Всичко за захранването с твърда храна на бебетата

Когато бебето стане на шест месеца, в начина му на хранене настъпва важна промяна: време е за въвеждане на твърда храна. Въпреки че захранването с твърда храна на бебетата е предизвикателство за родителите, организмът им е готов за това.
Всичко за захранването с твърда храна на бебетата

Написано от Rafael Victorino Muñoz

Последна актуализация: 25 август, 2022

Захранването с твърда храна на бебетата е деликатен процес. Трябва да става постепенно, след като бебето навърши определена възраст.

По време на бременността плацентата служи за изхранване на плода. Затова храносмилателната система на новороденото трябва да се адаптира след раждането. Това е причината, поради която новородените не могат да приемат всички видове храна.

В тази статия ще ви разкажем всичко по темата за захранване на бебетата с твърда храна, как да разберете, че детето ви е готово за това, които храни са подходящи за целта, както и ще ви дадем няколко основни съвета, които е добре да имате предвид.

Въвеждането на твърда храна: как да разберете, че бебето ви е готово

Бебетата трябва да бъдат кърмени през първите месеци от живота си. Когато мъничето ви навърши шест месеца, можете да започнете да го захранвате с твърда храна. Въпреки това бебето може да продължи да бъде кърмено до навършване на две години, като същевременно поема и други храни.

Освен възрастта, вторият фактор, който трябва да имате предвид, е свързан с височината и теглото. Когато бебетата са на възраст от приблизително четири месеца, те тежат два пъти повече отколкото при раждането си. В някои специфични случаи може да бъде преценена възможността за въвеждане на твърда храна, въпреки че това са редки изключения, които са само по преценка на педиатър.

Други аспекти, с които трябва да се съобразите, са различните сигнали на тялото на бебето. Те показват, че детето ви е готово да приема твърда храна. Става въпрос за следните умения на бебето:

 • Може да стои седнало и да държи главата си изправена
 • Показва интерес към храната около него
 • Отваря устата си, за да приеме храна
 • Дъвче и прави подобни движения
Захранването с твърда храна на бебето е важен етап в живота му.
Този етап на захранване с твърда храна е ключов в развитието на бебето и е голяма промяна.

Препоръчани храни за този етап

Можете да включите различни видове храна в менюто на бебето, за да започнете този нов етап. Някои храни са по-подходящи и препоръчвани от други. Част от тях са:

 • Зърнени култури. Ориз, овесени ядки, царевица или ечемик – храни богати на витамини и минерали. Освен това са важен източник на фибри.
 • Зеленчуци. Богати са на различни хранителни вещества, дори на протеини. Можете да приготвите храна за бебето с тях.
 • Плодове. Много са вкусни дори консумирани самостоятелно. Най-добре е да предлагате на детето пресни, а не консервирани плодове.
 • Храни от животински произход. Месото и рибата са богати на протеини, витамин А, желязо, цинк, фосфор и калций. По отношение на яйцата, заради хранителни алергии, експертите препоръчват бебето да навърши поне една годинка, за да се пробва поносимостта му с малко количество от продукта.
 • Бобови култури. Най-добрият източник на протеини с растителен произход.

Препоръчваме ви да прочетете и: Медът и бебетата: една опасна комбинация

Захранване с твърда храна на бебетата: как да го направим

Когато става въпрос за въвеждането на твърда храна, важно е да се уверим, че бебето не отказва новата храна. Въпреки че това може да стане в началото, трябва да продължите.

Започнете с малки количества. Запомнете, че бебетата консумират по-малко храна от възрастните. Трябва да осигурите на храносмилателната му система достатъчно време, за да се адаптира към промяната. Затова не се разстройвайте, ако детето не приема голямо количество храна.

На второ място – по-лесно е да въвеждате твърда храна като я редувате с кърма или адаптирано мляко. Това означава да кърмите бебето си или да го храните с шише, след това да му дадете една лъжичка храна, след това – отново мляко. По този начин бебето по-лесно ще привикне към храната.

По време на процеса, бебето може да си играе с храната. Понякога мъничето ви може да изцапа лицето, ръцете, стола, пода – всичко друго, но не и да отвори устата си.

Не се карайте на детето за това, тъй като може да откаже да се храни следващия път. Точно обратното – говорете му нежно, насърчавайте го да се храни. Ако бебето ви плаче или не иска да отваря устата си, най-добре е да изчакате, а не да настоявате.

Промени в бебетата, когато започнат да приемат твърда храна

Когато започнете с въвеждането на твърда храна, ще забележите много промени в бебето си. Изпражненията му ще станат по-твърди, цветът и миризмата им също ще се промени. Урината – също.

Въпреки че някои изпражнения могат да съдържат частици непреработена храна, това не трябва да ви безпокои. Честотата на изхождане също може да варира, например да намалее. Но това не е признак на запек.

От друга страна ще забележите, че след като детето ви привикне към твърдата храна, ще има по-голям апетит и ще хапва по-големи порции. Малко по малко интересът му към кърмата или адаптираното мляко ще намалее.

Общи съвети за хранене на бебето

Ето няколко лесни съвета, които трябва да имате предвид след като започнете да захранвате бебето си с твърда храна:

 • Предлагайте храна, която може да яде с ръце. Обикновено на този етап трябва да храните бебето си с лъжица. Въпреки това можете да му позволите да взема храна с ръце и да се храни само, ако иска. Само се уверете, че не взема твърде големи парчета.
 • Предлагайте само един продукт. Не предлагайте та детето си няколко различни храни наведнъж. Най-добре е да му предложите само един продукт. По този начин ще разберете кои продукти харесва най-много. Един ден опитайте със зърнени храни, на другия – със зеленчуково пюре.
 • Плодов сок. Можете да приготвите плодови сокове, които да давате на бебето с шише, стига сокът да е пресен. Не добавяйте захар към сока на бебето.
Въвеждането на твърда храна при бебетата изисква търпение.
Нормално е в началото бебетата да си играят с храната, това не трябва да ви тревожи.

Не всички твърди храни са подходящи за бебета

Някои родители се тревожат, че бебето им не приема достатъчно количество твърда храна в началото. Трябва да знаете, че перфектното количество за детето, в периода на адаптация е 100 грама.

А ето какво е добре да избягвате, когато захранвате бебето си – консервираните продукти, колбасите, консервантите, пуканките и други храни, с които може да се задави. Важно е да прецените големината на хапките, за да избегнете неприятни и опасни инциденти.

Винаги намачквайте или правете на пюре храната, за да улесните преглъщането й от бебето. Не давайте нищо голямо и цяло на бебето си. Не добавяйте сол и други подправки, тъй като не са подходящи за деца на тази възраст. Те могат дори да увеличат риска от развитие на хронични заболявания.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • De la Torre J. Pediatría accesible: guía para el cuidado del niño. México: Siglo XXI, 1998.
 • Eisenberg A, Murkoff H, Hathaway S. El primer año del bebé. Bogotá: Norma, 2010.
 • Organización Panamericana de la Salud. La alimentación del lactante y del niño pequeño: Capítulo Modelo para libros de texto dirigidos a estudiantes de medicina y otras ciencias de la salud. Washington: OPS, 2010.
 • UNICEF. Estado Mundial de la Infancia. Niños, alimentos y nutrición: crecer bien en un mundo en transformación. Nueva York: UNICEF, 2019.
 • UNICEF. Evaluación del crecimiento de niños y niñas. Argentina: Gobierno de la Provincia de Salta, 2012.
 • Vallet M. Educar a niños y niñas de 0 a 6 años. Madrid: Wolters Kluwer, 2007.
 • Walker W, Humphries C. Alimentación sana para niños. Barcelona: Paidós, 2011.
 • Pérez-Escamilla, Rafael. “Evidence based breast-feeding promotion: the Baby-Friendly Hospital Initiative.” The journal of nutrition 137.2 (2007): 484-487.
 • Pérez-Escamilla, Rafael, Sofia Segura-Pérez, and Megan Lott. “Feeding guidelines for infants and young toddlers: a responsive parenting approach.” Nutrition Today 52.5 (2017): 223-231.
 • Madani, Shailender, Lisa Tsang, and Deepak Kamat. “Constipation in children: a practical review.” Pediatric annals 45.5 (2016): e189-e196.
 • Bournez, Marie, et al. “Use of added sugar, salt and fat in the first year in France and associated factors in the ELFE cohort study.” 5. international conference on Nutrition and growth. 2018.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.