Не позволявайте на вътрешните ви конфликти да доведат до външни проблеми

Понякога вървим срещу желанията си, само за да избегнем конфликтите с останалите. От съществено значение обаче е да запомните колко е важно да изразявате себе си, за да се отърсите от вътрешното си напрежение.
Не позволявайте на вътрешните ви конфликти да доведат до външни проблеми

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 26 август, 2022

Някога замисляли ли сте се за възможните последствия от избягването както на външните, така и на вътрешните ви конфликти?

Това може да се състои в избягване на спорове или неспособност да казвате “не” , когато не ви се иска да направите нещо. Ако е така, значи е важно да запомните, че това може да доведе след себе си дори още по-големи проблеми.

Може би полагате усилия да не влизате в спорове. Това обаче не означава, че те няма да се случват. С други думи, това може да стане причина вътрешните ви борби да се изострят. През повечето време ще бъдете в губеща позиция.

Избягването на конфликти ви наранява

вътрешните борби също могат да ви наранят

Не сте казали “не”, защото сте се страхували от реакцията на отсрещния човек. Това обаче започва да ви влияе вътрешно по отрицателен начин.

Водите борба в главата си за това дали да кажете “да” или “не”. Борите се с емоциите, които изпитвате, чувствайки се от губещата страна.

Няма нищо по-лошо от това да правите нещо, което в действителност не желаете да направите. Това ще ви накара да се чувствате зле и жалки. Но знаете ли какво? Чувствате се така, защото дълбоко в себе си знаете, че изневерявате на себе си.

По този начин лесно ще се самонараните. Винаги се стараете да не разочаровате никого. Искате също и никой да не разочарова вас. В действителност обаче нямате същото уважение към себе си.

Избягването на конфликти не си струва. Трябва да си отдадете вниманието, което заслужавате. Отърсете се от страха си за това какво ще се случи, какво ще си кажат хората и колко може да се ядосат.

Това не е ваш проблем. Трябва да се заслушате в сърцето си и вътрешните си гласове. Кажете какво наистина искате.

Ако не го правите, това се превръща в непрестанен проблем. Така отново ще започнете сами да заблуждавате себе си.

Потискането на емоциите е начина да създадете вътрешните конфликти

не потискайте вътрешните си емоции

Емоциите играят важна роля в избягването на конфликти. Насилствено ги потискате. Заравяте ги дълбоко в себе си, така че да не излязат на повърхността.

Като правите това обаче, не означава, че емоциите няма да излязат наяве. Както знаете, може да се опитвате да ги задържате в себе си. Въпреки това, след известно провокиране те започват да избиват.

Рано или късно ще почнете да губите контрол.

Това може да се дължи на няколко причини: не казвате това, което наистина искате да кажете; не изразявате мнението си, защото се страхувате от мнението на останалите за вас; не казвате какво ви тревожи на своя партньор, приятел, брат и т.н.

Една след друга, тези ситуации ви принуждават да продължавате да трупате емоциите си в себе си. Трупате докато накрая не се запълните напълно с потиснатите си емоции.

Вътрешните ви чувства, които сте натрупали, са отрицателни. Когато започнете да се препълвате, ще избухнете. Това се случва в най-неочаквания момент, в най-лошата ситуация и по възможно най-лошия начин.

Натрупването на толкова много неща ви кара накрая да загубите контрол. Нещо дребно може изведнъж да предизвика хаос.

Някой казвал ли ви е някога “не е толкова зле”? Или пък “не бъди такъв, преувеличаваш”? Вероятно това е симптом за предстоящото ви емоционално избухване.

Не отравяйте сами себе си

не се отравяйте с вътрешните си емоции

Задържането на емоциите вътре в себе си кара тялото ви да крещи. От това може да получите дори силни, необясними главоболия или болки в стомаха. Всичко това се дължи на потискането на чувствата ви.

Страховете ви подтикват да не показвате кой сте в действителност. Превръщате се в отрова за самите себе си. Чувствате се неверни на собствените си принципи и желания.

Спрете да се съгласявате с всички, само за да избегнете конфликти. Може и да не получите негативни реакции. Те може би се случват само във въображението ви.

Може да се случат и защото всички останали са свикнали, че никога не казвате не.

Не се самонаранявайте повече. Не се страхувайте от реакциите на другите хора. Най-важното за вас трябва да бъде вашето благополучие. Това важи за щастието и желанията ви.

не се самонаранявайте с вътрешните си емоции

Научете се да поставяте себе си на първо място. Не правете неща, които не искате да правите и на казвайте нещо, което не желаете да кажете.

Не мислете твърде много. Не се тревожете твърде много. Най-лошата буря се случва във въображението ви.

Илюстрации: Агнес Сесил

Заглавното изображение е предоставено от wikiHow.com


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.