14 трика за преодоляване на стрес, безпокойството и страха

Всеки път, когато се борите със стреса, запомнете: хубаво е когато ви е грижа толкова много!
14 трика за преодоляване на стрес, безпокойството и страха

Написано от Francisco María García

Последна актуализация: 27 май, 2022

Стресът, безпокойството и страхът са най-големите врагове в съвременното общество. В крайна сметка имаме непосредствена връзка с всичко, което се случва с нас.

Има обаче прости съвети, които всички ние можем да следваме, за да се опитаме да успокоим мозъка си и да се изправим пред стреса, който толкова често е част от живота ни.

1. Как можете да управлявате безпокойството и стреса?

Не позволявайте на безпокойството и стреса да пречат на работата ви

Вместо постоянно да се борим срещу себе си или да се опитваме да избягаме от неприятна ситуация, най-доброто нещо, което трябва да направите, е да дишате дълбоко.

За да се успокоите и да достигнете състояние на спокойствие, може да опитате някои от тези техники за релаксация.

2. Изправете се пред страха

Тази терапия се състои в това да се изправим пред нещата, които ни плашат. Така ще започнем да се чувстваме по-удобно и да правим нещата, които ни плашат, като например да говорим пред много хора.

Научете се да бъдете честни със себе си, тъй като това ще бъде мощно оръжие.

3. Страхът ли ви пречи?

Научете се да разграничавате, когато тревожността ви контролира. Всъщност безпокойството и страхът ви от нещо лесно може да доведе до други въпроси в живота ви.

Когато се сблъскате със ситуация, с която трудно се справяте, винаги трябва да мислите за това.

Чудесен начин да направите това е да водите дневник, в който да записвате мислите си. Това е чудесен начин да се научите да се изправяте пред тях и да ги рационализирате.

Страхът може да има много общо с възприетите ви ограничения.

4. Упражнявайте се, за да успокоите ежедневния стрес

Овладейте безпокойството и стреса чрез спорт

Знаете ли, че упражненията са един от най-добрите начини да се отпуснете? Това е така, защото те помагат за производството на ендорфини, които помагат за успокояването.

Упражненията също така подсилват имунната система и повишава телесната ни температура. Всичко това е важно за цялостното здравословно състояние.

5. Погледнете на тревожността като на силни усещания

Тревожността не винаги е лоша. В някои трудни ситуации трябва да имате предвид, че безпокойството е нещо като вълнение, а не остра нервност.

Едно проучване потвърждава, че хората, които интерпретират безпокойството и тревожността като силни усещания, а не като нервност, са по-склонни да действат правилно и да успеят в трудни ситуации.

6. Разберете кои са нещата, които вършите добре

Направете списък на това, което ви притеснява и друг списък с това, което вършите добре. Веднъж като са готови, ги сравнете.

По този начин не само ще мислите за отрицателните аспекти на живота си, но и за добрите неща, които се случват с вас. Също така може да се окаже, че списъкът с положителни аспекти далеч надхвърля този с отрицателни неща. Всъщност, така трябва да бъде!

7. Погледнете на нещата като цяло

Нашият инстинкт за оцеляване ни изпълва с ужас и постоянен страх. Мнозина от нас смятат, че винаги трябва да държим бдителността нащрек.

Трябва обаче да се опитате да контролирате съобщенията, които стигат до ума ви.

Нещо лошо може наистина да се случи в бъдеще, но не и в настоящия момент, така че трябва да се отпуснете.

8. Приемете живота като игра

Приемете живота като игра за да преодолеете безпокойството и стреса

Възприемането на задачите като хоби е изключително важен начин за справяне със стреса или безпокойството.

За да победите стреса, представете си, че всяко от вашите действия е част от игра. Когато нещо се обърка, можете да започнете следващата игра и да опитате нещата по друг начин.

9. Опознайте вашите ценности

Когато сте изправени пред предизвикателна ситуация, която ви кара да се чувствате напрегнати, винаги трябва да се върнете към истинските си ценности.

Какво е най-важно за вас? Вашето семейство, партньор, деца или работа?

Като запишете важните за вас неща, това ще ви помогне да се обърнете към привидно решаващи предизвикателства в живота ви.

10. Помагането на другите винаги добавя нещо към живота ни

Да държите вратата отворена на непознат, да подадете на приятелите си ръка или да помагате на децата си да си направят домашните са само някои от начините, по които можете да помогнете на други хора.

Винаги е важно да покажете готовността си да поддържате, слушате и предлагате помощ.

Когато помагаме на другите имаме по-малко отрицателни емоции и стресът не ни засяга толкова много.

11. Пийте кафе

Кафето може да бъде отличен съюзник срещу безпокойството и стреса

Според някои проучвания кафето може да бъде отличен съюзник при определени стресови ситуации.

Имайте предвид обаче, че трябва да консумирате умерено количество кафе, за да постигнете желаните резултати.

Спокойно пийвате малка чаша кафе или чай от време на време. Това също е чудесен начин да се отпуснете!

12. Медитацията е отлично оръжие срещу безпокойството и стреса

Научете се да тренирате ума си, за да се съсредоточите върху настоящето и върху задачите.

Това ще предотврати безпокойство за бъдещето и продължаващото мъчение на минали ситуации. С практиката ще се научите как да се справяте с депресивните мисли, безпокойството и дори болката.

13. Вашият вътрешен диалог

Проучване, проведено през 2014 г. с ученици разкри, че вътрешният диалог е много по-важен отколкото си мислим.

Установено е, че тези, които по-често използват местоимението “вие” или собственото им име, вместо “аз”, подобряват самочувствието си.

Друга пряка последица от това е, че те говорят по-лесно пред много хора.

14. Стресът е полезен или вреден?

Полезен ли е стресът? Някои психолози казват, че това е знак, че ни е грижа за живота и го намираме за смислен.

Освен това мисленето за положителните ефекти, които нашите действия могат да донесат, ще направят нашите отговори на трудни ситуации по-подходящи.

Всеки път, когато се борите със стреса, запомнете: хубаво е когато ви е грижа толкова много!

С тази нагласа ще бъде по-лесно да се научите как да се справяте със стреса в живота.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Al Sunni A, Latif R. Effects of chocolate intake on Perceived Stress; a Controlled Clinical Study. Int J Health Sci (Qassim). 2014 Oct;8(4):393-401.
  • Brooks, A. W. Get excited: reappraising pre-performance anxiety as excitement. Journal of Experimental Psychology: General. 2014; 143(3): 1144.
  • Can YS, Iles-Smith H, Chalabianloo N, Ekiz D, Fernández-Álvarez J, Repetto C, Riva G, Ersoy C. How to Relax in Stressful Situations: A Smart Stress Reduction System. Healthcare (Basel). 2020 Apr 16;8(2):100.
  • Cohn MA, Fredrickson BL, Brown SL, Mikels JA, Conway AM. Happiness unpacked: positive emotions increase life satisfaction by building resilience. Emotion. 2009 Jun;9(3):361-8.
  • Fossati C, Torre G, Vasta S, Giombini A, Quaranta F, Papalia R, Pigozzi F. Physical Exercise and Mental Health: The Routes of a Reciprocal Relation. Int J Environ Res Public Health. 2021 Nov 24;18(23):12364.
  • Goldin PR, Gross JJ. Effects of mindfulness-based stress reduction (MBSR) on emotion regulation in social anxiety disorder. Emotion. 2010 Feb;10(1):83-91.
  • Jackson SE, Smith L, Firth J, Grabovac I, Soysal P, Koyanagi A, Hu L, Stubbs B, Demurtas J, Veronese N, Zhu X, Yang L. Is there a relationship between chocolate consumption and symptoms of depression? A cross-sectional survey of 13,626 US adults. Depress Anxiety. 2019 Oct;36(10):987-995.
  • Keng SL, Smoski MJ, Robins CJ. Effects of mindfulness on psychological health: a review of empirical studies. Clin Psychol Rev. 2011 Aug;31(6):1041-56.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.