по отношение на нашата сексуалност. Как сме в тази област, от какво се нуждаем, какво харесваме, какви са нашите предпочитания и ритми, какво мислим и чувстваме за това, как се представяме и какво бихме могли да направим, за да живеем по-пълноценно сексуално.

Това са въпроси, на които много хора нямат отговор, защото просто никога не са си задавали. Никой не ни учи колко е важно да изживеем сексуалността си с съзнание, да познаваме и уважаваме себе си и да виждаме отвъд обикновената гениталност или простия сексуален акт.

Има няколко ценни момента, на които трябва да обърнем внимание по отношение на сексуалното самопознание. По-долу говорим за някои от тях.

Сексуално привличане
Какво харесваме и какво не ни прави пълноценни в сексуалността, не винаги е ясно за всички.

Сексуалното самопознание е свързано с изследване на вашата анатомия

Основна стъпка е да познаваме в дълбочина тялото, неговите части и функциите на всяка от тях. Въпреки че може да не изглежда така, има много хора, които не познават достатъчно своята анатомия. Това може да компрометира тяхното удоволствие.

Поглеждането в огледалото, самоизследването или обучението с информация от надеждни източници е много необходимо. Освен това има малки жестове и рутинни процедури, които ни помагат да подобрим осъзнаването на тялото, да се свържем и да се чувстваме по-уверени в кожата си. Например масажи, стречинг или танци.

Открийте вашите усещания

Когато говорим за сексуалност, ние сме склонни да се фокусираме твърде много върху гениталиите. Забравяме, че много части от тялото са ерогенни и податливи да събудят желание и да доставят удоволствие.

За да разберете кои са тези точки във вас, трябва да си позволите да изследвате и чувствате, както сами, така и като двойка. Ласки, целувки или еротични играчки могат да помогнат в тази задача.

Сексуалното самопознание – какво мислите за тялото си?

Както казахме, сексуалността не е чисто физическа. Нашите мисли за това играят важна роля.

Установено е, че представата за себе си (начинът, по който възприемаме тялото си и как ценим външния си вид) оказва голямо влияние върху способността ни да се наслаждаваме на сексуалността. Лошата представа за себе си може да ни накара да се чувстваме самокритикуващи се. Което ни кара да ограничаваме или ограничаваме сексуалните контакти или да ни кара да ги преживяваме със срам и неудобство.

Ето защо е важно да работим върху това. Затова спрете да се съдите и да критикувате външния си вид. Научете се да обичате тялото си дори с неговите несъвършенства и да му благодарите, че ни позволява да се чувстваме и да се наслаждаваме, което е много полезно.

Какво е вашето сексуално самопознание?

Сексуалното самопознание предполага размисъл и върху информацията, която имаме за секса. Понякога тази информация е тенденциозна, недостатъчна или пълна с табута, които ни ограничават.

В този аспект има няколко точки, на които трябва да се обърне внимание и те са следните:

  • Сексуалното възпитание и някои от неговите основни понятия, като съгласие, защита срещу болести, предавани по полов път, и предотвратяване на бременност.
  • Идеята за коитоцентризъм, толкова присъстваща в нашето общество, която поставя пенетрацията в центъра на уравнението и отхвърля другите сексуални практики като необходими и приятни.
  • Също така, митовете и табутата относно различни практики, игри и предпочитания. Важно е да запомните, че всяка дейност по взаимно съгласие, която генерира удоволствие и не причинява вреда, е законна.
  • Разбиране на значението на комуникацията и сексуалната самоувереност за постигане на удоволствието на участниците в срещата.
  • Накратко, да прогоните страха и срама да общувате, питате, чувствате, поставяте граници или се осмелявате с нови предложения.
Защо сексуалното самопознание е важно?
Разбирането на предпочитанията и изместването на фокуса от коитоцентризма са здравословни практики за подобряване на удоволствието и самочувствието.

Сексуалното самопознание – определете вашите предпочитания

Последната важна стъпка е да определите какви са вашите предпочитания. Тоест какви неща ви възбуждат, доставят ви удоволствие и се чувствате добре. Какви са вашите граници, вашите нужди и вашите ритми.

В този момент не говорим само за това да знаете какви са вашите ерогенни зони, любимите ви пози или начина, по който обичате да бъдете стимулирани. Също така е важно да се обърне внимание на социалната и емоционална област.

Например, има хора, на които им е удобно да имат случайни връзки без обвързване; има и други, за които това е неудобно и дори емоционално вредно. Уважаването на вашите нужди в това отношение е много необходимо, за да не се принуждавате да правите нещо, което не искате, само поради социален натиск.

По същия начин честотата, с която искате да правите секс, също е точка за изследване. По този начин предпочитанията на всеки човек са различни и всички те са законни; няма правилен и определен брой сексуални контакти.

Опитайте се да се свържете с вашите нужди и усещания и да идентифицирате какво желаете.

Препоръчваме ви и: 8-те най-вълнуващи и приятни сексуални позиции

Сексуалното самопознание ни освобождава и ни позволява да се наслаждаваме напълно на секса

Накратко, ако изпитвате някаква трудност или неудовлетвореност по отношение на вашата сексуалност, ще бъде много положително за вас да започнете път на сексуално самопознание. Затова изключете автопилота и започнете да опознавате себе си. Да се питате и да се свързвате с тялото си, с желанията и предпочитанията си.

По този начин ще се чувствате много по-комфортно и уверено. Освен това ще можете да общувате по-добре със сексуалните си партньори.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.