Синдром на Ана Каренина: Жертви на любовта

Обичайте с отворени очи, с отворено сърце. Обичайте съзнателно и по начин, който ви позволява да виждате всичко, което се случва, ясно.
Синдром на Ана Каренина: Жертви на любовта

Последна актуализация: 15 януари, 2019

Лев Николаевич Толстой е авторът на световноизвестния роман “Ана Каренина” – творба за най-страстната, интензивна и опасна любов, която може да доведе до трагичен край. Когато става дума за синдром на Ана Каренина, не се има предвид просто изключително драматичния край на главната героиня. По-скоро се визира обсебването, страстта и свръхемоционалната привързаност, когато човек е влюбен. Трите заедно могат да го тласнат извън границите на възможностите му.

Днес ще дискутираме кои са опасностите при такъв тип страстна любов. Тя е способна да стори преди всичко зло, отколкото добро. Ще обясним и защо обсесивните връзки могат да бъдат изключително вредни за здравето.

1. Синдром на Ана Каренина: страстната любов и опасностите й

Казват, че когато човек е изпитвал силна и страстна любов в миналото си, тя продължава да го владее още дълго време, независимо че болката от раздялата е утихнала. Силните емоции карат човека да се чувства жив и изпълнен с бурни чувства. Физическото привличане, емоционалното свързване, взаимната обвързаност и обсебването са способни да създадат връзка, в която “ти и аз” придобива своето пълно значение.

Налице са няколко опасности, за които трябва да бъдете информирани:

  • Хората, които страдат от синдрома на Ана Каренина, са били сполетени от нещо повече от любов. Те всъщност страдат от нещо, което се нарича “обсесивно-компулсивно разстройство и се характеризира с конкретен дефицит на личен контрол и абсолютна зависимост, поради която човек става неспособен да разсъждава трезво. В такива моменти ставаме изключително подвластни на този, в когото сме влюбени. Отказваме се от всичко, което ни защитава и позволяваме на другия да ни контролира, само и само да бъдем край него.
  • Такъв тип любов не предлага истинско щастие, тъкмо обратното. Много често тя представлява истинско мъчение за влюбения, тъй като обектът на любовта му не може да бъде до него във всеки един момент. Мъчението се подхранва също така от емоции като недоверие, страх от изостяване и изневяра или поради тъжни размишления, че другият не отвръща с достатъчно любов, реципрочна на отдадената.
  • Малко по малко човек започва да понижава самооценката и увереността си и губи емоционалния си баланс. Центрирайки живота си около другия човек по такъв обсебващ начин, рискът да загубим себе си е много голям.

2. Страстната любов: как да я контролираме

 Синдром на Ана Каренина: страстната любов и опасностите й

Ясно е, че ранните периоди на всяка любовна връзка обичайно са свързани с интензивни чувства и неописуема страст. Въпреки това трябва да знаете, че има няколко важни момента, които трябва да избягвате, за да елиминирате риска от синдром на Ана Каренина.

Обърнете внимание на тези опорни точки:

  • Никога не търсете партньор с идеята да “запълни празнини” или за да бъде вашата “половинка”.

Не бива да се заблуждавате, че целта на живота е да намерите своята липсваща половинка. На първо място трябва да се развиете като човек, да бъдете завършена личност, балансирана и зряла, способна да бъде щастлива като индивид и в същото време способна да носи щастие на другите хора. Не подхождайте към околните като към хора, които могат да запълват празнини и да замаскират вашите страхове. Опитайте се да създадете партньорство, което е обогатяващо и за двете страни.

  • Изградете връзка, базирана на тип привързаност, която не изисква жертване на свободата.

По този начин не можете да се развивате, губите своята самооценка и всичко друго, което ви превръща в зряла личност. Да обичаш означава да побеждаваш, да се развиваш, а не да губиш представа за граници. Обсебванията никога не носят добро, тъй като поставят ограничения. В момента, в който поставите един човек като приоритет в живота си, вие започвате да губите много други неща. Ще занемарите хобитата си, своите приятели, дори ще подмените житейските си принципи. Всичко това не е добро. Трябва да запомните Ана Каренина и нейната абсолютна страст към граф Вронски. В един момент тя дори отблъсна собствения си син.

  • Не правете грешката да се влюбите сляпо.

Обичайте с отворени очи, с отворено сърце. Обичайте съзнателно и по начин, който ви позволява да виждате всичко, което се случва, ясно. Гледайте обективно на любовта, която другият ви дава. Уважава ли той потребностите ви? Изслушва ли ви? Съобразява ли се с вас? Позволява ли ви да се развивате като личност и в същото време полага ли усилия да развива връзката помежду ви?

Истинската любов не е обсебваща. Тя представлява ежедневно щастие, когато двама души знаят как да разрешават възникнали проблеми, изслушват се, уважават се и правят компромиси. Тук няма място за ревност и недоверие, нито за заплахи.

Запомнете едно: синдромът на Ана Каренина не е рядко явление в наши дни. Обичайте силно, обичайте със страст, но никога не обичайте сляпо.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.