Колко упражнения трябва да правите на седмица?

Колко често сте се питали дали не се претоварвате (или пък сте немърливи) с правенето на упражнения? Истината е, че всичко зависи от това какво се опитвате да постигнете. Разберете от днешната статия колко упражнения са ви необходими.
Колко упражнения трябва да правите на седмица?
Grecia Morillo

Написано и проверено от лекарят Grecia Morillo.

Последна актуализация: 19 септември, 2022

Физическите упражнения са страхотен начин за водене на здравословен и продължителен живот като същевременно поддържате фигурата, за която винаги сте си мечтали. От колко упражнения седмично се нуждаете в действителност?

Отговорът зависи от вида, натоварването и темпото, с което изпълнявате упражненията, както и от издържливостта ви към по-тежки, интензивни тренировки.

Ето защо трябва да знаете всичко за подходящия за вас режим на спортуване. Запомнете, че ако се претоварвате, можете да си навлечете неприятни последици.

Какви са последиците от прекалено натоварващите тренировки?

 • Разкъсване на мускулни влакна
 • Обща слабост и умора
 • Силна болка в мускулите
 • Високо кръвно налягане
 • Понижено либидо

От колко упражнения седмично се нуждаете в действителност?

Повечето хора започват с програма с упражнения специално създадена в зависимост от състоянието на организма им и физическата им издържливост. Затова е важно упражненията да бъдат подбирани специално за всеки един човек.

Всички се намираме в различно физическо състояние. Реакцията на организма може да доведе до различни последици, ако се претоварвате ежедневно или дори веднъж седмично.

За да разберете от колко упражнения седмично се нуждаете трябва ясно да оформите целта, която искате да постигнете. Защото упражненията за отслабване са различни от тези използвани като физиотерапия.

Намаляване на свързаните с възрастта рискове за здравето
От колко упражнения седмично се нуждаете, ако сте в напреднала възраст?

Доказано е, че два часа леки упражнения дневно могат значително да намалят риска от сърдечни проблеми след навършване на 50 години.

 • Разходките няколко пъти седмично са достатъчни за поддържане на доброто здравословно състояние.
 • В перфектния случай можете да изпълнявате леки упражнения разпределени в отделни тренировъчни сесии през седмицата с обща продължителност 10 часа.

Ако искате да горите калории

Ако целта ви е да горите калории чрез правенето на упражнения, трябва да провеждате кратки, силно натоварващи тренировки. Можете постепенно да увеличавате натоварването.

 • Ако редовно посещавате фитнес, поговорете с личния си треньор да ви изготви индивидуална програма с упражнения според физическото ви състояние и типа на тялото ви.
 • За да горите калории е достатъчно да тренирате три пъти седмично по 20 минути. След това постепенно увеличавайте времето на тренировките си след като организмът ви заякне.

От колко упражнения седмично се нуждаете, ако искате да тонизирате мускулите си?
От колко упражнения седмично се нуждаете, ако искате да тонизирате мускулите си?

За да укрепите и тонизирате мускулите си, прекомерното натоварване няма да ви помогне. Мускулите ви трябва да си почиват след всяка тренировка.

 • Упражненията с тежести са полезни за цялостното ви здравословно състояние. Независимо дали ви се вярва или не, но тренировките с тежести и упражненията за укрепване на мускулите намаляват риска от поява на диабет тип 2 и високо кръвно налягане.
 • Препоръчително е да тренирате около 120 минути. Разпределете това време три пъти седмично, за да може мускулите ви да си почиват.

Препоръчваме ви да прочетете и: 7 ползи от ежедневната разходка

Ако искате да повишите физическата си издържливост

Това ли е вашата цел? Тогава няма по-добро решение от това да започнете да бягате. Ако искате да успявате да пробягате желаните от вас дълги разстояния трябва да подготвите тялото си за това, с помощта на подходящите тренировки.

Първо трябва да прецените физическите си възможности и да се погрижите за здравето си в дългосрочен план.

Започнете с бягане на различни дължини през седмицата. Правете това, без да се изтощавате и пестете енергията си, за да не се уморявате прекалено бързо.

Един час дневно и един пълен ден почивка са достатъчни, за да постигнете целите си и да пробягате желаното от вас разстояние. Не забравяйте, че крайната цел е повишаване на физическата ви издържливост в дългосрочен план.

Освен че ще се радвате на красиво оформено тяло и добро здраве, хормоните отделяни по време на тренировките ще ви направят по-щастливи, независимо от възрастта ви.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.