Чеснова супа за здраво сърце

· 06.08.2018
 Чесновата супа крие и други интересни качества: понижава температурата, намалява чувството на отпадналост, главоболието и болките в стомаха, облекчава симптомите на астма и бронхит, намалява кръвната захар

Всеки знае за безбройните полезни качества на чесъна. Не само, че е верен приятел на здравето ви, но и основна съставка в кухнята, чийто свойства притежават мощно лечебно действие. Един от начините да се възползвате от тях е като си приготвите вкусна чеснова супа.

Чесънът се използва в безброй рецепти с цел предпазване от редица заболявания, свързани със сърцето и кръвното налягане. Тази супа е типична за редица култури и дори може да я приготвите като добавите нещо специално от себе си, което е по вкуса ви.  Ще споделим с вас тази лесна рецепта и ви препоръчваме да я включите  в менюто си. Така ще го направите по-здравословно не само за вас, но и за близките ви. Супата няма да ви коства много усилия и средства, а наистина притежава впечатляващ вкус.

Полезните качества на вкусната чеснова супачесновата супа е много полезна за сърцето

  •  По отношение на лечебните си качества, проучвания показват, че тя е в състояние да намали триглицеридите и нивата на лошия холестерол в кръвта.
  • Понижава кръвното налягане.
  • Предотвратява стесняването на артериите (атеросклероза). Когато остарявате, артериите ви престават да бъдат толкова еластични, кръвта не преминава лесно през тях и затова се появяват здравословни проблеми. Чесънът има свойството да прочиства артериите и да ги прави по-еластични.
  • Друго качество на чесъна е, че предотвратява съсирването на кръвта и така позволява по-бързия й и безпроблемен пренос.
  •  Чесновата супа крие и други интересни качества: понижава температурата, намалява чувството на отпадналост, главоболието и болките в стомаха, облекчава симптомите на астма и бронхит, намалява кръвната захар. Затова можем да кажем, че чесънът е едно от най-използваните и ефикасни натурални средства за защита на организма.
  • Има проучвания относно способността му да предотвратява появата на рак на дебелото черво , ректума и стомаха. Добавките, които се продават в аптеките и природни магазините не са толкова ефикасни, колкото чесъна в натурално състояние или тази лесна супа. Защото понякога при приготвянето им се отстранят някои от полезните му вещества, какъвто е алицина – съставката, която придава и особения му мирис.

 Как да си приготвите чеснова супа приготвянето на тази вкусна чеснова супа е лесно и приятно

 Необходими продукти за 4 порции

  • 1 глава и половина лук
  • 5 филии хляб
  • 1 кокал от свинско месо
  • Стрък праз
  • 1 морков
  • Шепа пресен чесън
  • 2 яйца
  • Зехтин
  • 1 чаена лъжичка червен пипер
  • Половин лъжичка лют червен пипер
  • Малко магданоз

Начин на приготвяне

  • Започнете с приготвянето на бульона. Сварете праза, моркова и кокала в тенджера с достатъчно вода, за да покрие всички съставки.  Добавете стръкчетата магданоз и оставете бульона да поври половин час. След като го опитате и прецените, че е готов, прецедете съставките и оставете бульона за по-късно.
  • Затоплете тенджерата. Изсипете зехтина в тенджерата и добавете обелените скилидки чесън заедно с лютия пипер.  Миризмата е много приятна.  Когато чесъна започне да се зачервява, добавете филийките хляб, които предварително сте нарязали на парчета. Запържете ги добре и добавете една чаена лъжичка червен пипер. След това залейте с бульона, който сте направили по-рано.
  • Гответе на умерен огън за 25 минути. Разбърквайте супата постоянно.
  • Добавете и двете сурови яйца. Някои хора пропускат тази стъпка – въпрос на предпочитание. Според скорошни проучвания умерената консумация на яйца не повишава холестерола.
  • Сложете малко масло в друг съд и добавете пресния чесън, който сте нарязали на парчета преди това. Оставете чесъна да се задуши и след това го извадете, изцедете мазнината.
  • Добавете прясно масло към горещата чеснова супа, което ще й придаде страхотен вкус. Когато я сервирате, не забравяйте да махнете лютивия пипер. Това ястие е много полезно за сърцето ви.