7-те най-добри плодове за справяне с настинки и грип

Хранителните свойства на някои плодове са полезни за предотвратяване и борба със симптомите на настинка и грип. Открийте ги тук!
7-те най-добри плодове за справяне с настинки и грип

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Пресните храни са идеални за укрепване на имунната система и поддържане на доброто общо здравословно състояние. Именно поради тази причина е силно препоръчително да ги консумирате редовно като част от балансирана диета. Сега, кои са седемте най-добри плода за борба с настинки и грип? Разберете в днешната статия!

Сезонните промени, особено когато настъпи студеното време, увеличават риска от получаване на грип или настинка. Те също могат да причинят отслабване на имунната система, ако не се грижим правилно за себе си – тоест, храним се добре, тренираме и поддържаме други полезни навици на живот.

Всъщност нашите навици в начина ни на живот са тясно свързани със способността на тялото да се защитава. Ето защо е толкова важно да бъдем постоянни и последователни всеки ден. А не просто да се храним здравословно и да спортуваме в определени часове. Когато искаме да се възстановим от определено неразположение.

Нека разгледаме по-отблизо.

Плодове за ежедневна консумация за борба с настинки и грип

Плодове при настинка и грип
Яденето на плодове за десерт може да осигури фибри и хранителни вещества, които са от съществено значение за метаболитното здраве.

1. Портокали и лимони

Портокалите и лимоните са сред най-полезните плодове за борба с грип и настинка, защото са с високо съдържание на витамин С, както и други витамини, минерали, антиоксиданти и незаменими аминокиселини. Всичко това спомага за правилното функциониране на имунната система.

Както посочва неотдавнашно проучване, приемът на плодове и зеленчуци е много здравословен навик за укрепване на имунната система, а сегашното ни разбиране за различните биологични ефекти на витамин С сочи важността на неговата консумация.

2. Ягоди при настинки и грип

Известни със своя специфичен цвят, както и с вкусния си вкус и аромат, ягодите са друг от най-полезните плодове за справяне с грип и настинка. Тъй като също така осигуряват значително количество антиоксиданти, включително витамин С. В допълнение, те са добър източник на диетични фибри, които са от съществено значение за здравето на чревната микробиота и добрия цялостен имунен отговор на организма.

3. Ананас

Ананасът е много пълноценна храна от хранителна гледна точка. Това се дължи не само на съдържанието на витамини и минерали, но и на ензимите и лесно смилаемите протеини.

Неговото активно съединение, бромелаин, му придава антибактериални и противовъзпалителни свойства, които са полезни за предотвратяване на настинки и грип. Освен това осигурява големи количества витамин С, както и калций и фосфор, които ни предпазват от свободните радикали.

4. Папая, друг от най-полезните плодове срещу настинки и грип

Папая за настинка и грип
Папаята е много богата на витамин С.

Богата на витамини А и С, папаята е друг плод, който може да помогне за предотвратяване на развитието и усложняването на грип и настинка.

Всъщност всеки 100 грама осигурява около 80 милиграма витамин С. Хранително вещество, отговорно за укрепването на имунната система за постигане на положителен отговор на атаката на микробите. В допълнение, този плод съдържа фибри и естествени ензими (като папаин), които помагат грижата за чревната микробиота, за да се предотвратят спадове в защитната система.

Смятаме, че може да ви хареса да прочетете: 9 храни за укрепване на имунната система

5. Манго

Редовната консумация на парче манго като част от балансирана диета дава на тялото тласък от основни хранителни вещества, за да бъде здраво и силно. Мангото ни помага и да спечелим битката срещу грипа и настинките, както и други заболявания на дихателната система.

В този плод са концентрирани витамини А и С, чиито антиоксидантни качества са от ключово значение за защитата на тялото. Освен това му се приписват противовъзпалителни и отхрачващи качества, които могат да бъдат полезни при лечението на кашлица, натрупване на секрети и други симптоми на тези заболявания.

Все пак, имайте предвид, че цитрусовите плодове и плодовете като мангото са източници на глюкоза, така че консумацията им в големи количества не се препоръчва за хора с проблеми с метаболизма.

6. Ябълки при настинки и грип

Характеризиращи се със своя вкусен вкус и аромат, ябълките са друг полезен плод за отслабване и грижа за здравето на цялото тяло, включително имунната система. Това е така, защото освен че е добър източник на фибри, този плод осигурява няколко основни хранителни вещества в малки количества, включително гореспоменатия витамин С.

Ябълките осигуряват значителни количества различни флавоноиди като флавоноли, катехини и проциациадини, обясняват експертите от испанската фондация за хранене.

7. Нар

Според популярната мъдрост, богатството на този плод на антиоксиданти е причината да се счита за „суперхрана“ за насърчаване на физическото и психическото благополучие. Той осигурява витамини от група В и много други витамини, необходими за подобряване на работата на имунната система. Също така съдържа незаменими аминокиселини и фибри, които насърчават оптималното оксигениране на клетките.

И така, какво чакате? Готови ли сте да консумирате тези плодове по-редовно, за да подобрите здравето на имунната си система?

Както можете да видите, те са вкусни и лесни за включване в ежедневната ви диета по различни начини, като добавени към салати и смутита. Не забравяйте обаче, че най-добрият вариант е да ги консумирате в естественото им състояние. За да можете да се възползвате максимално от хранителните им вещества.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.