5 топ съветa за дезинфекция и грижи за матрака

Опитайте се да го проветрявате възможно най-често, сменяйте често чаршафите и най-важното-обръщайте го редовно
5 топ съветa за дезинфекция и грижи за матрака

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Прекарваме голяма част от живота си върху нашите матраци. Въпреки че обикновено не обръщаме много внимание на матрака, той е един от най-важните мебели в дома ни.

Проблемът е, че с течение на времето той често поема мръсотия. Макар че ние не винаги сме в състояние да я видим, малките акари също могат да се натрупат в матрака и да окажат влияние върху нашето здраве.

Потта от тялото ни, прахът и мъртвите клетки, които падат от кожата създават благоприятна среда за тези микроорганизми. Когато се натрупват, те могат да бъдат основна причина за безбройните алергии и заболявания.

Въпреки всичко това, много от нас не отделят време да се грижат и дезинфекцират матраците. Всъщност много хора дори нямат никаква представа как да го правят!

За щастие, грижата за вашия матрак е много проста задача, която лесно се прави редовно. Това не е сложно и нямате нужда от скъпи продукти.

Тук искаме да споделим 5 съвета, които ще превърнат тази основна задача в лека работа.

Вижте кои са те!

1. Обръщайте матрака редовно

обръщайте матрака, за да диша

Обръщането на матрака няма да гарантира, че е без паразити и е дезинфекциран. Все пак обаче, това е чудесен начин да го поддържате проветрен и да предотвратите обезформянето му.

Препоръчително е да правите това веднъж седмично. Обръщайте го по двата начина: завъртете го отдолу нагоре и след това така, че частта, която е откъм главата да отиде в долната част на леглото.

Не е добра идея да оставяте матрака в същото положение за дълъг период от време. С течение на времето може да получи увреждания и деформации, които ще причинят дискомфорт.

2. Бъдете сигурни, че го проветрявате

Може би сте чували да казват, че оправянето на леглото всяка сутрин не е най-добрата идея за вашето здраве.

Въпреки, че оправянето на леглото сутрин е обичай за много хора, има известна истина за необичайното твърдение.

Очевидно е, че може да не искате да оставяте спалнята да изглежда разхвърляна цял ден. Въпреки това, добре е да изчакате час или два след като станете, преди да оправите леглото си.

Това е така, защото акарите се възпроизвеждат по-лесно във влажна и топла среда. Така, по очевидни причини, вашият матрак може да бъде рай за тези малки буболечки.

Най-доброто, което трябва да направите е да свалите чаршафите и завивките сутрин, за да може матракът да се проветри добре.

Освен това е много важно да се уверите, че спалнята ви получава достатъчно чист въздух, за да се избегне натрупването на влага.

3. Използвайте сода за хляб

содата за хляб почиства матрака

Прилагането на сода за хляб, смесена с водороден пероксид е чудесен и лесен начин да дезинфекцирате напълно вашия матрак.

Тези два елемента, когато се комбинират, имат антисептични, антибактериални и противогъбични свойства, които помагат да се намали наличието на няколко различни вида микроорганизми.

Съставки

 • 3 супени лъжици сода за хляб (30 гр.)
 • 1 чаша водороден пероксид 3% (250 мл.)
 • 2 капки течен сапун

Съдове

 • 1 бутилка с помпа за пулверизатор
 • 1 чиста кърпа

Какво трябва да направите

 • Най-напред разбъркайте содата за хляб с водородния пероксид, докато прахът се разтвори напълно.
 • След това добавете течния сапун и продължете да смесвате, докато получите хомогенна смес.
 • Изсипете сместа в приготвената бутилка и я нанесете.
 • Напръскайте щедро върху матрака, като се фокусирате върху областите с тъмни петна.
 • Оставете сместа да изсъхне за няколко минути, след което я разтъркайте силно със суха, чиста кърпа.
 • След това премахнете всяка излишна смес с прахосмукачката.
 • Повтаряйте този процес поне веднъж месечно.

4. Използвайте масло от чаено дърво

Етеричното масло от чаено дърво е мощен агент против бактериите, който също ще ви отърве от неприятните миризми, които могат да се натрупат във вашия матрак.

Неговите естествени свойства помагат да се елиминират факторите, които могат да направят вашия матрак уютен дом за акари, а също така да се отървете от вредните бактерии, които се натрупват.

Съставки

Какво трябва да направите

 • Най-напред просто смесете содата за хляб с маслото от чаено дърво.
 • След това поръсете внимателно върху матрака.
 • След това го разтрийте с четка и нанесете малко бяло оцет, за да активирате сместа.
 • Оставете продукта да действа за час, за да свърши действието си.
 • След това отстранете сместа с прахосмукачка.

5. Сменяйте чаршафите и калъфите редовно

Използването на чаршафи и калъфи е чудесен начин да се погрижите за матрака и да се уверите, че няма да остарее прекалено бързо.

Въпреки това, те се замърсяват изненадващо бързо и лесно, тъй като поемат пот, прах и мръсотия всеки ден.

Препоръчва се да ги сменяте веднъж седмично и да ги перете обилно с дезинфекционен продукт.

Освен това, преди да инвестирате в нови чаршафи, важно е да сте сигурни, че са изработени от дишаща, водоустойчива и лесна за миене тъкан.

Дезинфекцирането и грижата за вашия матрак не е сложна наука. Това е проста, здравословна и важна задача, която може лесно да включите във вашата седмична или месечна рутина. Уверете се, че редовно използвате тези страхотни съвети, за да избегнете натрупването на замърсявания и вредни микроорганизми.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.