Три причини да включите магнезий във вашата диета

Когато става въпрос за магнезий, е доказано, че дефицитът на този минерал влияе пряко върху развитието на безсънието.
Три причини да включите магнезий във вашата диета
Elisa Morales Lupayante

Написано и проверено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Последна актуализация: 26 август, 2022

Може би като започнете да четете тази статия, отначало ще имате повече въпроси, отколкото яснота относно приема на магнезий и неговите ефекти в ежедневното хранене. Въпреки това, в края на статията се надяваме, че ще разберете защо трябва да включите магнезий във вашата диета.

Не се притеснявайте. Днес в нашия блог ще разкрием истинското му значение.

Когато пазарувате, вероятно никога не ви е минавало през ума да проверите кои хранителни вещества съдържат различните храни. Същото се отнася и за магнезия.

Ефектите от този елемент са по-значителни, отколкото бихте могли да си представите.

Трябва обаче да имате предвид няколко неща, защото диапазонът на този минерал е невероятно широк, макар и еднакво неизвестен на мнозина.

За разлика от други елементи като желязо и калций, хората не са склонни да го разпознават лесно.

В действителност, някои проучвания показват, че до 48% от населението на САЩ  изпитва дефицит на този минерал.

Въпреки това причините, поради които е важно да го включите в диетата ви, са наистина изумителни. В допълнение, магнезият се съдържа в много съединения и изолирани форми в безкраен брой естествени и преработени храни.

Тук обаче ще споделим най-добрите 3 причини, поради които сериозно ще обмислите използването му, за да поддържате и подобрите своето здравословно състояние.

Като цяло тези причини варират от подпомагането на усвояването на витамин D до терапевтично облекчение от много състояния, включително:

  • Фибромиалгия
  • Аурикуларна фибрилация
  • Диабет тип 2
  • Предменструален синдром
  • Сърдечно-съдови състояния
  • Мигрена
  • Остаряване

Да, вярвайте или не, всички тези заболявания могат да бъдат облекчени или предотвратени просто чрез увеличен, редовен прием на магнезий във вашата диета.

Сега ще ви представим списък с всички причини, които се открояват, за да разберете по-добре този минерал и ползите, които той предлага.

Три причини да включите магнезий във вашата диета

Има много причини да включите магнезий във вашата диета

Вашият хранителен режим трябва да включва всички видове храни, а вие също трябва да знаете кои са най-добрите минерали за здравословно хранене на тялото. Ключово е да включите магнезий във вашата диета.

Той съдържа по-големи ползи за човешкото тяло, отколкото другите минерали като фосфор, калций, желязо, цинк, силиций или калий.

Част от скелета ви би била невъзможна без него, а когато се усмихвате, може да видите колко важни са неговите ефекти за зъбите ви.

1. Той е идеален за здравето на вашите кости и зъби

Ако включите магнезий във вашата диета, ще имате по-здрави кости и зъби.

Вярно е, че калцият получава много признания, когато става дума за здравето на костите и зъбите. Магнезият обаче също играе ключова роля в тази област, защото действа като фиксатор за другите елементи.

Това означава, че ако имате магнезиев дефицит, ще имате затруднения при достигането на адекватни нива на калций.

Сред много други неща, остеопорозата и кариесите могат да бъдат последица от неговата липса.

Препоръчваме ви да включите храни, които са богати на този минерал като млечни продукти и плодове, богати на витамин D:

2. Помага за намаляване на симптомите на предменструален синдром

Знаем колко болезнен може да бъде предменструалния синдром за жените.

Магнезият се откроява като минерал, който се прикрепя към нашите хормони и ефикасно регулира тяхното въздействие, като по този начин облекчава някои симптоми на болка и чувствителност.

По отношение на менструалните спазми, ако сте изяли много храни с високо съдържание на магнезий през месеца, ще забележите, че това може значително да намали болката.

3. Той се бори срещу безсънието

Включете магнезий във вашата диета, ако искате да преборите безсънието

Липсата на сън е проблем за значителна част от населението.

Има множество причини, които могат значително да засегнат съня ни. Въпреки това, когато става въпрос за магнезий, е доказано, че дефицитът на този минерал влияе пряко върху развитието на безсънието.

Мелатонинът е хормон, който влияе върху регулирането на съня. Когато има недостиг на магнезий в организма, това води до безсъние. Това е така, защото изглежда, че има връзка между този минерал и способността му да се спи добре.

Заключителни съображения

В нашия блог препоръчваме много от най-добрите и най-оптимални начини за грижа за вашето здраве.

Сред тях ползите от магнезий за здравословното състояние на тялото ви са абсолютно ясни и се открояват значително.

Уверете се, че сте включили в диетата си много храни, които съдържат магнезий, за да се възползвате от здравословните му свойства. Разбира се, винаги трябва да сте наясно какво ядете и какви ползи и причини има зад него.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.