6 сока за овладяване на тревогата

Комбинацията от папая и ябълка подобрява функционирането на храносмилателната система, зеле и моркови ще засилят имунитета ви.
6 сока за овладяване на тревогата

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Съвременният начин на живот на повечето хора е изпълнен с изобилие от задачи и отговорности. Това ги прави по-тревожни и емоционално натоварени. Този проблем си заслужава да бъде третиран като здравословен, тъй като, ако не реагираме адекватно спрямо овладяване на тревогата, тя може да доведе до влошаване на начина на живот и да предизвика сериозни физически и емоционални проблеми.

Според редица изследвания, проведени през последните години, колкото повече задачи поема един човек на дневна база, толкова по-голяма доза тревога изпитва. Любопитно е, че според изследванията най-често от това състояние страдат жените. Това е така, тъй като ежедневието на представителките на нежния пол изобилства от въпроси, които ги вълнуват живо.

Макар сериозните проблеми с тревогата да изискват специализирана помощ, съществуват редица алтернативи, които ефикасно ще се справят с проблема и ще ви помогнат да избегнете нежелани негативни последици.

В днешния ни материал ще ви представим:

Най-добрите сокове за овладяване на тревогата

Сок от папая и ябълка

папая зя овладяване на тревогата

Вижте още: Яжте по резен папая всеки ден. Полезно е!

Този вкусен сок е перфектен за овладяване на тревогата, когато нервите и притесненията ви карат да чувствате глад, а с всяка допълнителна хапка качвате излишни килограми. Свойствата на този сок не само елиминират тревожността, но и ни карат да се чувстваме сити, подобрявайки функционирането на храносмилателната система.

Съставки:

 • 1 нарязана папая
 • 1 червена ябълка (махнете семките)

Начин на приготовление:

Сложете плодовете в блендер. Добавете малко вода, за да направите блендирането по-лесно. Консумирайте напитката 2-3 часа преди лягане или половин час преди всяко хранене.

Сок от зеле и морков

Този сок е идеален за справяне с тревогата благодарение на съдържащите се в него антиоксиданти и витамин С. В допълнение, той ще засили имунната ви система.

Съставки:

 • ¼ глава зеле, нарязано
 • 3 големи моркова
 • 2 круши, нарязани на 4

Начин на приготовление:

Сложете всички съставки в блендера. Разбъркайте добре и консумирайте непосредствено след това.

Сок от лук, чесън, магданоз и чушки

Сок от лук, чесън, магданоз и чушки за овладяване на тревогата

Този сок съчетава лечебните свойстна на чесъна, лука, чушките и магданоза. Той ще ви помогне да постигнете овладяване на тревогата, като същевременно стимулира имунната система.

Съставки:

 • 1 шепа магданоз
 • 2 чушки
 • 2 глави лук
 • 2 скилидки чесън

Начин на приготовление:

Сложете всички съставки в блендера. Добавете малко вода, за да улесните процеса на разбиване. Препоръчваме ви да консумирате през ден. Той трябва винаги да е прясно приготвен и студен.

Сок от банан, ягоди и круша

Този сок е изключително вкусен. Той ще ви помогне да се справите с тревогата и ще ви засити за дълго. По този начин e по-малко вероятно да посегнете към нездравословни храни, както вероятно често правите в динамичното си ежедневие. Изборът на плодове не е случаен. Те ви гарантират енергия и ще повишат настроението ви. Вече в добро състояние на духа, ще си припомните, че изпълнението на ежедневните задачи може да доставя удовлетворение.

Съставки:

Начин на приготовление:

Сложете всички съставки в блендера заедно с половин чаша вода. Блендирайте за няколко минути. Трябва да получите хомогенна смес. Консумирайте сока сутрин.

Сок от круша с овесени ядки

овесени ядки за овладяване на тревогата

Овесените ядки и крушите са два отлични съюзника в борбата за овладяване на тревогата. Те притежават способността да неутрализират симптомите й. Сокът ще ви засити (благодарение на овесените ядки) и ще ви предпаси от преяждане (характерен резултат при тревога).

Съставки:

 • 1 узряла круша
 • 2 супени лъжици овесени ядки
 • Мед на вкус
 • 1 чаша (200 мл.) ментов чай

Начин на приготовление:

Използвайте сокоизстисквачка за крушата. Сипете сока в блендера, след това овесените ядки и накрая ментовия чай. Блендирайте сместа в продължение на няколко минути, докато получите хомогенна смес. Накрая добавете мед на вкус.

Сок от ябълки и орехи

Този сок представлява здравословна напитка, която ще ви помогне за овладяване на тревогата. Той засища и ви дарява с лечебните свойства на ябълките и орехите. Ако не ви е по силите да подобрите настроението си или да преборите тревожността, не се бавете и приложете този апетитен сок.

Съставки:

 • 1 измита ябълка
 • Бадемово мляко
 • 4 ореха (полезни са за нервната система)
 • Мед от портокалов цвят (действа релаксиращо)

Начин на приготовление:

Използвайте сокоизстисквачка за ябълката. След това блендирайте сока заедно с бадемовото мляко и 4 ореха. Накрая добавете малко мед от портокалов цвят. Охладете напитка и консумирайте. Добър апетит!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Mulholland, C. (2017). Anxiety disorders. In Psychiatry by Ten Teachers, Second Edition. https://doi.org/10.1201/9781315380612
 • Krishna, K. L., Paridhavi, M., & Patel, J. A. (2008). Review on nutritional, medicinal and pharmacological properties of papaya (Carica papaya linn.). Indian Journal of Natural Products and Resources. https://doi.org/0975-6299
 • Rahmani, G., Farajdokht, F., Mohaddes, G., Babri, S., Ebrahimi, V., & Ebrahimi, H. (2018). Garlic (Allium sativum) improves anxiety- and depressive-related behaviors and brain oxidative stress in diabetic rats. Archives of Physiology and Biochemistry. https://doi.org/10.1080/13813455.2018.1494746
 • Brookie, K. L., Best, G. I., & Conner, T. S. (2018). Intake of raw fruits and vegetables is associated with better mental health than intake of processed fruits and vegetables. Frontiers in Psychology. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2018.00487

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.