9 съвета как да стоплите бебето си през студените нощи

Как можете да стоплите бебето си в студените нощи? Ключът не е само облеклото. Можете да контролирате други фактори. Ще се спрем на темата в следващите редове.
9 съвета как да стоплите бебето си през студените нощи

Написано от Luz Marina Carpio Hernández

Последна актуализация: 26 август, 2022

Ето как можете да стоплите бебето си през студените нощи, тъй като е от съществено значение, за да му помогнете да регулира температурата си. Новородените са свикнали с топлината на утробата и външните фактори им оказват значително влияние.

На закрито и на открито трябва да се обърне внимание на детайлите, които топлят вашето дете през нощта. В тази статия ще разгледаме значението на това как да поддържате бебето си топло и правилните начини да го направите.

Защо е важно да стоплите бебето си през студените нощи?

Бебетата са толкова уязвими, че губят телесната си топлина четири пъти по-бързо от възрастен. В студена среда децата на месеци без завивка са по-податливи на настинки и случаи на грип.

Освен това излагането на ниски температури през зимата може да изсуши кожата на вашето бебе. В тези случаи е най-добре да носи дрехи от памук или лен, тъй като тези тъкани са щадящи към дишането на дермата на бебето.

Други по-сериозни сценарии са измръзване и хипотермия. Ако здравословното състояние се влоши от студа, има повишен риск от ревматични, сърдечни или респираторни заболявания.

Имайте предвид, че системата за нервно-съдов отговор на бебетата не съответства на развитието на по-големи деца или възрастни. За тях е трудно да се борят със студа и чрез плач често не могат да изразят чувствата си.

Поддържането на  топлината на малкото бебе през нощта означава, че то ще спи без никакъв дискомфорт.

Температурни указания за домове с бебета

Ръководство за родители ,издадено от Испанската асоциация по педиатрия, гласи, че температурата в стаята на бебето трябва да бъде между 20 и 22°C.

Начинът да се уверите, че е правилната температура, е да използвате стаен термометър. Допълнителен трик е да усетите дали студът е поносим за възрастен, облечен в леки дрехи.

Освен това родителите могат да докосват задната част на врата, краката или ръцете на бебето. Тези части предлагат по-добър ориентир от ръцете или краката, тъй като последните почти винаги са студени, поради незрялостта на периферната кръвоносна система.

Дръжте бебето си топло
Бебето ще спи по-добре, ако е на топло през нощта.

Препоръки как да стоплите бебето си през студените нощи

Затоплянето на тялото на бебето не означава, че ще вземете няколко одеяла, за да го покриете. През студените нощи е най-добре да не излизате от къщата с детето си. Във вашия дом обаче е добра идея да приложите следните предложения.

1. Затоплете леглото

Поставянето на пластмасова бутилка, пълна с гореща вода, върху матрака на кошарата осигурява топлина, за да може бебето да заспи. Направете това половин час преди да сложите бебето в леглото.

Не слагайте бебето в леглото, без да проверите с дланта си дали нивото на нагряване, достигнато от матрака, е подходящо. Махнете този нагревател и тогава вашето бебе ще си почива на топло в студените нощи.

2. Как да стоплите бебето си – облечете го подходящо

Поставете го в дрехи, които лесно се обличат и събличат. Обикновено бебетата са склонни да бъдат облечени с допълнителен слой към този, който носят по-големите деца.

Въпреки това Министерството на здравеопазването и потреблението на правителството на Арагон посочва, че бебетата не се нуждаят от повече слоеве дрехи от възрастните. Те твърдят, че твърде топлото облекло е толкова вредно, колкото и оскъдното.

Правилното нещо, което трябва да направите, е да изберете удобно облекло. Например през студените нощи можете да заложите на цели пижами.

3. Завийте го или го сложете да легне в спален чувал

Спалните чували са практични и допринасят за спокоен и комфортен сън. Завиването в одеяло също му помага да спи удобно.

Въпреки това, не прекалявайте с дебелината, тъй като Американската академия по педиатрия отбелязва, че това може да доведе до изпотяване, обриви и зачервени бузи.

4. Как да стоплите бебето си – използвайте оборудване за контрол на климата

В наши дни е лесно да се намерят аксесоари, които могат да помогнат в стаите за контрол на климата. Нагревателните подложки, които загрявате в микровълновата и след това пренасяте в леглото, са сред опциите. По същия начин пазарът предлага следното:

  • Преносими термо одеяла, които не затрудняват движенията на бебето.
  • Отоплителни лампи за легло.
  • Огнеупорни нагреватели.

5. Изберете твърд, тънък матрак

Дебелите матраци вкарват много студен въздух, което увеличава риска детето ви да се разболее. Това се случва, защото са направени от меки материали.

Тънките, твърди матраци, от друга страна, благоприятстват телесната температура. Пригответе ги с чаршаф, който пасва на кошарата и е водоустойчив.

6. Поставете шапки и ръкавици

Главата и ръцете са две места, които бързо можете да стоплите. Сложеге на бебето шапка и памучни ръкавици. Чифт чорапи няма да навредят, за да стоплите краката му.

7. Как да стоплите бебето си – поставете креватчето на стратегическа позиция

Когато става въпрос за избягване на течението, добре е да поставите детското креватче или кошара далече от места с:

  • Вентилатори
  • Вентилационни отвори
  • Външни стени
  • Прозорци с течение
  • Врати, през които може да влезе студът

8. Настройте термостата

Термостатът в къщата трябва да бъде настроен на приемливо ниво. Определянето на колко градуса зависи от характеристиките на дома.

Въпреки че вече споменахме оптималния температурен диапазон за новороденото, все пак не забравяйте да се консултирате с вашия педиатър относно полезния диапазон, особено ако детето има някакъв медицински проблем.

Как да стоплите бебето си - регулирайте температурата в стаята.
Температурата в дома трябва да се регулира според нивото на комфорт за членовете на домакинството, без да се стига до крайности.

9. Пригответе топла вана

През студените нощи къпането на бебето трябва да е кратко – не повече от 10 минути и за предпочитане с топла вода. Когато го вадите от коритото, носете кърпа и дрехи за сън, предварително затоплени с термичен източник.

По този начин вашето дете няма да усети внезапната промяна на температурата. Проверете дали дрехите не са прекалено топли.

Има ли някакъв риск да преоблечете бебето си?

Има опасност прекомерно облечените бебета да бъдат изложени на прегряване. Това състояние е свързано със синдрома на внезапна детска смърт, който е по-разпространен през студените месеци, както се съобщава от Министерството на здравеопазването и човешките услуги на САЩ.

Въпреки че бебетата трябва да са облечени, когато спят, те не трябва да бъдат прекалено навлечени. Следвайки препоръките, описани тук, вашето дете ще има топъл и безопасен нощен сън.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.