10 съвета за грижа за косата през есента

Есента е време, когато косата е склонна да пада повече от обикновено. Ето някои основни съвети за грижа за косата, за да поддържате косата си здрава през това време на годината.
10 съвета за грижа за косата през есента

Написано от Luz Marina Carpio Hernández

Последна актуализация: 18 ноември, 2022

Есента настъпи, а с нея и необходимостта да се погрижите за косата си, за да не понася резките температурни промени. През този сезон на годината влажността на въздуха се увеличава и косата става крехка и често се къдри и изтощава. Научете повече за грижата за косата през есента днес.

В допълнение, намаляването на часовете естествена светлина оказва влияние върху растежа на косата. Ето защо през този период косопадът е често срещан. За щастие има някои начини за противодействие на тези ефекти. Открийте ги тук!

Защо е необходимо да се грижим за косата през есента?

Списанието на Факултета по медицина на Националния автономен университет на Мексико посочва, че косата е важна част от тялото, която е отговорна за защитата му от външни елементи. Също така е необходима за разнасянето на продуктите, секретирани от мастните жлези и за редица сетивни и психосоциални функции. Освен това предпазва скалпа от ултравиолетовите лъчи и студа.

Грижата за косата ви е постоянен ангажимент и е препоръчително да я съобразите със сезона.

През есента жизненият цикъл на влакната на косъма приключва, така че сте склонни да губите коса, за да освободите място за нови кичури. Някои хора описват процеса като сезонно състояние, но липсват научни доказателства, които да го докажат.

В тази връзка Испанската академия по дерматология и венерология (AEDV) твърди, че есента не е период на косопад, а период на обновяване на косата. С други думи, косата умира и пада, защото новите косми я избутват, докато се раждат.

грижа за косата през есента
Често през есента косата пада повече от обикновено. Това е естествен процес.

Препоръки с грижа за косата през есента

Препоръчително е да се погрижите за здравето на косата си, за да намалите влиянието на есенната среда.

1. Защитете косата си от топлина

Винаги е най-добре да стоите далеч от пресите, машите и сешоарите и вместо това да оставите косата си да изсъхне естествено. Това е така, защото тези уреди изсушават краищата и влияят на структурата на космите.

Въпреки това, когато употребата им е неизбежна, уверете се, че винаги използвате продукти за топлинна защита. Освен това предпазвате косата си, като попивате излишната влага с микрофибърна кърпа преди използванто на горещия въздух.

Алтернатива е да използвате интелигентните версии на нагревателни устройства, които са предназначени да адаптират температурата към вашия тип коса и нейните нужди.

2. Грижа за косата през есента – използвайте подходящи четки

Разплитането на косата с четки с естествен косъм предпазва кичурите от накъсване. Мекотата и гъвкавостта, осигурени от плъзгащото действие на тези инструменти, са подходящи за всички типове коса.

3. Масажирайте скалпа си

Масажирането на кожата на главата активира кръвоснабдяването, което е от съществено значение през есента, когато скалпът е склонен да изсъхва. Циркулацията помага на хранителните вещества да достигнат до корена на косъма; насърчете я, като разтриете главата с върха на пръстите си.

  • По желание масажирайте с ексфолиращ скраб, тъй като той спомага почистването и насищането с кислород и придава обем.

5. Грижа за косата през есента – подхранете косата си

Балсамите помагат за овлажняване на косата и я предпазват от накъсване, докато я оформяте. Използвайте ги често, но не в корените, защото ще омазнят скалпа.

Важно е да изберете продукт според типа коса, защото те съдържат правилните съставки за укрепване на кичурите и подобряване на външния вид на косата.

Пиенето на много вода също е полезно за хидратацията на косата.

6. Подобрете диетата си

Както растежа, така и укрепването на косата са свързани с диетата. Приемът на протеини, желязо и магнезий е от съществено значение за здравето на косата.

Витамини A, B, C, D и E, селен и цинк са микронутриенти, свързани с нормалното развитие на космения фоликул; техният дефицит е свързан със загуба на коса, според проучване, докладвано от Dermatology and Therapy.

Изборът на орална добавка е осъществим, въпреки че можете да си набавите хранителни вещества и от храни като следните:

  • Яйца
  • Броколи
  • Папая
  • авокадо
  • Ядки
  • Риба
  • Агнешко месо

7. Грижа за косата през есента – не мийте косата си всеки ден

Въпреки че е важно да премахнете мръсотията от косата си, в студеното време е добра идея да миете косата си на всеки 2 или 3 дни. По този начин запазвате в по-голяма степен естествените масла, които благоприятстват хидратацията.

Освен това е най-добре да миете косата си с хладка вода, тъй като намокрянето с гореща вода уврежда кожичките и увеличава порьозността. Ако косата ви е склонна да се мазни, сухият шампоан е отлична алтернатива за почистване на корените.

8. Подрежете краищата

Погрижете се за косата си, като подстрижете краищата, особено когато показват следите от летните щети. Като подстригвате, елиминирате сухите части и нацепените краища, което подготвя космите да усвоят специални процедури, витамини и хранителни вещества, които предотвратяват косопада.

прическа
Подстригването на краищата на косата е мярка с много ползи за здравето на косата.

9. Не носете косата си в стегната опашка

Стегнатите конски опашки могат да доведат до тракционна алопеция. Ако носите вдигната косата си, уверете се, че не е прекалено стегната.

10. Нанесете правилните продукти

Хранителните вещества, които косата ви получава, трябва да съответстват на нейния тип, както и да спомагат за минимизиране на ефектите от есенното време. Поне веднъж седмично използвайте натурални маски или серуми с омекотяващи, против косопад и възстановяващи свойства.

За почистващи препарати изберете шампоани без сулфати и силикон. Освен това допълнете с балсам, който не изисква изплакване. Ако косата ви е боядисана, използвайте подходящи формули за запазване както на цвета, така и на влагата.

Елиминирането на стреса помага да се погрижите за косата си през есента

Някои хора изпитват безпокойство или стрес, когато забележат косопад през есента, въпреки че това е естествен заместител. Важно е да се отпуснете, за да намалите всички промени в цикъла на растеж на косата.

Всъщност информация, публикувана от Националната медицинска библиотека на САЩ, гласи, че физическият или емоционален стрес може да доведе до падане на половината до три четвърти от косата, било то чрез сресване, измиване или просто като прокарвате ръце през косата си. Предотвратете тази ситуация през есента или всеки сезон от годината, като отделите на косата си вниманието, което заслужава.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.