Контролирайте мазната коса с тази рецепта за сух шампоан

Добавете тази страхотна натурална рецепта към козметичния си арсенал и кажете сбогом на омазнения скалп. Може да го вземете със себе си и във фитнеса, и на работното си място!
Контролирайте мазната коса с тази рецепта за сух шампоан
Karla Henríquez

Прегледано и одобрено от лекар Karla Henríquez.

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 25 август, 2022

Знаете ли, че можете да се справите с мазната коса с помощта на сух шампоан?

Една от най-важните препоръки за вашия скалп е да не го измивате всеки ден. Това е така, защото прекалената влажност може да нанесе щети.

Независимо от това някои хора изпитват нужда да мият косата си непрестанно. Така е, понеже потните им жлези произвеждат твърде много мазнини. Това кара косата им да изглежда мръсна и мазна.

Проблемът е, че не всеки има достатъчно време да обърне необходимото внимание на косата си. Понякога трябва да тръгнете за работа с неприятна за гледане, мазна коса.

За щастие специалистите по красота са обърнали внимание на този проблем. Преди няколко години те разработиха козметични продукти, които помагат в битката с този проблем, без да е нужно изплакване с вода.

Такъв е случаят с иновативния сух шампоан. Съществуват различни видове, които задоволяват всичките ви нужди.

Сухият шампоан оказва огромно влияние върху красотата на косата ви. Идеален е за хората, които искат да контролират омазняването на скалпа си. Освен това не е нужно да мокрите косата си всеки ден!

В тази статия искаме да споделим какво представлява този нов сух шампоан. Ще ви кажем също как да си направите такъв шампоан със 100% натурални средства.

Какво представлява иновативният сух шампоан?

нанасяне на сух шампоан

Сухият шампоан е продукт, който навлезе преди няколко години. Превърна се в алтернативен начин на грижите за косата, при който ежедневното изплакване не е необходимо.

Сухият шампоан е здравословно лечение на вашия скалп. Така е, защото съставките в него балансират нивата на натуралното рH. Това контролира активността на потните жлези.

Подходящ е за подобряване състоянието на косата ви. Третирането с него увеличава и обема на косата, правейки я по-здрава, блестяща и без излишни къдрици.

Този продукт използва също противогъбични и антибактериални вещества. Те създават защитна бариера срещу пърхота и други често срещани инфекции на скалпа.

Въпреки че е предназначен за хора с мазна коса, може да се използва и при нормална коса. Това важи най-вече в онези дни, в които не ви се иска да миете косата си, както обикновено.

Също така съставките му дезодорират косата. В резултат на което, те предотвратяват появата на лоши миризми след тренировка или пък след много горещ ден.

Как да направите сух шампоан с натурални съставки

приготвяне на домашен сух шампоан

В супермаркетите и магазините са налични няколко вида от този интересен продукт за коса. Но някои хора предпочитат да пробват натурални формули, защото са по-полезни за здравето.

Тази алтернатива е по-евтина и по-малко агресивна. Причината е, че не съдържа никакви силни химикали. Освен това съставките могат лесно да бъдат намерени.

Може да използвате този страхотен сух шампоан от време на време. Например може да ви е от полза в онези дни, когато нямате достатъчно време да измиете косата си с шампоан и други продукти.

Съставки

 • 6 супени лъжици царевично нишесте
 • 6 супени лъжици оризово брашно
 • 3 супени лъжици хлебна сода
 • 10 капки течно кокосово масло
 • 10 капки етерично ментово масло
 • 1 буркан

Инструкции

 • Изсипете царевичното нишесте в буркана и го смесете вътре с оризовото брашно и хлебната сода.
 • Разклатете силно, за да се смесят съставките добре.
 • После добавете кокосовото масло и капките ментово масло. Разклатете отново.
 • Уверете се, че съставките са смесени равномерно. След това може да го използвате.
 • Ако искате, може да украсите буркана, за да изглежда красиво и да го сложите в козметичната си чантичка.

Начин на употреба

 • Когато го използвате, застанете пред огледалото. Разделете косата си на няколко части. Поръсете малко от сухия шампоан отгоре. Трябва да покриете целия скалп с него.
 • Използвайте пръстите си, за да втриете праха по корените на косата си. Правете го с плавни, кръгови движения, които спомагат абсорбацията му.
 • След това го нанесете по краищата на косата. Винаги използвайте умерени количества, така че по косата ви да не се натрупва излишен продукт.
 • Оставете шампоана да подейства 5 до 10 минути. След това използвайте четка, за да премахнете остатъците от белия прах.
 • Веднага ще се почувствате освежени, спокойни и без следа от мазната коса.
 • Също така, поради маслата в него, косата ви ще ухае приятно.

Препоръчваме ви да прочетете и: 5 рецепти с розмарин за красива коса

Харесвате ли рецептата? Направете я у дома и се уверете във всички ползи, които има за косата ви и за вас самите.

Прибавете я към разкрасителната си рутина и кажете сбогом на мазния скалп.

Можете да използвате сухия шампоан в спортната зала или на работното място!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Badía Villa, M. A., y García Miranda, E. (2012). Cosmetología aplicada a la estética decorativa. Madrid: Paraninfo.
 • Carrasco, F. (2005). Diccionario de ingredientes cosméticos. Madrid: Otero.
 • Cruz Álvarez, N. S. (2012). Fitocosméticos: con fórmulas para la preparación de todo tipo de cosméticos: champús, geles de baño, jabones, cremas hidratantes, cremas antiarrugas, desodorantes, filtros solares, leches limpiadoras, lociones contra la caída del cabello, pasta de dientes, exfoliantes, perfumes, máscaras faciales, etc. Madrid: AMV.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.