7 ползи от ежедневния прием на колаген

Въпреки че можете да приемате колаген чрез съответните хранителни добавки, най-добрият начин да си го набавяте е естественият.
7 ползи от ежедневния прием на колаген

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 26 август, 2022

Знаете ли защо ежедневният прием на колаген е полезен?

Често чуваме колко важен е колагенът. Можем да открием козметични продукти, съдържащи това вещество, както и храни, от които можем да си го набавим по естествен начин. Вече сме ви разказвали за това вещество в тази статия.

Знаете ли какво представлява колагенът и защо е полезен?

Ще ви разкажем за това в следващите редове.

Какво представлява колагенът?

Колагенът е вещество, което играе важна роля в образуването на костите, хрущялите и кожата. Той е важен както за нашето здраве, така и за това на животните, защото всички ние се нуждаем от него.

С течение на времето количеството колаген в организма ни намалява. Понякога това води до проблеми с костите, ставите и кожата – забелязваме появата на бръчки.

1.Спомага физическата активност на организма.

Първата полза от ежедневния прием на колаген е осигуряване на достатъчно количество от това вещество, необходимо за образуването на мускулите.

Това означава, че:

 • Ще са ви необходими по-малко упражнения за поддържане на мускулния тонус и за изгаряне на мазнините.
 • Тялото ви ще се възстановява много по-бързо след физическо натоварване.
 • Рискът от появата на травми намалява, защото мускулите ви ще са по-силни и здрави.

Разбира се не трябва да забравяте, че организмът ви се нуждае от приема на висококачествени протеини, като тези съдържащи се в месото и рибата. Не трябва да спирате да спортувате, само защото си набавяте необходимото ви количество колаген.

2.Предотвратява появата на белези

Сигурни сме, че сте забелязали, че голяма част от козметичните продукти за заличаване на белези съдържат голямо количество колаген. Причината за това е способността на това вещество да лекува кожата и да спомага образуването на нови клетки, без да уврежда кожните тъкани.

Ако сте предразположени към появата на акне и подобни проблеми трябва ежедневно да приемате колаген или храни, богати на това вещество. Освен това можете да си правите маски за заличаване на белезите или против стрии.

3.Подобрява здравето на ставите

Друга причина за ежедневния прием на колаген е способността му да поддържа еластичността и подвижността на ставите. Освен това той се грижи за състоянието на хрущялите.

 • Когато ставите ви са здрави те са по-подвижни и еластични. В резултат на това страдате от по-малко травми.
 • Ако забележите, че ставите ви пукат или често усещате болка или страдате от фрактури, трябва редовно да приемате колаген.

В някои случаи лекарите препоръчват инжектирането на нови хрущялни клетки. Ако и вашият случай е такъв добавете към терапията и ежедневен прием на колаген.

4.Поддържа еластичността на кожата

Структурата на кожата зависи до голяма степен от колагена. С напредване на възрастта кожата ви се отпуска, появяват се бръчки и несъвършенства.

Излагането на определени външни фактори като тютюневия дим, UV лъчите, замърсяването и химическите вещества в околната среда води до необходимостта от вземане на съответните предпазни мерки.

5.Сити сте за по-дълго след като сте яли по-малко

Ако се опитвате да отслабнете по естествен начин, без да излагате здравето си на риск трябва да знаете, че колагенът на прах съдържа висококачествени протеини.

Когато го добавите към любимите си смутита или напитки ще откриете, че той не променя вкуса им. И ще бъдете сити за по-дълго време.

Опитайте тази рецепта като вариант за закуска:

Съставки

 • 2 супени лъжици колаген на прах (30 г)
 • 1 супена лъжица овесени ядки (15 г)
 • 1 супена лъжица какао на прах (15 г)
 • ½ чаша бейби спанак (30 г)
 • 1 чаша бадемово мляко (250 мл)
 • 1 супена лъжица мед (25 г)

Приготвяне

 • Смесете всички съставки и веднага изпийте получената напитка.

Тази напитка ще ви помогне много, ако ви липсват сладките храни и ви е трудно да спазвате хранителен режим.

Идеална е и ако децата ви отказват да хапват зеленчуци за закуска и всичко останало, което не е шоколадово мляко например.

6.Ежедневният прием на колаген предотвратява появата на сърдечно-съдови заболявания

Друга полза от ежедневния прием на колаген е, че поддържа еластичността на клапите на съдовете в кръвоносната и лимфната системи. Това означава, че улеснява пречистването на организма и намалява риска от появата на ниско кръвно налягане

Запомнете, че освен добавянето на колаген към ежедневното ви меню, трябва да внимавате с какво се храните и да избягвате консумацията на вредни мазнини.

Препоръчваме ви да прочетете : 3 начина да подобрите сърдечното си здраве

7.Грижи се за здравето на очите

Приемът на колаген значително подобрява здравето на роговицата на очите ви.

Затова ви препоръчваме да приемате колаген, ако носите очила или офталмологът ви е открил признаци на глаукома.

Не забравяйте да включите в менюто си и храни, подобряващи зрението (като морковите например) както и да предпазвате очите си от UV лъчите и замърсяването от околната среда.

Как можете да си набавяте колаген ежедневно?

Най-добрият начин за набавяне на колаген е чрез храните, които консумирате. Запомнете, че е най-добре да приемате натурални продукти.

Ето пример за храни, богати на колаген:

 • Зелени зеленчуци (броколи, зеле, спанак, салата)
 • Сардини
 • Краставици
 • Ягоди
 • Миди
 • Пиле
 • Риба

Друг начин за набавяне на колаген е като го приемате под формата на прах, капсули или хапчета. Въпреки че това не е най-добрият вариант, той ще ви е полезен, ако знаете, че в менюто ви липсва колаген.

Добре е да посетите диетолог или лекар, който да ви обясни какви добавки са подходящи за вас, както и как точно да ги приемате.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Lee, C. H., Singla, A., & Lee, Y. (2001). Biomedical applications of collagen. International Journal of Pharmaceutics. http://doi.org/10.1016/S0378-5173(01)00691-3
 • Eyre, D. (2002). Collagen of articular cartilage. Arthritis Research. http://doi.org/10.1186/ar380
 • Gomez-Guillen, M. C., Gimenez, B., Lopez-Caballero, M. E., & Montero, M. P. (2011). Functional and bioactive properties of collagen and gelatin from alternative sources: A review. Food Hydrocolloids. https://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2011.02.007
 • Asserin, J., Lati, E., Shioya, T., & Prawitt, J. (2015). The effect of oral collagen peptide supplementation on skin moisture and the dermal collagen network: Eevidence from an ex vivo model and randomized, placebo-controlled clinical trials. Journal of Cosmetic Dermatology. https://doi.org/10.1111/jocd.12174

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.