Кои са най-уязвимите групи към COVID-19?

Въпреки, че коронавирусът може да засегне всяка група от населението, някои хора са по-уязвими към COVID-19 от другите. Това не е, защото има по-голяма вероятност от заразяване, но защото обстоятелствата за тях ще са по-лоши. Ще обясним повече в тази статия.
Кои са най-уязвимите групи към COVID-19?

Последна актуализация: 06 май, 2020

Фактът, че има хора, които са сред най-уязвимите групи към COVID -19 , е може би истинската причина зад затварянето и мерките за карантина, които се предприемат в света. Тези рискови групи страдат най-много от преминаването на вируса през телата им.

Пандемията се разпространява в границите на всяка държава. Вирусът, който започна своето пътуване от град Ухан, Китай, сега се размножава със стряскаща скорост в буквално всяка страна от света. Проучванията на генома за коронавируса са засекли, че частицата, която обикаля света, не е същата като първоначалната частица, която е напуснала Китай. Въпреки че това е един и същ вирус, оттогава генетичната му информация е мутирала.

Обаче, неговата епидемиологична характеристика си остава същата. Разпространява се между хората чрез дихателни капчици и могат да останат върху различни повърхности за определено време. Разпространението от човек на човек на този вид коронавирус е високо. Има голяма сила на пренасяне между хората благодарение на протеините в неговия слой, който се прикрепят към рецепторите на човешките клетки. Причинява най-много болка в белодробните алвеоли.

Обаче, не всички хора са еднакво уязвими към COVID -19. В тази статия ще ви кажем кои групи са подложени на най-голям риск.

Възрастните хора са сред най-уязвимите групи към COVID-19

Една от най-уязвимите групи, страдащи от последствията на коронавируса, е тази на възрастните хора, особено тези над 65. Учените са забелязали, че нивата на смъртност е увеличават значително след 65-годишна възраст.

Според наличните данни, COVID-19 причинява смърт при почти 4% от заразените, но тези над 80 години имат нива на смъртност от 15%, ако те са заразени. Тези статистики показват, че възрастните хора изискват по-голямо внимание и грижи по време на пандемията.

Както при другите вирусни дихателни заболявания- сезонният грип, например- частиците от инфекциозните агенти се възползват от лошото състояние на стареещите дихателни клетки. Имунната система е бавна при реакциите и нейният отговор не идва навреме. По подобен начин, по-възрастните хора са по-уязвими към COVID-19, защото те често страдат от подобни заболявания, придружаващи възрастта им. Страдащите от диабет, хипертония и рак са особено засегнати.

Най-уязвимите групи към COVID-19: на болен възрастен мъж му мерят температурата

Хората над 65-годишна възраст, са подложени на най-големите нива на смъртност от коронавируса.

Хронично болните са също сред най-уязвимите групи към COVID-19

Хората, най-уязвими към COVID-19, са хронично болните. В тази група трябва да включим хора с:

Хронично болните, в много случаи, не само страдат заради конкретното заболяване, което имат. Те също страдат допълнително, заради лекарствата, които приемат. Самите лекарства могат да имат свои обратни ефекти и противопоказания.

Например, ако имаме предвид пациентите, които приемат антикоагуланти, ако те се заразят и получат пневмония като резултат, последствията ще бъдат много по-сериозни за тях. Процедурите в интензивното отделение могат да разкъсат кръвноносните съдове, които, поради антикоагулантните лекарства, отнемат по-дълго време за възстановяване.

Едно проучване, конкретно, свързва сърдечносъдовата болест с повишен риск за смърт от коронавирус. Пациентите, които са били изследвани, имали също така високи биохимични нива на възпаление в тяхната кръв.

Лекарски ръце държат сърце

Заразените с COVID-19, страдащи от сърдечносъдови заболявания, са подложени на сериозен риск.

Други хора сред най-учзвимите групи към COVID-19

Други хора, които биха могли да са уязвими към COVID-19, са бременните жени. Обаче, изолационните мерки тук са предпазни, тъй като все още няма конкретни данни за рисковите фактори. Доколкото знаем засега, опасността за бременните жени е еднаква с тази за останалата част от населението. Това е различно от пандемията с грип H 1N 1 през 2009, когато бременните жени са страдали много повече.

Също така, вертикалното разпространение на вируса все още не е потвърдено. Освен това, все няма доказателства, че COVID-19 преминава през плацентата и минава от майката към плода.

Друго научно проучване разграничава болните от коронавирус според кръвната им група. Предварителните резултати показват, че хората от кръвна група A са подложени на значително по-висок риск от тези с кръвна група 0. Обаче, проучването е ограничено спрямо броя на участниците.

Имайте предвид

Тези, които са най-уязвими към COVID-19, са изложени на значителен риск от усложнения, водещи до смърт. Трябва да назначим допълнителни грижи, хигиена и социална изолация при тези рискови групи. Здравните власти по света просто нямат нужното пространство, за да отговорят на търсенето на грижи за хора със сериозни заболявания, така че трябва да вземем участие, за да намалим кривата на инфекцията.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Lu, Roujian, et al. “Genomic characterisation and epidemiology of 2019 novel coronavirus: implications for virus origins and receptor binding.” The Lancet 395.10224 (2020): 565-574.
  • Zhang, Haibo, et al. “Angiotensin-converting enzyme 2 (ACE2) as a SARS-CoV-2 receptor: molecular mechanisms and potential therapeutic target.” Intensive Care Medicine (2020): 1-5.
  • Zheng, Ying-Ying, et al. “COVID-19 and the cardiovascular system.” Nature Reviews Cardiology (2020): 1-2.
  • Dominguez, Adrian Naranjo, and Alexander ValdÃ. “COVID-19. Punto de vista del cardiólogo.” Revista Cubana de CardiologÃa y CirugÃa Cardiovascular 26.1 (2020): 951.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.