Сексуалните фантазии: всичко, което искате да знаете и още

Сексуалните фантазии са естествени и могат да бъдат полезни за индивидите и двойките. Ще разгледаме от какво се състоят и ползите от тях.
Сексуалните фантазии: всичко, което искате да знаете и още
Elena Sanz

Написано и проверено от психолог Elena Sanz.

Последна актуализация: 25 август, 2022

Все още има много митове и табута около сексуалността, които ни пречат да я изживеем напълно. По-конкретно, ако говорим за сексуални фантазии, може да мислим, че те са неподходящи и че наличието на сексуална фантазия представлява някакво разстройство или че дори предполага изневяра, ако сме във връзка. Далеч от тези вярвания, сексуалните фантазии могат да ни помогнат да събудим желанието и да подхраним страстта.

Всички хора имат сексуални фантазии в даден момент и те обикновено ни съпътстват от пубертета. Те са създадени и подхранвани въз основа на личните вкусове, културата, която ни заобикаля, и опита, който имаме.

По този начин има безкрайно много различни възможности, които варират от малки умствени проблясъци до дълги разкази и които могат да бъдат свързани с любов, чувственост или изрична сексуалност.

Във всеки случай сексуалните фантазии са както естествени, така и полезни. Те не трябва да ни смущават, а напротив, можем да се възползваме от тях, ако знаем как да го направим. Нека научим повече за тях по-долу!

Какво представляват сексуалните фантазии?

Сексуалните фантазии
Сексуалната фантазия е въображаемо представяне, което не подлежи на никаква цензура.

Сексуална фантазия е всеки въображаем акт, който пресъздава еротични сценарии, които предизвикват възбуда у човек. По този начин, оставяйки въображението си да лети, ние визуализираме реалности, в които преживяваме стимулиращи ситуации. В такива фантазии няма филтър и няма бариера за морална или политическа коректност: те са интимно и лично умствено съдържание, към което не прилагаме цензура.

Струва си да се спомене, че не за всички сексуални фантазии трябва бъдат предприети действия. Често фантазираме за сценарии, които е невъзможно да пресъздадем в реалността или които просто не желаем да преживеем. Само някои от тях преминават границата на фантазията, за да се превърнат в желание, което бихме искали да видим материализирано.

Най-често срещаните видове сексуални фантазии

Както казахме, може да има толкова много сексуални фантазии, колкото хора по света, тъй като всеки добавя специфични компоненти и съставки към своята измислена история. Въпреки това има някои теми, които се повтарят по-често:

  • Припомняне на минали сексуални преживявания, или с настоящия партньор, или с предишни сексуални партньори.
  • Представате си, че правите секс с някой, различен от партньора – или познат, или знаменитост.
  • Правене на публичен секс на забранени или необичайни места.
  • Гледате как правите секс.
  • Участие в тройки или смяна на партньори.
  • Фантазии, свързани с отношения на доминиране и подчинение, със или без садомазохистичен компонент.

Какво друго трябва да знаете за сексуалните фантазии?

В допълнение към горното има някои точки, които трябва да бъдат ясни, когато говорим за сексуални фантазии с цел разбиване на някои дълбоко вкоренени митове. Сред тях се открояват следните.

Сексуалните фантазии не са нито опасни, нито забранени

Да имате сексуални фантазии е напълно естествено, дори когато сте в обвързана връзка. Те не са извращение, нито са признак на болест или сексуална зависимост. И мъжете, и жените фантазират и това е здравословно.

Въпреки това, когато тези фантазии станат единственият начин за постигане на възбуда или когато генерират мании или компулсии или се намесват в живота на човека, те могат да бъдат проблем. В тези случаи е препоръчително да потърсите професионална помощ, за да научите как да ги пренасочите.

Те стимулират сексуалното желание и засилват вашето удоволствие

Фантазирането за стимулиращи сценарии помага за събуждането на сексуалното желание, както на индивидуалното, така и като двойка. Фантазиите ни помагат да открием своите вкусове и предпочитания, да излезем от рутината и свободно да изживеем своята сексуалност. Това ще повиши нашето либидо и ще има положителен ефект върху последващите сексуални контакти.

Сексуални фантазии
Да имаш сексуална фантазия е нормално и не означава изневяра.

Те могат или не могат да бъдат споделени

Като цяло нашите сексуални фантазии въплъщават аспекти, които сме склонни да потискаме, защото се срамуваме или защото ги смятаме за неприемливи или неетични. Поради това много хора предпочитат да запазят съдържанието на тези умствени сценарии за себе си и това е напълно легитимно.

Не е нужно да споделяме фантазиите си с партньора си; но това може да послужи за възобновяване на страстта и изпробване на нови практики, които могат да увеличат взаимното удоволствие. Разбира се, преди да ги споделим, ключът е да се уверим, че това няма да причини проблеми, объркване или несигурност в нашите партньори.

Сексуалните фантазии ни помагат да се освободим от задръжките си

И накрая, сексуалните фантазии могат да действат като умствена репетиция, за да ни помогнат да се почувстваме по-свободни при следващите сексуални контакти. В безопасната среда на въображението можем да отприщим чувствената си страна, да се включим в сексуални практики, в които все още не смеем да се включим, или да изследваме нови идеи. По този начин, прилагайки ги на практика по-късно, можем да се чувстваме по-сигурни, уверени и комфортно в тялото си.

Стимулирайте сексуалните си фантазии

Сега, когато разбирате какво представляват тези фантазии и всички добри неща, които могат да ви донесат, не се колебайте да ги подобрите и да им се наслаждавате, както искате. Насладете се на вашите спомени, въображение, еротични романи или всеки друг елемент, който подхранва вашето въображение със стимулиращи сцени. Отървете се от табутата, самокритиката и репресиите и си позволете да изследвате онзи вътрешен свят, който има толкова много да ви предложи.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Davidson Sr, J. K., & Hoffman, L. E. (1986). Sexual fantasies and sexual satisfaction: An empirical analysis of erotic thought. Journal of Sex Research22(2), 184-205.
  • Zurbriggen, E. L., & Yost, M. R. (2004). Power, desire, and pleasure in sexual fantasies. Journal of Sex Research41(3), 288-300.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.