Диметикон за коса: употреби, възможни рискове и алтернативи

Диметиконът по принцип е безопасен компонент с големи предимства. Натрупването му обаче може да причини нежелани ефекти като сухота и косопад.
Диметикон за коса: употреби, възможни рискове и алтернативи

Последна актуализация: 19 септември, 2022

Диметиконът е полимер на основата на силикон, който присъства в редица продукти за лична хигиена и предизвика спорове. Докато някои смятат, че трябва да бъде част от списъка с токсични продукти в света на красотата, други смятат, че не трябва. Научете за предимствата и недостатъците от използването на диметикон за коса в тази статия!

Това съединение е част от продукти за грижа за кожата и косата. Диметиконът помага за образуването на защитна бариера, която намалява загубата на влага в кожата и кичурите на косата. Мненията относно неговата безопасност са разделени.

Диметикон: какво представлява?

Диметиконът е полимер, получен от силикон. Последният се извлича от силициев диоксид, естествено срещащо се съединение в елементи като пясък, пясъчник, кварц и гранит.

Когато пясъкът се подложи на много високи температури, се получава диметикон.

Това съединение е известно още като полидиметилсилоксан. Той е един от най-широко използваните в козметичната индустрия и най-ценната му характеристика е неговата вискоеластичност, което го прави гъвкав и лесен за оформяне.

Придава мека и копринена текстура на продуктите за кожа и коса и кадифен вид. Той е без мирис, безцветен, хипоалергенен и некомедогенен.

Използване и ползи

Основната причина диметиконът да се използва в козметичните продукти е текстурата, която осигурява. Това съединение придава на такива продукти меко, гладко и хлъзгаво усещане при контакт.

Има и някои положителни ефекти, като например следното:

  • Образуване на временна преграда. Диметиконът се отлага върху кожата и косата, образувайки бариера, която предпазва от дразнители и алергени.
  • Задържа влагата. Бариерният ефект спомага за задържане на влагата в кожата и косата.
  • Изглажда разширените пори и фините линии. Диметиконът частично запълва пукнатините и придава на кожата по-равномерна текстура.
  • Покрива кутикулата на косъма. Подобно на ефекта, който има върху кожата. Това води до това косъма да изглежда и да се чувства по-равномерен.
  • Осигурява матово покритие. Запечатва влагата, без да омазнява Ето защо се използва широко във фон дьо тени и овлажнители за мазна кожа, тъй като осигурява покритие без лъщене.
Мазна кожа.
Мазната кожа се нуждае от продукти, които не придават блясък, така че диметиконът изглежда като добър избор.

Възможни рискове от използването на диметикон за косата

Най-общо казано, диметиконът е безопасно съединение. Въпреки това, един доклад отбелязва, че натрупването на това вещество може да причини загуба на коса. Ефектът на бариерата ще улови влагата, но също така ще предотврати проникването на допълнителна влага.

Това би довело до сухи, чупливи краища и сухи, безжизнени кичури коса. Диметиконът не е водоразтворим. Следователно не се разгражда лесно чрез измиване.

Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) одобрява използването на това съединение като активна съставка. Диметиконът рядко причинява неблагоприятни ефекти върху кожата, а когато се случи, това е само временно. Такива ефекти могат да бъдат сърбеж, зачервяване, парене или смъдене.

Тези видове силикони не се абсорбират от кожата и косата. Така че, когато бъдат измити, те отиват направо в канализацията и оттам се озовават в реките и океаните.

Ако се натрупат, те са токсични за флората и фауната. Проучване от 2021 г. предупреждава за отрицателните ефекти на силиконите върху околната среда.

Разглеждайте и подбирайте козметичните продукти

Диметиконът е един от компонентите на безброй козметични и медицински продукти. Открива се в различни пропорции, вариращи от 15% до 60%.

Важно е да погледнете етикета на артикулите, където това съединение може да бъде намерено под едно от следните имена:

  • Амино биспропил диметикон.
  • Аминопропил диметикон.
  • Амодиметикон.
  • Бехенокси диметикон.
  • C30-45 алкил диметикон.
  • C24-28 алкил диметикон.
  • Цетил диметикон.
  • Диметикон.
  • Диметоксисилил Етилендиаминопропил Диметикон.
  • Хидроксипропилдиметикон.
  • Полидиметилсилоксан.
  • PDMS.
  • Стеарамидопропил диметикон.
  • Стеарокси диметикон.
  • Стеарил диметикон.
  • Винил диметикон

Диметиконът обикновено се открива в продукти като следните:

  • Слънцезащитни продукти
  • Сексуални лубриканти
  • Хидратиращи кремове
  • Кремове против сърбеж
  • Продукти за премахване на въшки
  • Шампоани и балсами
  • Основи за грим
  • Лекарства за метеоризъм или лечение на синдром на раздразнените черва
Жена, която чете етикети.
Диметиконът е под различни имена на етикета. Може да бъде открит в шампоани, кремове и слънцезащитни продукти.

Алтернативи на диметикон

Изследване, проведено през 2018 г., показва, че растителните масла имат по-благоприятен ефект върху косата в сравнение с продуктите, съдържащи силикон. Осигуряват по-дълготрайна здравина и блясък. Има редица продукти на пазара, които се продават с етикета „без силикон“. Някои алтернативи на продуктите с диметикон са тези, които съдържат следното:

  • Коко-каприлат/капрат.
  • Бензилов етер миристат PPG-3.
  • Дикаприлат/Бутилен гликол Дикаприлат/дикапрат.
  • C12-15 алкил бензоат изопропил миристат.

За продукти само за кожата алтернативите на диметикона са както следва:

  • Хиалуронова киселина
  • Колоидна овесена каша
  • Сквален
  • Глицерин
  • Каолин

Диметиконът сам по себе си не е опасен продукт. Всъщност той е много полезен, но действието му е повърхностно и временно, а когато се натрупа, може да предизвика нежелани ефекти.

Неговите отрицателни ефекти върху околната среда обаче са много обезпокоителни и ние ви съветваме да търсите алтернативни продукти, когато се стремите да защитите и запазите естествената среда около нас.

Може да ви заинтересува ...
Четири съвета за дълга и здрава коса
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Четири съвета за дълга и здрава коса

Постигането на дълга и здрава коса не е толкова просто. Тя изисква правилна рутина и постоянно прилагане на естествени грижи.



  • Rushton H, Gummer C, L, Flasch H: 2-in-1 Shampoo Technology: State-of-the-Art Shampoo and Conditioner in One. Skin Pharmacol Physiol 1994; 7:78-83. doi: 10.1159/000211278.
  • Kostik, A. (2021). Kostic A. Silicones in cosmetics and their impact on the environment. Cos ACTIVE J. 2021; 1:34–3934. Cos ACTIVE. Recuperado 28 de agosto de 2022, de https://cosmethicallyactive.com/wp-content/uploads/2022/01/Silicones-in-cosmetics-and-their-impact-on-the-environment.pdf.
  • Leite, M. G. A., & Campos, P. M. B. G. M. (2018). Development and efficacy evaluation of hair care formulations containing vegetable oils and silicone. International Journal of Phytocosmetics and Natural Ingredients, 5(1), 9-9.
  • Assencio-Ferreira, V. J. (2001). Manifestações neurológicas na intoxicação de lactentes pela associação dimeticona e homatropina: relato de 6 casos. Arquivos de Neuro-Psiquiatria, 59, 238-241.