5 билки за повишаване на либидото

Ако имате сексуални проблеми, първо поговорете с половинката си. В повечето случаи трябва просто да направите някои дребни промени. Ако това не е достатъчно, изпробвайте тези билки и чак след това се консултирайте със специалист.
5 билки за повишаване на либидото

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 26 август, 2022

Полезните свойства на някои билки могат да се използват за различни цели. Те варират от подобряване на храносмилането до предотвратяването на хронични заболявания и рак. Сред този широк спектър от ползи ще откриете, че билките могат да спомогнат за повишаване на либидото по натурален начин.

Либидото е сексуалното ви желание, което се определя от половите хормони, Те предизвикват реакция в нервната ви система.

Енергията, свързана със сексуалната активност, не просто определя степента ви на желание спрямо другия човек, но и обуславя дали извличате удоволствие от сексуалната активност.

Сексуалното желание е естествено явление, но при определени ситуации като стреса на работното място или при определени заболявания, този импулс може да намалее.

Макар и да е вярно, че на пазара има медикаменти, които биха ви помогнали, искаме да ви препоръчаме някои билки, които могат да повишат либидото ви по естествен път.

Тъй като са натурални, страничните ефекти са нищожни, а ефектът им е почти мигновен.

1. Asparagus racemosus

шаватари

Познато като шатавари, това растение се използва от дълги години в аюрведическата медицина за подобряване на женската репродуктивна система и за повишаване на сексуалното желание.

Тази билка няма незабавен ефект, но при редовна консумация може да подобри енергийните ви запаси и да подхрани репродуктивните ви органи.

В дългосрочен план приемът й води до повишаване на либидото.

Според аюрведическата медицина жената трябва да бъде спокойна, освободена от излишния стрес и да консумира богата на хранителни вещества храна, за да изпитва сексуално желание.

Тази билка е идеална за жените, тъй като действа благоприятно на плода по време на бременност:

  • На първо място, тя може да увеличи производството на кърма.
  • Укрепва плода в случаи на прекарани спонтанни аборти в миналото на майката.
  • Стимулира фертилността.
  • Балансира дефицита на естрогени по време на менопаузата.

2. Eurycoma longifolia

Позната с името тонгкат али, тази билка е екстракт от корена на малайзийско дърво. Известна е също и под наименованието Дългия Джак.

Ефектите от този корен са повишено либидо и балансирани хормони.

Когато хормоните са в нормални или оптимални нива, тялото е по-предразположено да се наслаждава на секса.

При мъжете това се изразява в по-дълготрайна ерекция чрез повишаване нивата на тестостерона.

Друга полза от това растение е по-доброто качество на спермата.

3. Cnidium Monnieri

Cnidium Monnieri

Третата билка, която ще ви помогне да увеличите либидото си, е от китайски произход и се използва от десетилетия за подобряване на репродуктивното здраве и за повишаване на сексуалното желание както на мъжете, така и на жените.

Семената на това растение се използват за случаи на сексуална дисфункция и мъжка импотентност. Те отпускат вените и артериите на пениса, така че да могат да се разширят и да подобрят притока на кръв в зоната.

При жените увеличават притока на кръв към клитора, повишавайки чувствителността му.

4. Женшен

Женшенът е чудесен вазодилататор и източник на енергия, който подобрява качеството на ерекцията благодарение на повишеното освобождаване на азотен оксид и приток на кръв.

Едно от натуралните съединения в женшена, познато като гинсенозиди, повишава либидото, тъй като ефектът от него е сходен с този на тестостерона.

Трябва да отбележим обаче, че не всички видове женшен оказват такова въздействие: някои негови разновидности имат успокоителни свойства.

Женшенът, който се използва за лечение на дисфункция и за увеличаване на сексуалното желание, е корейският червен женшен. За да извлечете всички ползи от него, трябва да консумирате от 0,5 до 3 грама дневно.

Може да приемате женшен във вид на чай, настърган или като съставка за любимите ви ястия. Трябва да запомните обаче, че прекомерната му консумация може да доведе до:

  • Главоболие
  • Световъртеж
  • Повишено кръвно налягане
  • Промени в настроението

Ако по принцип не консумирате женшен редовно, започнете с приема му постепенно, докато свикнете с вкуса.

5. Канела за повишаване на либидото

канела за повишаване на либидото

Канелата е натурален афродизиак, който може да помогне при намалено сексуално желание. Тази подправка подобрява притока на кръв към коремната област.

В резултат от това канелата повишава притока на кръв към гениталиите както на мъжете, така и на жените.

Едно от най-добрите качества на канелата е, че не води до странични ефекти. Ако имате високо кръвно налягане обаче, най-добре е да я консумирате в умерени количества и да се консултирате първо с лекаря си.

Защо е важно да лекувате проблемите с либидото?

Сексуалното желание или либидото е важна част от живота на всеки човек и не само заради репродуктивни цели. Осъществяването на сексуална удовлетвореност е необходимо за постигането на добро качество на живот.

Ако имате сексуални проблеми, първо поговорете с половинката си. В повечето случаи трябва просто да направите някои дребни промени. Ако това не е достатъчно, изпробвайте тези билки и чак след това се консултирайте със специалист.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.