5 фрази за спиране на спор с партньора ви

Споровете в двойката могат да бъдат здрави, но това не винаги е така. Искате ли да знаете какво да правите, когато нервите започнат да пламват? ще ви кажем.
5 фрази за спиране на спор с партньора ви
Elena Sanz

Прегледано и одобрено от психолог Elena Sanz.

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 21 октомври, 2022

Търсите начини за спиране на спор с партньора ви? Знанието как да спрете навреме спора с партньора си е от съществено значение, така че връзката ви да не бъде нарушена в дългосрочен план. Това е важно, особено когато конфронтациите се случват редовно.

Въпреки че спорът с партньор е нещо нормално, тъй като една връзка се формира от хора, които са различни, ако това се случва всеки ден или ако има постоянно търкане, това показва, че трябва да се научим как да спираме споровете по по-добър и по-здравословен начин.

Може би е добра идея да прогоните често срещаните митове като „търкането означава, че другият човек ви харесва“ от вашата система от вярвания. Това нормализира споровете и може да ги превърне в нещо ежедневно и нездравословно.

Въпреки че понякога споровете могат да бъдат градивни, по-добре е да знаете и запомните някои фрази, които могат да ви помогнат да ги спрете, преди да излязат извън контрол. Ще споделим някои с вас в тази статия.

Възможно ли е да се спори по здравословен начин?

Отговорът на този въпрос е категорично “Да!”. Когато една двойка спори и се омаловажава или дори обижда взаимно, това е случай на нездравословен спор. Това е червен флаг, който не трябва да пренебрегваме, защото е много възможно връзката да е токсична, ако това се случва.

Но случаите, в които спорът може да има положителен аспект, са тези, в които членовете на връзката споделят своите различни гледни точки по дадена ситуация. Те може да се разстроят и да повишат малко гласа си. Ако се натоварят твърде много, докато обясняват как виждат обстоятелствата, но никога няма презрение.

Винаги се изслушват и търсят допирни точки. Тоест те преговарят.

Не е лесно да поддържаме здрави аргументи, защото референциите, които обикновено имаме, не са най-добрите примери. Например споровете, в които нашите родители може да са участвали или които можем да видим по телевизията, в никакъв случай не са здравословни модели.

Въпреки това, винаги можете да дадете личен пример, за да промените това и да се научите как да спорите по по-здравословен начин.

спиране на спор
Като двойка можете да спорите в рамка на уважение и да конфронтирате различните си мнения, за да постигнете обща цел.

Най-добрите фрази за спиране на спор с партньора ви

Когато не знаете нищо за това как да спрете спор с партньора си, следните фрази, които ще споделим с вас, могат да ви помогнат. След това с времето всеки човек ще открие своите собствени фрази и техники.

Тези изрази ще успеят да успокоят настроението, когато споровете започнат да се превръщат в нездравословни. Следователно можем да започнем да ги прилагаме на практика в бъдещи дискусии, за да видим ефекта им.

1. Фрази за спиране на спор: “Мисля, че това е най-доброто, но какво мислите?”

Много спорове изглежда никога нямат край, защото хората във връзката искат това, което мислят или вярват, да бъде автоматично прието от другия човек, без да слушат какво всъщност има да каже другият. Когато произнесете тази фраза обаче, спорът често изстива. Тъй като партньорът ви има възможност да изрази своята гледна точка, за да постигнете общи позиции.

Това е много подходяща фраза за спиране на двойни спорове в здравословен контекст. Давате място и глас на другия, като го казвате.

2. „Съгласен съм/прав си за това.“

Това е друг израз, който често спира споровете, които излизат извън контрол. Много пъти гневът на спора може да ни накара да отречем тази причина и да нажежим ситуацията.

Точно както можем да кажем: „Не съм съгласен. Вижте, това е моят начин да виждам нещата “, можем също така да заявим обратното. Това не е проява на слабост.

3. Фрази за спиране на спор: “Боли ме, когато казваш или правиш това.”

Друг начин за спиране на споровете е да изразите чувствата и емоциите си уверено. Не можем да оставим на другия човек да гадае с кое чувстваме добре или с кое не.

Затова трябва да се научим как да изразяваме емоциите си. И как ни е повлияло казаното или направеното от партньора ни. Това е особено полезно, ако сме склонни винаги да започваме спорове по едни и същи причини. Асертивният диалог е ключът.

4. „Да си направим ли почивка и да продължим по-късно?“

Тази фраза за спиране на семейни спорове е много интересна, когато страстите станат твърде горещи. Ако забележим, че тонът става агресивен и че обвиняваме или нападаме другия, добър начин е да си вземем почивка и да се върнем към темата по-късно.

Това ни позволява да приемем друга гледна точка, да разсъждаваме и да насочим дискусията към нещо градивно. Почти винаги има време за охлаждане на страстите.

спор с партньора
Спирането на разговора, за да се охладят страстите, е много добра тактика. Така се успокояваме и се връщаме към разговора с друга нагласа.

5. Фрази за спиране на спор: “Защо винаги накрая спорим за това?”

Последната от тези фрази е много силна, тъй като ще помогне да се изяснят причините, поради които е възникнал спорът. Можем да стигнем до извода, че сме притеснени от определени навици на другия човек и че ако не съобщим това по асертивен начин, се задейства поредица от оплаквания и аргументи.

Споровете спират, ако се научим да управляваме емоциите си

Не е лесно да спрем семейните спорове с тези фрази, ако не сме се научили как да управляваме правилно емоциите си по здравословен начин. За щастие има специалисти, които могат да ни помогнат.

Всичко, което научаваме от терапевт или психолог, също ще ни помогне в отношенията ни с приятели и колеги от работата. В крайна сметка всичко е свързано с подобряването на човешките взаимоотношения.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Enriquez, A. L. G., Escobedo, M. M. R., Estrada, R. J., Vaquera, A. R. S., & Bustillos, F. D. L. V. (2017, October). Asertividad ante la dependencia en los conflictos de pareja. In [2018] Congreso Internacional de Ciencias Sociales.
  • Hernando-Gómez, Á., Maraver-López, P., & Pazos-Gómez, M. (2016). Experiencias positivas y negativas en relaciones de pareja de jóvenes y adolescentes. Revista de psicología (Santiago), 25(2), 01-19.
  • Rodríguez, F., & Córdova, L. (2009). Violencia en la pareja: manifestaciones concretas y factores asociados. Espacio abierto18(2), 323-338.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.