Рисковете от уседналия начин на живот за сърцето

Различни проучвания и много лекари алармират за рисковете от уседналия начин на живот за сърцето. Физическото бездействие може да доведе до редица последици, които рано или късно да навредят на здравето и качеството ви на живот.
Рисковете от уседналия начин на живот за сърцето

Написано от Edith Sánchez

Последна актуализация: 09 август, 2022

Световната здравна организация постоянно напомня, че обездвижването е един от основните фактори за ранната смъртност.  И това е така, особено ако вземете предвид рисковете от уседналия начин на живот за сърцето, което е един от жизненоважните органи в човешкото тяло.

Според различни проучвания, редовното извършване на дейности като гледането на телевизия или стоенето седнали дълго време са свързани с коронарна болест на сърцето. Уседналият начин на живот излага на различни рискове сърцето, тъй като здравето му зависи до голяма степен от физическата активност.

В наши дни специалистите считат физическото обездвижване за световен проблем. Статистиката сочи, че в някои държави около 84% от населението не се движат достатъчно. Въпреки че темата за рисковете от уседналия начин на живот за сърцето е добре позната, обездвижването продължава да присъства в ежедневието ни.

Какво е същността на уседналия начин на живот?

Уседналият начин на живот е свързан с физическо обездвижване. Имайки предвид негативното му въздействие върху тялото, уседналият начин на живот може да повиши риска от развитие на сърдечно-съдово заболяване.

Най-общо казано уседналият начин на живот е свързан с липсата на ежедневна физическа активност. Освен това може да е свързан с извършването на дейности, при които не се изгаря достатъчно енергия. Физическата активност обхваща движенията свързани със свиването на мускулите и полагането на достатъчно усилия за изгаряне на енергия.

Уседналият начин на живот означава, че човек извършва дейности, които водят до изразходването на не повече от 10% от енергията, която би била използвана по време на сън.  US Surgeon General подчертава, че човек води уседнал начин на живот, ако не изгаря повече от 150 килокалории дневно чрез физическа активност.

А ето и едно по-простичко определение. Уседнал начин на живот води човек, който не извършва физическа активност повече от 20 минути дневно, поне три пъти седмично. Рисковете от уседналия живот за сърцето се появяват, когато той се превърне в ежедневие.

Рисковете от уседналия начин на живот за сърцето

Сърдечно-съдовият риск е вероятността човек да развие сърдечно заболяване. Това зависи от два вида фактори. Първият са така наречените “непроменими фактори”. Като възраст, пол, раса и фамилна обремененост. Човек има ограничен контрол върху намаляването на влиянието или промяната на тези рискови фактори.

Вторият вид са “променливите фактори”. Това са обстоятелствата, които човек може да променя по един или друг начин и са тясно свързани с начина на живот. Именно тук откриваме и ролята на уседналия начин на живот.

Физическото обездвижване може да доведе до следните проблеми:

Рисковете са действителни

Уседналият начин на живот значително повишава риска коронарна болест на сърцето. Това е доказано от редица изследвания.

Американското раково общество установява, че стоенето в седнало положение повече от шест часа на ден значително повишава риска от ранна смърт. И по-точно, повишава риска с около 37%. Освен това жените са изложени на по-голям риск от мъжете.

Друго проучване бе извършено само сред мъже и представено през 2010 година в Университета на Каролина. Това проучване показва, че хората, които прекарват повече от 10 часа седмично карайки кората си, повишават риска от развитие на коронарна болест на сърцето с около 64%.

Същото сочи и изследване на Испанския журнал по кардиология – рисковете от уседналия начин на живот за сърцето се увеличават значително при продължително седене без прекъсване. Това положение е по-вредно от лежането например.

Препоръчваме ви да прочетете и: Как менопаузата се отразява на сърцето

Предложения и съвети

Най-добрият начин да избегнете рисковете от уседналия начин на живот е като избягвате обездвижването. Съветваме ви да свикнете ежедневно да правите физически упражнения, подходящи за здравословното ви състояние и възрастта ви.

Ако започвате съвсем от нулата, постепенно увеличете натоварването на упражненията, за да избегнете травмите. Винаги е добре да се консултирате с лекар преди да започнете да тренирате.

Според науката човек си е изградил даден навик, ако постоянно повтаря нещо за период от 76 дни без прекъсване.

След като придобиете здравословния навик да спортувате, правете 30 минутни упражнения със средна натовареност ежедневно. Не забравяйте да дишате, да загрявате и да се охлаждате преди и след тренировка. Започнете и завършете тренировката си постепенно, а не изведнъж.

Най-подходящите за целта дейности са кратките разходки, бягането, карането на колело, качването и слизането по стълби и други подобни упражнения. Най-добре е да изберете дейности, които ви харесват, за да се чувствате мотивирани. Добре е да знаете, че трябва да си почивате през деня и да правите кратки упражнения, особено ако работите седнали. Станете и се разходете. Или просто слезте и се качете по стълбите!

Всичко това ще ви помогне да се погрижите за здравето си.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Yeager KK, Anda RF, Macera CA, Donehoo RS, Eaker ED. Sedentary lifestyle and state variation in coronary heart disease mortality. Public Health Rep. 1995;110(1):100–102.
  • Katzmarzyk PT. Physical activity, sedentary behavior, and health: paradigm paralysis or paradigm shift?. Diabetes. 2010;59(11):2717–2725. doi:10.2337/db10-0822
  • León-Latre, M., Moreno-Franco, B., Andrés-Esteban, E. M., Ledesma, M., Laclaustra, M., Alcalde, V., … & Casasnovas, J. A. (2014). Sedentarismo y su relación con el perfil de riesgo cardiovascular, la resistencia a la insulina y la inflamación. Revista Española de Cardiología, 67(6), 449-455.
  • American Cancer Society. “More time spent sitting linked to higher risk of death; Risk found to be independent of physical activity level.” ScienceDaily. ScienceDaily, 23 July 2010. <www.sciencedaily.com/releases/2010/07/100722102039.htm>
  • Warren TY, Barry V, Hooker SP, Sui X, Church TS, Blair SN. Sedentary behaviors increase risk of cardiovascular disease mortality in men. Med Sci Sports Exerc. 2010;42(5):879–885. doi:10.1249/MSS.0b013e3181c3aa7e

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.