Колко дълго оцелява коронавирусът върху повърхностите?

Няма потвърждаващи проучвания относно това колко дълго оцелява коронавирусът върху повърхностите. Наличната информация потвърждава, че остава между три часа и девет дни.
Колко дълго оцелява коронавирусът върху повърхностите?

Последна актуализация: 05 май, 2020

Учените работят усърдно за да разберат изцяло SARS-CoV-2, вирус, познат още като COVID -19, или просто коронавирус. Обаче, много аспекти все още не са ясни. Сред тях, все още не знаем колко дълго оцелява коронавирусът върху повърхностите. Този проблем не е малък, тъй като има пряко влияние върху разпространението на заболяването.

Обаче, трябва най-напред да изясним едно нещо. Според наличните данни, докосването на предмет, където има вирус, не ви заразява автоматично, но увеличава риска от заразяване. Това е така, защото когато един човек докосне една повърхност с коронавирус, след това може да остане върху неговата или нейната ръка. Ако тази ръка след това докосне лицето на човек и вирусът влезе в контакт с очите, носа или устата, тогава ще влезне в тялото. Ето защо е важно да се дезинфектират повърхностите и да си миете ръцете често.

Колко дълго оцелява коронавирусът върху повърхностите?

И така, колко дълго оцелява коронавирусът върху повърхностите?

За съжаление, все още няма официално потвърдена информация върху този въпрос. Всъщност, Световната здравна организация (СЗО) твърди, че „не се знае колко дълго може да оцелее SARS-CoV-2“ върху различните предмети.

Обаче, въз основа на поведението на останалите вируси, специалистите вярват, че коронавируса може да остане за сравнително дълго време по различните повърхности. Това също зависи от състоянието на околната среда като например температурата и влажността.

Много вируси остават между няколко часа и няколко дни в зависимост от повърхността, на която се намират. Коронавирусът не е изключение за това и трябва да се предприемат разумни мерки за да се избегне инфекцията.

Коронавирусът върху повърхностите: почистване с препарат

Дезинфектирането на всекидневните предмети цели намаляването на разпространението на COVID-19.

Коронавирусът върху повърхностите: научни проучвания по темата

Проучване, публикувано в The Journal of Hospital Infection , анализирало наличната информация за поведението на останалите коронавируси като например SARS и MERS. Въз основа на това, те посочват, че SARS -CoV -2 може да остане между няколко часа и няколко дни, в зависимост от вида на повърхността и състоянието на околната среда.

Според това проучване, на повърхности като метал, стъкло и пластмаса, вирусът би могъл да остане от четири до пет дни. Обаче при благоприятни температура и условия на влага, би могъл да остане до девет дни.

Друго проучване, публикувано в The New England Journal of Medicine, и проведено от учени във федерална лаборатория в САЩ, показва, че издръжливостта на коронавируса върху повърхности варира от четири часа върху мед до три дни върху пластмаса и неръждаема стомана. Върху картон може да издържи до един ден.

Коронавирусът върху повърхностите и оцеляването му във въздуха

Мъж с маска във влак на метрото

Продължителността на вируса във въздуха е важен проблем за разбиране как по-добре да разберем как да предотвратим разпространението между хората.

Едно скорошно и сравнително обезпокояващо развитие се появи в един предварително публикуван доклад. Това означава, че е един вид чернова, която пишещите по-късно могат да променят или коригират. На кратко, се предупреждава, че информацията все още се обработва. Данните в черновата подсказват, че вирусът може да остане във въздуха до три часа след като е под формата на аерозол. В медицината един заразен организъм се твърди, че е под формата на аерозол когато частиците или малки капчици течност, съдържащи вируса, се разпространяват във въздуха.

Проучването от Списание за медицина в Англия, цитирано отгоре, също споменава тази информация. То потвърждава, че вирусът е засечен във въздуха три часа след като е бил под формата на аерозол.

Добрите новини за коронавирусите върху повърхностите

Срещу тази много натрапващ се проспект, добрата новина е, че можете да премахнете вируса много лесно с лесни мерки за почистване. Препоръчително е да се почистват общите повърхности редовно с алкохол или дезинфектант, съдържащ алкохол. Разтвор от две супени лъжици белина или хлор в половин литър вода е също полезен.

Препоръчително е да правите това упражнение за почистване на всеки два или три часа в обществени места или работни места. Също така е важно да избягвате докосването на повърхности или предмети, докосвани редовно, на обществени места, като например парапети, бутони за асансьор или дръжки на врати. Можете да предпазите ръцете си с кърпичка.

Най-важната препоръка е да миете ръцете си често. Също така, избягвайте да ги слагате на лицето си. Също е много важно, ако някой ще киха или кашля, след това той или тя да покрие устата и носа си с носна кърпичка или лакът.

В къщата е най-добре да почиствате редовно. Ако тези, които живеят там, напускат често, тогава е най-добре да дезинфектирате дръжките, ключовете за осветление и общи зони редовно. Трябва да докосвате купените предмети с хартиена кърпа и след това да ги дезинфектирате. При тези случаи, предприемането на мерки е най-доброто нещо, което можете да направите.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Phin, N. F. Requerimientos para uso de equipos de protección personal (EPP) para el nuevo coronavirus (2019-nCoV) en establecimientos de salud.
  • Agosto, Arianna, and Paolo Giudici. “A Poisson autoregressive model to understand COVID-19 contagion dynamics.” Available at SSRN 3551626 (2020).
  • Kampf, Günter, et al. “Persistence of coronaviruses on inanimate surfaces and its inactivation with biocidal agents.” Journal of Hospital Infection (2020).
  • van Doremalen, Neeltje, et al. “Aerosol and surface stability of HCoV-19 (SARS-CoV-2) compared to SARS-CoV-1.” medRxiv (2020).

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.