5 предимства и недостатъци на случайния секс: трябва ли да го правите?

Знаете ли какви са предимствата и недостатъците на случайния секс? В тази статия ще откриете някои от тях. Внимание!
5 предимства и недостатъци на случайния секс: трябва ли да го правите?

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 26 август, 2022

Правили ли сте някога случаен секс? Най-точното определение би било поддържане на интимен контакт с някого в много специфични ситуации. Това се случва например, когато имате „приятел с екстри“. Този тип сексуални отношения обаче могат да възникнат с непознати в даден момент, например при излизане на парти или дискотека. И така какво знаете за предимствата и недостатъците на случайния секс?

Случайният секс се препоръчва, стига да носи удовлетворение. Въпреки това, както всяко нещо, има своите предимства и недостатъци. Искате ли да знаете какви са те?

Е, каним ви да продължите да четете, защото ако този тип връзки са ви създали някакъв дискомфорт или са ви накарали да се почувствате зле, може би този тип секс не е за вас… и знаете ли какво, това е напълно в реда на нещата!

Случайният секс винаги е съществувал

Може би си мислите, че в днешно време има повече случаен секс от всякога; това обаче не е вярно. Това, което наистина се случва е, че живеем в епоха, в която много табута по отношение на секса и сексуалността са били нарушени. Следователно вече няма причина да се крие фактът, че хората предпочитат да имат причинно-следствени връзки. И да се наслаждават на сексуалността, без да е необходимо да имат партньор, например.

Понякога има двойки, които търсят случаен секс с други хора. Такъв е случаят с тези, които ходят на суингър клубове, например. В тази статия обаче се фокусираме върху хората без партньор, които правят случаен секс. Това са хора, които се стремят да се наслаждават на своята сексуалност чрез този вид секс. Но до каква степен получават предимства или недостатъци за това?

Предимствата на случайния секс: Той е инхибитор на стреса

Оргазъм
Случайният секс ви позволява да опознаете себе си и да разберете какво харесвате и какво не.

Случайният секс има определени предимства. Например, той потиска стреса. Това е така, защото освобождавате окситоцин и ендорфини, които намаляват стреса и увеличават чувството ви за щастие, когато имате оргазъм.

Освен това тези хормони ви оставят с усещане за изключителна релаксация, така че сексът не е противопоказен за вашето здраве. Напротив – много е приятен и здравословен.

Друго предимство на случайния секс е, че избягвате ангажименти , които може да имате с партньор. Може да се окаже, че в този момент от живота искате да се срещнете с няколко души, да се насладите на сексуалността си и да не се потапяте в никаква връзка. Следователно сексът ви позволява да се насладите на всичките му предимства, без да се налага да сте обвързани с някого.

Трето предимство на този тип сексуална връзка е, че получавате опит и научавате много за секса. Можете да откриете какво харесвате, практики, които ви възбуждат, и да опитате нови неща, които ви позволяват да изживеете своята сексуалност по напълно различен начин. Случайният секс може да ви помогне да откриете много за собствената си сексуалност и как да й се насладите.

Недостатъците на случайния секс: Рисково поведение

Предимствата на този вид секс са ясни, но какво да кажем за недостатъците? За да говорим за тях, трябва да се позовем на проучване, Сексуалният дебют в контекста на случаен секс и връзката му с рисковото поведение за сексуално и репродуктивно здраве при юноши. В проучването се подчертава, че има рискови поведения, които могат да превърнат случайния секс в много негативно поведение.

Например, правенето на секс без презерватив или латексова бариера може да увеличи риска от заразяване с полово предавани болести или инфекции. Един от най-честите е папиломът. Министерството на здравеопазването предупреждава, че “честотата на HPV инфекция при жени в Испания е 14,3% и 29% при млади жени на възраст 18-25 години.” Това е само пример, разбира се.

Друг риск от случаен секс без подходяща защита е нежелана бременност. Или излагане на прием на сутрешното хапче повече от веднъж, с риска, който това води за здравето. Следователно, като се има предвид, че много пъти не знаете дали човекът, с когото спите, пази себе си в отношенията си, най-добре е да вземете предпазни мерки.

Случаен секс
Полово предаваните болести са един от големите недостатъци на случайния секс.

Опитвате се да запълните празнините със случаен секс?

Въпреки предимствата и недостатъците, споменати по-горе, искаме да направим последна бележка относно случайния секс и необходимостта от запълване на празнини. Много пъти участието в този тип взаимоотношения може да ви накара да се почувствате самотни и отчаяни и дори виновни след това. Това е червен флаг. Това означава, че правите нещо, което всъщност не искате да правите, но го правите, защото може да се чувствате самотни.

Понякога сексът е път за бягство. И ако не обичате случаен секс, важно е да се оставите в ръцете на професионалист. Не всеки харесва този вид секс, защото има нужда да се свърже с другия човек или да има по-високо ниво на интимност или дори връзка с него.

Ако правите случаен секс и ви е удобно и ви харесва, не забравяйте да пазите здравето си по време на секс. В противен случай, ако този вид секс ви накара да се чувствате тъжни или неудобно след това, най-добре е да посетите професионалист. Определено има части от вас, които заслужават да бъдат излекувани и които ще ви позволят да имате други видове връзки, които ви пасват по-добре и ви карат да се чувствате страхотно.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • González A., Electra, & Molina G, Temístocles. (2019). Inicio sexual en contexto de sexo casual y su asociación a comportamientos de riesgo en salud sexual y reproductiva en adolescentes. Revista chilena de obstetricia y ginecología , 84 (1), 7-17. https://dx.doi.org/10.4067/S0717-75262019000100007
  • Espada Sánchez, J. P., Quiles Sebastián, M. J., & Méndez Carrillo, F. J. (2003). Conductos sexuales de riesgo y prevención del sida en la adolescencia. Pap. psicol, 0-0.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.