Вижте тези 12 вида спрей за коса и как да ги използвате

Пусната, вдигната, права или къдрава коса... Без значение какъв тип коса имате или стила, който предпочитате, има подходящ спрей за коса за вас!
Вижте тези 12 вида спрей за коса и как да ги използвате

Написано от Luz Marina Carpio Hernández

Последна актуализация: 16 септември, 2022

Перфектният вид на косата ви е мисията на въпросния спрей за коса. Тази козметика се откроява сред основните неща, които не трябва да липсват на тоалетката ви. Пръскането на малко от тези вещества е полезно, за да изглежда прическата по-елегантна и за да издържи по-дълго.

Изборът на спрей зависи от предназначението му, но преди всичко от вида на косата. Тези продукти ще бъдат полезен инструмент, стига да имате правилния и да знаете как да го използвате. Прочетете, за да разберете кой от тези продукти е подходящ за вас.

Какво е спрей за коса и какви са предимствата му?

Спрей за коса, лак за коса или фиксатор за коса – смес от вещества, които улесняват задържането на прическата. Напръсквате го и докато изсъхва, той свързва зони или образува пластове между влакната, за да държи кичурите на място и да ги предпазва от вятър и влага.

Наред с други функции, тези стилизиращи продукти придават обем, овлажняват и контролират къдренето. Можете да намерите аерозоли, но с повече химикали. Има и неаерозоли, с по-високо съдържание на вода от спирт.

С течение на времето формулите на тези продукти отвориха пътя към по-естествени съставки, избягвайки възможността за изсушаване на влакната на косъма. Индустрията залага на използването на молекули или полимери в дълги вериги, които поддържат структурата на косата.

Ако спреят за коса се използва правилно, той осигурява следните предимства:

  • Контрол на обема
  • Удължаване на трайността на прическата.
  • Блясък, мекота и еластичност.
  • Избягване на постоянни корекции.
  • Предотвратяване или намаляване на къдренето.

Видове спрей за коса

Въпреки че има много видове спрейове за коса, начинът за използването им е един и същ. Първото нещо, което трябва да направите, е да разклатите бутилката за няколко секунди, преди да натиснете пулверизатора.

Когато го натиснете, дръжте бутилката вертикално на 25 до 30 сантиметра от главата си. В противен случай косата ви ще бъде твърде мокра.

Следващата стъпка е разресването. Повторно напръскване е приемливо, ако искате повече задържане. При стилизираните прически пръскате “работещ фиксатор”, докато създавате самата прическа.

Всеки спрей е предназначен да бъде адаптиран към нуждите на косата. Има спрей за коса за термична защита при сушене със сешоар или гел спрей при изправяне и текстуриране например.

С помощта на вашия стилист вие определяте кой продукт за коса е подходящ за вас. А ние ще ви представим различни видове спрейове за коса.

неаерозолен спрей за коса
Има опции, които не са изцяло аерозоли. Те се използват по различен начин, тъй като трябва да се доближите до косъма с продукта.

1. Основен спрей за коса

Обикновеният спрей няма специални функции, освен тези, които са подходящи за фиксиране и овлажняване. Това е сместа, която нанасяте при всеки повод и работи за всички типове коса.

2. Средно задържане

Характеристиките на този лак за коса са задържане, обем, движение и контрол на отскачането. Средната фиксация е предназначена за фини прически като конски опашки или сресване назад. Съставът е устойчив на влага, изсъхва бързо и не прави косата лепкава и неподвижна.

3. Стилизиращ спрей

Този спрей е подобен на работния спрей, с изключение на това, че работният спрей се използва по време на стилизиране, докато стилизаторът може да се използва по време и в края на стилизирането.

Съхненето е бавно, така че спокойно можете да продължите със стилизирането. Стилизаторите осигуряват свободно движение, естествено отскачане и блестящо покритие.

4. Спрей за коса за обем

Известни са още като сгъстители. Това е лак за коса, подобен на обикновения лак за коса, с добавяне на повече плътност и обем. Техниката е нанасяне на кичури, така че косата да придобие илюзията за допълнителна плътност и текстура.

Този тип фиксатор има силни активни съставки, които повдигат кичурите, като им придават обем, но ги задържат на място.

Правилното приложение е от корените. Друг трик е да се напръскате, но с обърната коса, така че когато я върнете в нормалното й положение да си личи ефекта.

5. Против къдрене

Публикация в списание Perception коментира, че високата температура и влажност водят до по-къдрава, по-буйна коса. Статията твърди, че промените във влажността влияя върху накъдрянето.

Лаковете за коса против къдрене помагат да предпазите косата от статично електричество или вятър. Това са ултра-гъвкави формули, които осигуряват свеж вид, независимо от метеорологичните условия.

6. Маша

Спрейовете за къдрици са идеални, ако вашите вълни са естествени или ако искате да ги оформите. Спрейовете без алкохол осигуряват характерната гъвкавост на накъдрянето, за да придадат движение, а не на скованост.

За естествени къдрици препоръчваме да напръскате върху влажна коса и да я оставите да изсъхне самостоятелно. По този начин получавате повече дефиниция. Предпочитайте гъвкави спрейове за задържане, направени на водна основа.

7. Фиксация

Това е звездата сред лаковете за коса, защото е формулиран да осигурява допълнителна фиксация. Обикновено задържането на тези продукти продължава до 24 часа, без косата да изглежда твърда.

8. Спрей за коса за професионално покритие

Това са аерозолите, коитосе използват в края на прическата. Съставът им е плътен; те са създадени да запазят прическата ви през целия ден.

Въпреки че фиксацията е силна, тя не пречи на разресването на косата. Разнообразието от този козметичен клас включва спрейове за коса за блясък и лакове за коса с матово покритие.

9. Преса за изправяне

Спрейовете заизправена косаса създадени, за да изглаждат кутикулата и да предотварят увреждането на косъма. Обичайно е те да съчетават протеини като кератин и естествени елементи, като алое вера.

Освен жизненост, те осигуряват на косата и контрол. Нанесете и стилизирайте както обикновено.

10. Косопад

Според Clínica Universidad de Navarra (CUN) косопадът може да бъде вроден или придобит. В някои случаи е обратим.

Фиксаторът против косопад съдържа пантенол и полизахариди, които укрепват космения фоликул и предотвратяват косопада. Можете да го включите в рутинната си грижа за косата.

11. Срещу липса на блясък

Текст, публикуван в списание Coiffure Professionelle, посочва, че блясъкът на косата е следствие от отразяването на светлината върху кутикулата и че матовостта варира в зависимост от това колко отворена или затворена е кутикулата. На свой ред се казва, че “повяхналата” коса е резултат от повредени кутикули.

Със спрея за коса без блясък си осигурявате максимален блясък, тъй като продуктът съдържа масла, които подсилват блясъка. Например кокосово масло.

12. За деликатна коса

Лаковете за коса, склонна към накъсване, имат подхранващи и овлажняващи съставки за укрепване на кичурите и предотвратяване на накъсване.

Препоръки при пръскане

За най-добър ефект при нанасяне на лак за коса е необходимо да се провери дали няма останали частици в дюзата при натискане на пулверизатора. В този случай разглобете инструмента, за да можете да почистите вентила с гореща вода.

Помага за външния вид, ако прокарвате пръсти през косата си, докато пръскате продукта, тъй като това гарантира, че ще покрие всички зони. В труднодостъпните или малки зони можете да разресвате с четка за зъби.

Освен това е важно да се спазва разстоянието между шишето и главата. По този начин веществото се разпръсква, вместо да се слепва.

спрей за оформяне на коса
Разстоянието между контейнера и косата е ключово. Това определя колко добре се разпределя веществото.

Как да изберем най-подходящия спрей за коса

Правилният спрей за коса е този, който отговаря на нуждите на косата. Когато избирате, имайте предвид фактора гъвкавост, така че косата да се движи без утежняване. Въпреки това, ако искате да фиксирате косата, за предпочитане са фиксаторите или спрейовете с професионално покритие.

Освен това имайте предвид съдържанието на летливи органични съединения (VOC/LVOC), които са газове, отделяни от продукта, които могат да имат неблагоприятни последици за здравето, както е посочено от Агенцията за опазване на околната среда на САЩ.

И накрая, препоръчително е да дадете шанс на спрейове, чиито съставки са естествени. Проверете етикетите и се консултирайте със стилистите за най-полезните елементи за вашата коса.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.