5 храни, които сериозно вредят на сърцето ви

Храните, които сериозно вредят на сърцето ви са много и съдържат трансмазнини, консерванти и добавени захари. Те могат да бъдат открити дори в „лайт“ вариантите на храните, затова трябва да четете етикетите на храните внимателно, докато пазарувате.
5 храни, които сериозно вредят на сърцето ви

Написано от Ángela Aragón

Последна актуализация: 26 август, 2022

Знаете ли, че има храни, които увреждат сърцето ви? Здравето на сърцето е важно за цялостното ни здраве. Всички знаем, че това е двигателят, моторът на организма, но дали се грижим достатъчно за него? Истината е, че често не го правим.

Без съмнение има здрава връзка между щастието и здравето, но невинаги се радваме на добро здраве. Понякога правим грешки в режима ни на спортуване и начина ни на хранене.

Затова днес искаме да ви разкажем за няколко храни, които увреждат сърцето ви. Прочитайки статията ще разберете дали се храните правилно или не.

Храни, които сериозно вредят на сърцето ви

1.Американско сирене
американско сирене, което сериозно вреди на сърцето

Сиренето е трудно усвоим продукт, особено, ако е направено от краве мляко и е добре узряло. И е изключително богато на мазнини.

Жълтото сирене или американското сирене е опасен за сърцето продукт, защото е получено по подобна технология. За да се получи цвета на това сирене се добавят изкуствени оцветители.

  • Първо мазнините повишават плътността на кръвта, което принуждава сърцето да работи по-усилено.
  • Освен това натрият ускорява сърдечния ритъм, когато се прекали с консумацията му.

Както и при всеки друг мускул това води до увреждане с течение на времето. Затова нивото на това вещество трябва да бъде балансирано.

2.Диетични напитки

Диетичните напитки са ясен пример за това, което споменахме в началото на статията. Пием ги, защото знаем, че няма да напълнеем от тях. Но те ни вредят по други, също толкова опасни начини.

Освен че съдържат натрий, изкуствените подсладители в тях не са толкова здравословни, колкото си мислите.

Лесно можете да привикнете към тези напитки, заради сладостта им. В рекламите се набляга, че те имат същия вкус, който обичаме, но ни помагат и да поддържаме фигурата си същевременно.

На проведено проучване показва, че често водят до сърдечно-съдови проблеми в дългосрочен план.

3.Енергийни блокчета
енергийни блокчета - вредят на сърцето ви

Лесно можем да разберем защо енергийните блокчета са толкова полезни: те ни осигуряват бързо допълнителна енергия. Но за това те често съдържат хидрогенирани мазнини, повишаващи нивото на холестерола.

  • Лошият холестерол (LDL) сгъстява кръвта, което й пречи да циркулира нормално. Сърцето също е подложено на увреждания, защото трябва да работи по-усилено.
  • Освен казаното артериите също страдат от по-гъстата кръв, защото не са готови да я пренасят.
  • Всичко казано може да доведе до някаква степен на атеросклероза.

Ако спортувате или водите активен начин на живот можете да опитате сами да си приготвите енергийни блокчета. Така в домашно приготвените блокчета няма да има хидрогенирани мазнини и консерванти.

4.Маргарин

Освен факта, че маргаринът се прави от пълномаслено мляко, което съдържа вредни за здравето мазнини, в този продукт има и различни разновидности на млякото.

Те съдържат генномодифицирани вещества, които ги превръщат в бомба със закъснител.

Запомнете, че и „лайт“ маргарините не са изключение. Въпреки че съдържат по-малко калории, в тях също откриваме синтетични съставки. Така че всеки вид маргарин е хранителен продукт, който вреди на сърцето ви.

Препоръчваме ви да прочетете и: Синдромът на разбитото сърце при жените

5.Консервирани храни
Консервираните храни са опасни за сърцето ви

Те съдържат много опасни консерванти, най-вече бутилиран хидроксианизол и бутилиран хидрокситолуен.

Няма значение дали консервата съдържа здравословна храна: щом се използват такива консерванти, тя вече не е здравословна. За да ви онагледим това ще ви дадем пример с отровната ябълка в приказката за Снежанка.

Тези вещества могат да превърнат и най-полезната за здравето храна в отрова.

Ето защо е важно този вид храни да бъдат консумирани възможно най-рядко. Знаем, че понякога времето и парите стават причина да посегнем към консервираните храни, защото не можем да си позволим консумацията на свежи продукти.

Независимо от всичко ви съветваме да не забравяте, че тези храни са пълни с консерванти. Запомнете, че винаги когато имате време и финансова възможност е по-добре да заложите на натурални продукти и домашно приготвена храна.

Както вече разбрахте, дори диетичните продукти могат да бъдат вредни за сърцето. Калориите не са единственото нещо, което ги прави такива. Има редица други фактори, които не трябва да пренебрегваме.

Затова лекарите и здравните експерти съветват винаги да четем етикетите на продуктите.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.