4 рецепти с броколи за лека вечеря

Перфектната вечеря? Пиле с броколи и сметана!
4 рецепти с броколи за лека вечеря

Последна актуализация: 17 Юли, 2019

Когато готвите трябва да запомните две неща. Първото е, че можете да приготвяте вкусни рецепти с броколи, които ще ви заситят и са здравословни. А второто е, че броколите са богати на важни хранителни вещества.

Вярването, че можете да ядете всичко за вечеря или че вечерята е продължение на обяда е погрешно. Затова много хора си приготвят за вечеря ястия богати на въглехидрати или съставки с високо съдържание на мазнини и лош холестерол (LDL).

Това е причината да имате храносмилателни проблеми или проста да се нахраните, без да мислите за качеството на храната, която консумирате.

За да сте сигурни, че това няма да ви се случи и за да се научите да си приготвяте вкусни вечери, богати на ценни хранителни вещества, можете да опитате някои от нашите рецепти с броколи. Не се тревожете, не са трудни за приготвяне и освен това не изискват много средства.

Рецепти с броколи за лека вечеря

1.Печено броколи със сирене

Тази рецепта запазва и подчертава натуралния вкус и аромат на броколите и сиренето. Идеята е да създадете комбинация, която никой не би повярвал, че е приготвена с помощта на този зеленчук.

вкусни рецепти с броколи - броколи със сирене

Съставки

  • 2 чаши броколи (200 г)
  • 2 чаши настъргана моцарела (200 г)
  • 1 чаена лъжичка зехтин (15 мл)
  • 1 супена лъжица морска сол (15 г)
  • 2 скилидки намачкан чесън

Начин на приготвяне

  1. Пригответе броколите на пара 10 минути.
  2. След като е готово го отделете на една страна, за да изстине. Нарежете го на парченца след като изстине.
  3. Поставете парченцата броколи в тиган с малко зехтин и го сотирайте заедно с намачкания чесън.
  4. Разбъркайте всичко заедно, подправете със сол и черен пипер (по желание) и накрая добавете сиренето.
  5. Преместете всичко в малък съд за печене и го запечете 20 минути на180ºC.

Прочетете и: Невероятни вегетариански рецепти за отслабване

2.Броколи по кажунски

Една от любимите ни рецепти с броколи. Подправката, на която е кръстено това ястие, придава оригиналния му, неповторим вкус и аромат.

Съставки

  • 2 чаши броколи (200 г)
  • 1 супена лъжица морска сол (15 г)
  • 2 супени лъжици зехтин (15 мл)
  • 1 чаша сметана (250 мл)
  • ½ настърган лук
  • 1 супена лъжица кажунска подправка (15 г)

Начин на приготвяне

  1. Започнете с приготвянето на броколите на пара, внимавайте да не го пресготвите, за да запазите цвета му.
  2. Същевременно започнете да приготвяте другите съставки в тиган: лука, солта, черния пипер и сметаната.
  3. След това добавете броколите и кажунската подправка като продължавате да бъркате сместа.
  4. За да завършите ястието то трябва да поври на тих огън още 10 минути.

3.Салата с броколи и авокадо

Съставки

  • 5 чаши броколи (500 г)
  • 1 узряло авокадо
  • 2 супени лъжици дижонска горчица (40 г)
  • 3 супени лъжици индийско орехче (30 г)
  • 1 супена лъжица сол (15 г)
  • 2 стръкчета магданоз нарязани на ситно
  • 2 супени лъжици екстра върджин зехтин  (30 мл)
  • 3 супени лъжици лимонов сок (45 мл)

    салата с авокадо и броколи - още една от вкусните рецепти с броколи

Начин на приготвяне

  1. Измийте броколите включително и стеблото и го пригответе на пара 5 минути. Запомнете, че трябва да запазите свежия зелен цвят. Това е важна част от рецептата.
  2. След това го изчакайте да изстине.
  3. Обелете авокадото и го нарежете. Прехвърлете всичко в подходяща чиния или купа за салата.
  4. Добавете и магданоза, черния пипер и зехтина, за да подправите авокадото.
  5. Прибавете и топлото броколи и разбъркайте добре всичко.
  6. За да завършите рецептата подправете салатата с горчица и малко лимонов сок.

4.Пиле с броколи и сметана

Комбинацията между пилешко месо и зеленчуци винаги е добра идея. Защо тогава да не я използвате като лека вечеря?

Не пропускайте да прочетете и: 3 начина да приготвите броколи

Съставки

  • 1 чаша броколи (100 г)
  • 1 средно големи пилешки гърди
  • 2 супени лъжици сол (30 г)
  • 1 щипка къри
  • 1 чаша пармезан (100 г)
  • ½ настърган лук (80 г)
  • 1 чаша сметана (250 мл)
  • 1 супена лъжица черен пипер (15 г)

Начин на приготвяне

  1. Както и в предишните рецепти пригответе броколите на пара, този път заедно с пилешките гърди, лука и солта.
  2. След като е готово, прецедете водата и оставете броколите да изстинат.
  3. Затоплете малко зехтин в тиган и леко сотирайте нарязания лук със солта и черния пипер. Добавете пилешкото месо и гответе всичко заедно.
  4. Добавете сметаната в тигана и я оставете да поври с пилето.
  5. Накрая добавете и пармезана.
Може да ви заинтересува ...
Открийте невероятните предимства на супата от броколи
Mejor con SaludLeerlo en Mejor con Salud
Открийте невероятните предимства на супата от броколи

Супата от броколи също има противовъзпалителни свойства и е добра за вашата храносмилателна система и предотвратяване на стомашни язви.



  • Shultz, S. (2013). Broccoli. Journal of Agricultural and Food Information. https://doi.org/10.1080/10496505.2013.833839
  • Calabriso, N., Scoditti, E., Pellegrino, M., & Annunziata Carluccio, M. (2014). Olive Oil. In The Mediterranean Diet: An Evidence-Based Approach. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-407849-9.00013-0
  • Vasanthi, H., Mukherjee, S., & Das, D. (2009). Potential Health Benefits of Broccoli- A Chemico-Biological Overview. Mini-Reviews in Medicinal Chemistry9(6), 749–759. https://doi.org/10.2174/138955709788452685
  • Dreher ML, Davenport AJ. Hass avocado composition and potential health effects. Crit Rev Food Sci Nutr. 2013;53(7):738–750. doi:10.1080/10408398.2011.556759
  • Latté, K. P., Appel, K. E., & Lampen, A. (2011, December). Health benefits and possible risks of broccoli – An overview. Food and Chemical Toxicology. https://doi.org/10.1016/j.fct.2011.08.019