Как менопаузата се отразява на сърцето

За да да запазите сърцето си здраво по време на менопаузата, е много важно да правите упражнения всеки ден и да наблюдавате промените, които може да настъпят, за да избегнете сериозни сърдечни проблеми.
Как менопаузата се отразява на сърцето
Maricela Jiménez López

Прегледано и одобрено от лекар Maricela Jiménez López.

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 25 август, 2022

Менопаузата обхваща периода, когато жената вече няма месечен цикъл. Вероятно много жени не се замислят върху това. Менопаузата се отразява на сърцето, но как? През това време, тялото ви спира да произвежда много важни хормони като естроген и прогестерон. Поради тази причина, сте бъдете по-податливи към различни болестни състояния, които са обсъдени по-долу.

Послушайте тялото си, за да избегнете негативните влияния върху здравето.

Менопаузата се отразява на сърцето- проблеми с притока на кръв

Менопаузата се отразява на сърцето: картинка с приток на кръв

По-ниските нива на естроген са водещ фактор за проблемите със сърцето по време на менопаузата.

Това е така, защото естрогенът играе главна роля за гъвкавостта на вътрешния слой на стените на артериите.

 • Естрогенът подпомага разширяването и свиването на кръвоносните съдове, което позволява на кръвта да тече.
 • Въпреки, че естрогенът е изключително важен за организма, някои лекари не препоръчват хормонална терапия.

Препоръчително е да се консултирате с кардиолог и да разберете дали тази терапия е подходяща за вас. Той от своя страна, ще се консултира с вашия гинеколог или ендокринолог за да ви предложи най-подходящата терапия.

Тези предпазни мерки са необходими, ако сте в риск или сте прекарали инфаркт, или имате някаква болест на сърцето.

Менопаузата се отразява на сърцето- променят се нивата на кръвната захар

Промените в нивата на хормоните естроген и прогестерон оказват влияние върху реакциите на клетките към инсулин. Ето защо, намаляването на тези хормони в организма, може да доведе до колебания в нивата на кръвната захар.

Ако имате диабет, състояние на пред- диабет или високи нива на глюкозата, трябва да следите здравето си като ходите на преглед на всеки шест месеца.

Ако имате диабет, трябва да следите редовно нивата на кръвна захар. Избягвайте сами да правите промени в начина си на живот; консултирайте се с лекар, който може да ви посъветва.

Тези мерки са изключително важни, тъй като менопаузата се отразява на сърцето, защото се променят кръвоносните съдове и кръвообращението.

Много често, артериите и вените губят малко налягане, като това води до намаляване на  силата и еластичността им. Всичко това може да доведе до покачване на кръвното налягане.

Менопаузата се отразява на сърцето, ако качвате килограми

Менопаузата се отразява на сърцето: една жена тича в парк

Менопаузата забавя вашия метаболизъм, както и храносмилането, което води до качване на килограми.

Жените, които са с наднормено тегло, са изложени на по-голям риск от сърдечни заболявания, като се започне от високо кръвно налягане до инфаркти.

Водете здравословен начин на живот след 35-годишна възраст, за да имате здраво сърце. Можете да направите това по следния начин:

 • Следвате диета, която е колкото се може по-здравословна и натурална
 • Правите упражнения поне по 30 минути на ден
 • Пиене на много вода
 • Консултации при лекар на всеки 6 месеца

Големи промени в нивата на холестерол

Друг начин, по който менопаузата се отразява на сърцето, е като влияе на нивата на холестерола в кръвта.

Това се случва, защото нивата на естроген влиянияят върху нивата на LDL холестерола,  известен като „лош“ холестерол.

 • Важно е да поддържате хормонален баланс.
 • Ако досега не сте правили хормонални тестове, попитайте вашия гинеколог, кои кръвни изследвания ще са подходящи.

Високото ниво на холестерол може да предизвика запушване на вените и артериите. Също може да доведе до необясними синини и дори инфаркти.

Промени в сърдечния ритъм

Усмихнато лице на възрастна жена

Сърдечния ви ритъм може да бъде повлиян от менопаузата. Това е предизвикано от запушване на вените, които са причинени от хормоналните промени, които променят кръвообращението.

Ако сте били диагностицирани със сърдечни проблеми в миналото, е много важно да обръщате повече внимание на симптомите, които лекарят ви е помолил да наблюдавате.

При всички случаи, е важно да информирате вашия кардиолог, ако забележите ненормално пулсиране и зашеметеност.

Консултирайте се с лекарите

Много жени преминават през менопаузата без проблем. Обаче, е добра идея да се консултирате със следните лекари поне веднъж. В най-добрия случай те ще потвърдят, че всичко е наред и ще можете да си отдъхнете.

 • Първият лекар, с когото трябва да се консултирате, е гинеколога. Той или тя ще прегледа промените, причинени от менопаузата. Ако сте в добро здравословно състояние, генекологът може би ще е единственият лекар, с когото трябва да се консултирате.
 • Трябва също да се консултирате с кардиолог, ако гинекологът ви забележи промяна във вашите нива на холестерол. Ако имате хронология на сърдечни заболявания, продължавайте с редовните прегледи.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Berry, J. D., Dyer, A., Cai, X., Garside, D. B., Ning, H., Thomas, A., … Lloyd-Jones, D. M. (2012). Lifetime Risks of Cardiovascular Disease. New England Journal of Medicine. https://doi.org/10.1056/NEJMoa1012848
 • Lobo, R. A., Davis, S. R., De Villiers, T. J., Gompel, A., Henderson, V. W., Hodis, H. N., … Baber, R. J. (2014). Prevention of diseases after menopause. Climacteric. https://doi.org/10.3109/13697137.2014.933411
 • Hu, F. B., Grodstein, F., Hennekens, C. H., Colditz, G. A., Johnson, M., Manson, J. A. E., … Stampfer, M. J. (1999). Age at natural menopause and risk of cardiovascular disease. Archives of Internal Medicine. https://doi.org/10.1001/archinte.159.10.1061
 • Ayers, B. N., Forshaw, M. J., & Hunter, M. S. (2011). The menopause. Psychologist. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(98)05352-5

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.