Как да съхраните страстта в една връзка жива

Монотонността, както и редица други фактори, често оказват негативно въздействие върху съвместното съжителство на партньорите. За щастие има начини, с които да съхраните страстта жива. Прочетете тази статия и разберете за какво става дума!
Как да съхраните страстта в една връзка жива
Isbelia Esther Farías López

Написано и проверено от философ Isbelia Esther Farías López.

Последна актуализация: 09 август, 2022

Ако анализирате броя на разводите по света, ще осъзнаете, че никак не са малко. Затова е важно да знаете как да съхраните страстта жива в една връзка, за да избегнете болезнената раздяла.

Знаем, че бракът си има своите възходи и падения. Отговорността за запазването на взаимната страст, лежи на плещите и на двамата партньори.

Ето защо решихме да споделим с вас няколко съвета, за да сте сигурни, че прекрасното време на срещите като гаджета не е приключило дори когато вече живеете заедно. С тяхна помощ ще запазите огъня на любовта.

Основните причини страстта да угасне

Важно е да знаете кои са основните причини, поради които страстта в една връзка угасва. Ето част от тях:

 • Монотонността – връзката е предсказуема и липсват изненади
 • Не правите нищо вълнуващо, винаги залагате на едни и същи дейности
 • И двамата бързо се влюбвате и не отделяте необходимото време, за да се опознаете истински и за да прецените дали единият от вас не изпитва празнота от предишната си връзка
 • Чувствате, че искате някой, който е по-добър от партньора ви, тъй като усещате, че не отговаря на очакванията ви или просто не искате повече да бъдете част от тази връзка
 • Имате връзка с някой друг и губите контрол. Може да става въпрос за колега или някой познат, а това ви дистанцира от партньора ви
 • Сексът не ви е приятен и го правите просто по задължение, не защото го искате. За вас той е просто физически акт, без интимни ласки и любовни докосвания.
  Общуването е изключително важно в една връзка.

Много фактори оказват влияние в една връзка. Някои от най-често срещаните са монотонността, изневярата и сексуалната неудовлетвореност.

Как да съхраните страстта в една връзка жива

Ако анализирате причините и откриете, че някоя от тях важи и за вас, решението, което ще вземете може да предреши начина, по който ще се развие връзката ви. Но, ако смятате, че вас тя е само едно бреме, монотонност и рутина, има начини, които биха ви помогнали да съхраните страстта жива във връзката си. Ето ги и тях!

Общуването

Най-важното нещо е общуването с партньора и то най-вече по отношение на това как се чувствате. Връзките често се разпадат, защото няма комуникация. Не говорете на общи теми като домакинската работа, пазаруването, проблемите на работа и домашните на децата (ако имате деца). Говорете за любимата ви музика или сюжета на популярен филм.

Ежедневните жестове

За да съхраните страстта жива, жестовете са много важни. Малките неща, пълни с нежност, могат да съживят любовта и привързаността.

Избягвайте развлеченията

Не стойте на телефона или компютъра си 24/7. Отделяйте си време един на друг и забравете за всички останали задължения или чакащи проблеми, поне за кратко. Опитайте се да приключите с работните задачи в края на работния ден и избягвайте използването на вредните технологии.

Хвалете се

Много двойки забравят да отделят време на външния си вид, за да зарадват партньора си, както са го правили докато са били гаджета. Други двойки никога не си правят комплименти. Запомнете, че можете да зарадвате човека до вас само с един искрен комплимент или похвала.

Сексуалната наслада ще ви помогне да съхраните страстта във връзката си.

Похвалите са много важни, ако искате да съхраните страстта жива, тъй като така ще накарате партньора си да се почувства специален.

Бързо лекувайте емоционалните рани

Ако искате да съхраните страстта в една връзка жива, никога не спирайте да си говорите, никога не спете в отделни стаи, общувайте и ако е необходимо казвайте “съжалявам”. Не позволявайте да нараните партньора си чрез поведението си, не карайте сърцето му да изстине. Враждебното поведение е пагубно.

Забавлявайте се в леглото, за да съхраните страстта жива

Танцувайте еротично, носете секси бельо, слагайте си превръзки на очите и дори се мажете с крем или шоколад… има толкова много еротични неща, които се крият във въображението ви! Вземете инициативата. Не чакайте това винаги от партньора си! Изненадайте го в леглото.

Обсъдете сексуалните си предпочитания

Кажете на партньора си как искате да ви гали, покажете му еротичните си точки и му кажете шепнешком всички онези мръснички неща, които искате да опитате. Това със сигурност ще го подлуди.

Не става въпрос само за сексуалния акт. Докато сте в леглото е важно да се целувате, да бъдете нежни, да си говорите, да се гледате в очите.

Препоръчваме ви да прочетете и: 5 забавни места за секс

Изненадайте партньора си

Съблазнете го в кухнята или го изненадайте в банята. Правенето на секс на други места е вълнуващо.

Следвайте съветите ни и разпалете страстта на партньора си, дори ако живеете заедно от години.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Relación entre satisfacción sexual, ansiedad y prácticas sexuales. (2010). Pensamiento Psicológico7(14), 41–52. https://doi.org/10.11144/130
 • Barón, M. J. O., Zapiain, J. G., & Apodaca, P. (2002). Apego y satisfacción afectivo-sexual en la pareja. Psicothema14(2), 469–475.
 • Paredes, J. (2009). Imagen Corporal Y Satisfaccion Sexual. Ajayu7, 28–47.
 • Villanueva Orozco Gerardo Benjamín Tonatiuh, Rivera Aragón Sofía, Díaz Loving Rolando, Reyes-Lagunes Isabel. La comunicación en pareja: desarrollo y validación de escalas. Acta de investigación psicol  [revista en la Internet]. 2012  Ago [citado  2019  Oct  30] ;  2( 2 ): 728-748. Disponible en: http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-48322012000200010&lng=es.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.