Какво е бебешки говор и как помага на бебетата?

Бебешки говор се отнася до тази конкретна форма на комуникация, която възрастните използват с бебетата. Всъщност често се среща и при разговорите с домашни любимци и дори в двойките.
Какво е бебешки говор и как помага на бебетата?

Написано от Edith Sánchez

Последна актуализация: 09 август, 2022

Бебешки говор е онзи специален начин, който почти всеки използва, за да говори с бебета. Появява се спонтанно в много култури и се характеризира с използването на преувеличен и музикален тон, с повтарящи се и прости думи.

Бебето обикновено реагира, като обръща повече внимание, когато му се говори по този начин. Вече е общоизвестно, че този бебешки говор е не само любящ начин за общуване с бебето, но също така помага за подобряване на езиковите умения на бебето.

Всъщност дори има различни форми на говорене на бебето, които са идентифицирани: бебешки говор на майката и бебешки говор на бащата. Когато и двамата участват се нарича „бебешти говор на родителите“.

Какво е бебешки говор?

Бебешкият говор обикновено се определя като езикът, използван от възрастните за общуване с бебета. Основната характеристика на това е, че въпреки че възрастният говори по правилния начин, когато говори с бебе, тонът и произношението му се променят.

Въпреки че бебетата не разбират какво им казват възрастните, те обикновено отговарят с удоволствие. Този вид комуникация е полезна за малките.

Бебешкият говор включва и звукоподражания или опростяване на думите. Включва също жестове, изражения и физически контакт. Бебето не е безразлично към това, но отговаря на събеседника с усмивки, внимателен поглед или движения с ръцете.

Ползите от бебешкия говор

Повечето експерти са съгласни, че говоренето на бебето по този начин благоприятства развитието на езика на детето. Някои го определят като “социална кука” за мозъка на бебето. Това е стимул, който насърчава комуникативните умения.

Всъщност проучване, проведено през 2018 г., установи, че бебетата, на които са говорили с „бебешки говор“, произвеждат повече думи на 14 месеца от тези, които не са получили този стимул.

Друго проучване, публикувано през 2020 г., изследва езиковата еволюция на бебета до 18 месеца. За целта участващите семейства са били разделени на две групи. Едната група са ползвали този начин на разговаряне, а другата – не.

В края на проучването беше установено, че децата от семействата, които са използвали бебешки говорса усвоили средно 100 думи. При децата от другите семейства речникът им достигал едва 60 думи.

От друга страна е установено, че използването на този тип реч отразява положителни емоции и чувства към детето. Това насърчава конструктивната и привързана комуникация между бебето и говорещия. Всички проучвания показват, че говоренето на бебето по този начин не е метод за преподаване на език, а фактор, който улеснява неговото изучаване.

Бебешки говор и щастливо бебе
Стимулирането на общуването от ранна възраст насърчава усвояването на езика.

Бебешки говор – характеристики

Най-характерният елемент на бебешкия говор е бавното говорене, с детайлно произношение и по-висок тон на гласа. Артикулацията е по-категорична и обикновено има повече използване на изражението на лицето. От друга страна, изказванията са кратки и прости.

Прочетете и тази статия: Бебетата и газовете

Повторение на думи

Когато се използва бебешки говор, думите се повтарят с повече или по-малко изричното намерение бебето да ги научи. Нещата се казват с много акцент. След това се повтарят. Ако бебето се опита да имитира тези звуци до известна степен, възрастните ги издават отново.

Глаголно време и умалителни

Друга отличителна черта е използването на глаголно време: бебешкият говор винаги се води в сегашно време. Сякаш се разбира, че е невъзможно бебето да усвои понятията за минало и бъдеще.

По същия начин често се използватумалителни имена като заместители на нормалните думи. Например кученце или бау бау.

Трето лице и граматическо разширяване

При бебешкия говор човек говори в трето лице за себе си или за другите. Например, майката не казва „уморена съм“, а „мама е уморена“.

По същия начин, когато бебето каже първите си думи, родителят допълва неговото или нейното граматическо значение. Например, ако детето каже на биби да поиска бутилка, болногледачът отговаря:“Бебето иска ли шише? Ще ти го взема.”

Други интересни факти за разглеждания бебешки говор

Интересно е да се отбележи, че бебешкия говор не се използва само при бебета. Много двойки използват този език, за да говорят с любимите си хора. Очевидно този тип комуникация повишава нивата на окситоцин и допамин.

В този случай вече не изпълнява функцията да улеснява комуникацията, както прави между възрастен и бебе. Ролята е да общувате по нежен и сладък начин.

Също така е обичайно този тип комуникация да се използва с домашни любимци, особено когато се предлага обич. Въпреки че животните не са в състояние да разберат значението на думите, те усещат емоцията, която ги придружава.

Разговори с домашни любимци
Говоренето с домашни любимци със същия тон като с бебе е често срещано и се използва за показване на обич.

Комуникацията е част от връзката

Човешката комуникация е сложно измерение, което обхваща значение, контекст и емоции. Всичко показва, че използването на бебешки говор е положително, не само защото благоприятства езиковото развитие на детето, но и защото провокира емоционална връзка.

Бебетата също трябва да бъдат обучавани в изкуството на човешката комуникация. Те са много чувствителни и внимателни към това, което получават от лицата, които се грижат за тях. Бебешкият говор осигурява социално съучастие, на което вашето мъниче ще реагира с радост.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.