Рецепта за огретен с карфиол и сос бешамел
Много хора никога не използват този продукт като основна съставка при приготвянето на ястия. Затова трудно биха си представили комбинацията между карфиол и известния сос за макарони и лазаня. Въпреки това днес ще ви предложим именно такава рецепта. Научете се как да приготвяте неустоим огретен с карфиол и сос бешамел!
Комбинацията между две толкова различни неща като карфиола и бешамела се оказва изненадващо приятна. Както винаги сме казвали: „иновацията движи напред гастрономията“, но тази рецепта е нещо изключително вкусно!
Затова днес бихме искали да ви окуражим да пробвате тази интересна, вкусна рецепта обединяваща два продукта, които обичайно не присъстват заедно в чинията ни. Винаги трябва да се замислите за следното, докато готвите: по-важно от това кои са любимите ви храни е здравето.
Прочетете и: 4 рецепти с броколи за лека вечеря
Със сигурност сте чували следното и преди: “Трябва повече да се грижиш за себе си. Стресът ти вреди ”. Стресът не се появява единствено в резултат на действията ни, но и от значителния недостиг на хранителни вещества и витамини в менюто ни.
Още за тази здравословна рецепта
Тази рецепта с карфиол ще ви помогне да решите този тип проблеми. Чували сте за фолиевата киселина, нали? Тя е изключително важна за бременните жени, които трябва да я приемат в определени количества. Имайки това в предвид карфиолът е нещо много повече от странен продукт – той е зеленчук богат на това хранително вещество.
Независимо дали сте бременни или просто чувствате недостиг на енергия, трябва да знаете, че няма „лоши“ храни, ако не сте ги опитали въобще.
Затова е добре да опитвате рецептите ни. Трябва да сте смели и да търсите нови, по-добри варианти за приготвяне на храната като запазите вкуса й и я сготвите по здравословен начин – така ще запазите максимално полезните вещества в продуктите.
Така че опитвайте! Експериментирайте и започнете да обогатявате „репертоара“ си в кухнята. Днес ще ви покажем как да сготвите невероятно вкусен огретен с карфиол и бешамел. Само си представете: леко сладникав бял сос контрастиращ с хрупкавостта на карфиола – и всичко това приготвено по здравословен начин.
Препоръчваме ви да прочетете и: 10 причини да ядете карфиол
Как да си приготвите тази вкусна рецепта с карфиол и сос бешамел?
1.Класическа рецепта
Тази рецепта наистина е много лесна и вкусна. На пръв поглед може да ви изглежда малко странна, но това здравословно ястие може да бъде приготвено по различни начини. Днес ще ви дадем класическата рецепта.
Съставки
- 1 глава карфиол
- 1 чаша мляко (250 мл)
- 2 чаши пармезан (300 г)
- 3 супени лъжици масло (60 г)
- ½ чаша бяло брашно (75 г)
- 1 супена лъжица сол (15 г)
Начин на приготвяне
- Измийте карфиола добре. За да сте сигурни, че е чист и сте отстранили бактериите от продукта трябва да го сложите в купа пълна с разтвор от равни количества вода и оцет.
- Оставете го във водата за 25-30 минути. През няколко минути обръщайте карфиола, за да може течността да го покрива отвсякъде.
- След като времето изтече извадете карфиола от водата, подсушете го и го оставете настрана.
- Сложете съд с вода на котлона и й добавете малко вода на вкус.
- След като водата кипне прибавете карфиола и го оставете да поври докато омекне. Оставете го да изстине няколко минути и го нарежете на малки парченца.Сложете ги в купа за салата.
- Време е да направите соса бешамел. В малък тиган изсипете млякото, солта и бялото брашно. Бъркайте внимателно и непрекъснато сместа.
- Изчакайте соса да се сгъсти и добавете маслото.
- Когато сосът се сгъсти го бъркайте още малко и след това постепенно намалете силата на котлона, докато накрая го изключите напълно. Запомнете: сосът не трябва да завира.
- Изсипете част от бешамела върху термоустойчив съд и започнете да накъсвате карфиола, който вече е изстинал достатъчно.
- Разпредете равномерно накъсания карфиол докато покриете соса напълно.
- Изсипете още малко сос бешамел. Върху него отново накъсайте карфиол. Така ще оформите ястието на пластове. Продължете докато напълните съда.
- Затоплете предварително фурната на 180ºC. Преди да сложите съда за печене поръсете ястието с настъргания пармезан.
- Печете огретена 25 – 30 минути. Насладете се на вкусното ястие с карфиол и сос бешамел. Да ви е сладко!
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Ahmed FA, Ali RF. Bioactive compounds and antioxidant activity of fresh and processed white cauliflower. Biomed Res Int. 2013;2013:367819. doi:10.1155/2013/367819
- Bechamel. (s.f.). En Wikipedia. Recuperado el 4 de junio de 2018 de https://es.wikipedia.org/wiki/Bechamel