Коронавирусът при децата: всичко, което трябва да знаете

Коронавирусът при децата може да е инфекция, която минава без симптоми, но трябва да сте внимателни и да обръщате внимание на симптомите. В допълнение, децата са голяма група преносители на COVID-19, така че те също трябва да се съобразяват с предпазната изолация.
Коронавирусът при децата: всичко, което трябва да знаете

Последна актуализация: 09 май, 2020

Коронавирусът SARS-CoV-2 е вируса, предизиквал пандемията, която разтресе света. Тъй като това е нова разновидност на този вирус, учените все още изучават всички негови ефекти и характеристики. Обаче, едно нещо е ясно: коронавирусът при децата е различен.

Тъй като първите случаи започнаха в китайския град Ухан в края 2019, голяма част от тях се наблюдават при възрастните. Въпреки че нивата на смъртност при възрастните са много високи, коронавирусът при децата рядко причинява смърт. Всъщност, инфекцията в детска възраст, в повечето случаи, преминава без симптоми.

Учените все още изучават този феномен. Обаче, в тази статия, ще обясним всичко, което в момента е известно за коронавируса при децата и как може да им се отрази.

Коронавирусът при децата: същност и симптоми

Коронавирусите са семейство от вируси с различни подвидове. Първите случаи на новата разновидност на коронавируса са засечени в края на 2019. Произходът на този вирус е все още неизвестен, но се предполага, че е мутирал от животински гостоприемник.

Това е силно заразна инфекция. Проблемът е, че този вирус може да създаде различни симптоми, от обикновена настинка до пневмония или дихателна недостатъчност. Всъщност, засяга хората по различен начин в зависимост от възрастта им и състоянието на тяхната имунна система.

Коронавирусът причинява значителен брой смъртни случаи при по-възрастните хора. Обаче, те не са единствените засегнати, тъй като има и доклади за смъртни случаи при по-млади хора, въпреки че са по-редки. Главните симптоми на тази инфекция са треска, кашлица и дихателни затруднения. Въпреки че може да има усложнения, много хора също страдат от тази инфекция и не проявяват никакви симптоми.

Коронавирусът при децата: момиче кашля

Коронавирусът може да причини всичко от обикновена настинка до тежка пневмония.

Коронавирусът при децата

Както вече сме споменали, коронавирусът при децата има различно действие. Обаче, това не се отнася за инфекциозния процес, а по-скоро за симптомите. Като цяло, симптомите са много по-леки и нивото на смъртност е наистина ниско при децата.

Също така са забелязани и много други разлики. Едно проучване, публикувано в журнала Pediatrics обяснява, че процента на децата, които развиват сериозни симптоми е много малък. Обаче, с напредването на възрастта, рискът от усложнения се увеличава.

Коронавирусите при децата все още представляват риск за тези със слаба имунна система или дихателни проблеми. Изчислено е, че близо 40% от децата, които се заразяват, имат инфекция от друг вирус или бактерия в същото време. Този факт прави изучаването на коронавируса при деца много по-сложно. По отношение на симптомите, същата статистика показва, че около 60% от децата с инфекцията изпитват треска и кашлица.

Момиче с маска, около него коронавируси

COVID-19 при децата предизвиква леки форми на болестта.

Коронавирусът при деца: увеличава риска от разпространение

Въпреки, както забелязахме, коронавирусът при децата не представлява голям риск, всъщност представлява проблем по отношение на разпространениетоДецата са голям източник на инфекция за всяка заразна болест.

Като възрастни, сме изключително запознати с хигиенните условия, които трябва да спазваме. Обаче, децата не са, и повечето от тях не знаят как да спазват подходяща хигиена на ръцете и миене. Всъщност, те постоянно докосват носовете и устите си.

Следователно, като родители и детегледачи, трябва да обърнем специално внимание на децата. Трябва да наблюдаваме техните симптоми, за да предотвратим каквито и да било усложнения или проблеми с хигиената им. Трябва да сме запознати с това колко е сложна тази ситуация.

Накрая, трябва да подчертаем, че трябва да предотвратите контакта между деца и по-възрастни хора. Коронавирусът при децата може често да преминава без симптоми, но това не означава, че не може да се разпространява. В светлината на това, трябва да предприемем всевъзможни предпазни мерки.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Coronavirus (COVID-19) (para Padres) – Nemours KidsHealth. (n.d.). Retrieved March 25, 2020, from https://kidshealth.org/es/parents/coronavirus-esp.html
  • La infección por coronavirus en niños, incluido el COVID-19 | SEPEAP – Sociedad Española de Pediatría Extrahospitalaria y Atención Primaria. (n.d.). Retrieved March 25, 2020, from https://sepeap.org/la-infeccion-por-coronavirus-en-ninos-incluido-el-covid-19/
  • Dong, Y., Mo, X., Hu, Y., Qi, X., Jiang, F., Jiang, Z., & Tong, S. (2020). Epidemiological Characteristics of 2143 Pediatric Patients With 2019 Coronavirus Disease in China. Pediatrics. https://doi.org/10.1542/peds.2020-0702
  • Cai, Jiehao, et al. “A Case Series of children with 2019 novel coronavirus infection: clinical and epidemiological features.” Clinical Infectious Diseases (2020).
  • Ogimi, Chikara, et al. “Characteristics and outcomes of coronavirus infection in children: the role of viral factors and an immunocompromised state.” Journal of the Pediatric Infectious Diseases Society 8.1 (2019): 21-28.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.