Рецепта за огретен с карфиол и сос бешамел

Комбинацията от карфиол и сос бешамел е вкусен начин да си набавите разнообразни хранителни вещества от полезни за здравето продукти, радвайки се на страхотен вкус
Рецепта за огретен с карфиол и сос бешамел
Eliana Delgado Villanueva

Написано и проверено от диетолог Eliana Delgado Villanueva.

Последна актуализация: 25 август, 2022

Много хора никога не използват този продукт като основна съставка при приготвянето на ястия. Затова трудно биха си представили комбинацията между карфиол и известния сос за макарони и лазаня. Въпреки това днес ще ви предложим именно такава рецепта. Научете се как да приготвяте неустоим огретен с карфиол и сос бешамел!

Комбинацията между две толкова различни неща като карфиола и бешамела се оказва изненадващо приятна. Както винаги сме казвали: „иновацията движи напред гастрономията“, но тази рецепта е нещо изключително вкусно!

Затова днес бихме искали да ви окуражим да пробвате тази интересна, вкусна рецепта обединяваща два продукта, които обичайно не присъстват заедно в чинията ни. Винаги трябва да се замислите за следното, докато готвите: по-важно от това кои са любимите ви храни е здравето.

Със сигурност сте чували следното и преди: “Трябва повече да се грижиш за себе си. Стресът ти вреди ”.  Стресът не се появява единствено в резултат на действията ни, но и от значителния недостиг на хранителни вещества и витамини в менюто ни.

карфиол със сос бешамел

Още за тази здравословна рецепта

Тази рецепта с карфиол ще ви помогне да решите този тип проблеми. Чували сте за фолиевата киселина, нали? Тя е изключително важна за бременните жени, които трябва да я приемат в определени количества. Имайки това в предвид карфиолът е нещо много повече от странен продукт – той е зеленчук богат на това хранително вещество.

Независимо дали сте бременни или просто чувствате недостиг на енергия, трябва да знаете, че няма „лоши“ храни, ако не сте ги опитали въобще.

Затова е добре да опитвате рецептите ни. Трябва да сте смели и да търсите нови, по-добри варианти за приготвяне на храната като запазите вкуса й и я сготвите по здравословен начин – така ще запазите максимално полезните вещества в продуктите.

Така че опитвайте! Експериментирайте и започнете да обогатявате „репертоара“ си в кухнята. Днес ще ви покажем как да сготвите невероятно вкусен огретен с карфиол и бешамел. Само си представете: леко сладникав бял сос контрастиращ с хрупкавостта на карфиола – и всичко това приготвено по здравословен начин.

Препоръчваме ви да прочетете и: 10 причини да ядете карфиол

Как да си приготвите тази вкусна рецепта с карфиол и сос бешамел?

1.Класическа рецепта
рецепта за огретен с карфиол и сос бешамел

Тази рецепта наистина е много лесна и вкусна. На пръв поглед може да ви изглежда малко странна, но това здравословно ястие може да бъде приготвено по различни начини. Днес ще ви дадем класическата рецепта.

Съставки

  • 1 глава карфиол
  • 1 чаша мляко (250 мл)
  • 2 чаши пармезан (300 г)
  • 3 супени лъжици масло (60 г)
  • ½ чаша бяло брашно (75 г)
  • 1 супена лъжица сол (15 г)

Начин на приготвяне

  1. Измийте карфиола добре. За да сте сигурни, че е чист и сте отстранили бактериите от продукта трябва да го сложите в купа пълна с разтвор от равни количества вода и оцет.
  2. Оставете го във водата за 25-30 минути. През няколко минути обръщайте карфиола, за да може течността да го покрива отвсякъде.
  3. След като времето изтече извадете карфиола от водата, подсушете го и го оставете настрана.
  4. Сложете съд с вода на котлона и й добавете малко вода на вкус.
  5. След като водата кипне прибавете карфиола и го оставете да поври докато омекне. Оставете го да изстине няколко минути и го нарежете на малки парченца.Сложете ги в купа за салата.
  6. Време е да направите соса бешамел. В малък тиган изсипете млякото, солта и бялото брашно. Бъркайте внимателно и непрекъснато сместа.
  7. Изчакайте соса да се сгъсти и добавете маслото.
  8. Когато сосът се сгъсти го бъркайте още малко и след това постепенно намалете силата на котлона, докато накрая го изключите напълно. Запомнете: сосът не трябва да завира.
  9. Изсипете част от бешамела върху термоустойчив съд и започнете да накъсвате карфиола, който вече е изстинал достатъчно.
  10. Разпредете равномерно накъсания карфиол докато покриете соса напълно.
  11. Изсипете още малко сос бешамел. Върху него отново накъсайте карфиол. Така ще оформите ястието на пластове. Продължете докато напълните съда.
  12. Затоплете предварително фурната на 180ºC. Преди да сложите съда за печене поръсете ястието с настъргания пармезан.
  13. Печете огретена 25 – 30 минути. Насладете се на вкусното ястие с карфиол и сос бешамел. Да ви е сладко!

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Ahmed FA, Ali RF. Bioactive compounds and antioxidant activity of fresh and processed white cauliflower. Biomed Res Int. 2013;2013:367819. doi:10.1155/2013/367819
  • Bechamel. (s.f.). En Wikipedia. Recuperado el 4 de junio de 2018 de https://es.wikipedia.org/wiki/Bechamel

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.