7 причини да пиете мляко с мед

Освен че облекчава болките в гърлото, комбинацията от мляко и мед спомага да увеличите издръжливостта си на физически натоварвания, както и да преборите безсънието.
7 причини да пиете мляко с мед

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 25 август, 2022

Комбинацията от мляко с мед е изключително приятна на вкус. Освен това е чудесен вариант да задоволите апетита си за сладко и да получите нещо топло преди лягане.

Тази напитка носи много ползи за здравето и днес ще ви разкажем за тях.

Медът се използва от дълги години като натурално лечебно средство за множество заболявания. Това се дължи на антибактериалните, антиоксидантните и противогъбичните му свойства.

Освен това оказва успокояващ и противовъзпалителен ефект. Това спомага за облекчаването на респираторните проблеми.

Млякото традиционно се предпочита пред други напитки поради съдържанието си на витамини А, В-комплекс и D, както и на минерали, като например калций. Освен това е богато на животински протеини и млечна киселина.

Благодарение на тези свои качества, млякото и медът в комбинация могат да бъдат от огромна помощ за здравето ви. В тази статия ще ви представим някои от ползите, които предоставят.

Комбинацията от мляко с мед е изключително приятна на вкус

1. Предпазва кожата

Млякото и медът имат пречистващи и антимикробни свойства. Те действат идеално заедно, когато ги комбинирате.

В действителност много козметични продукти използват тези две съставки като основа на съдържанието си. Смесването им може да направи кожата ви здрава и сияйна.

Пиенето на мляко с мед помага на кожата ви отвътре.

Ако предпочитате, може да дори да вземете вана с мляко и мед. Ето как:

 • Смесете равни части мляко и мед и ги изсипете във вана с вода.
 • Накиснете се във ваната за колкото време пожелаете.

Кожата ви ще бъде подхранена отвън чрез абсорбиране на свойствата на тези съставки.

2. Подпомага храносмилането

Медът притежава пребиотични свойства. Това означава, че насърчава растежа и развитието на полезни бактерии. Те са от голяма помощ на червата и храносмилателната ви система.

От друга страна, пребиотиците оказват стимулиращ ефект върху бифидобактериите. Те са вид пробиотици, открити в млякото.

Освен това въглехидратите и олигозахаридите в меда подпомагат полезните бактерии. Тези съединения поддържат състоянието на бактериите и функционирането им в храносмилателния тракт.

Всичко това води до елиминиране на:

 • Запека
 • Схващанията
 • Подуването
 • Вредните бактерии

3. Повишава издръжливостта ви

Пиенето на мляко с мед всяка сутрин повишава издръжливостта на тялото ви

Пиенето на мляко с мед всяка сутрин значително повишава издръжливостта на тялото ви.

Това се дължи на протеините в млякото и въглехидратите в меда. Те са необходими за насърчаване на метаболизма.

Ежедневната консумация на мляко с мед е изключително полезна, независимо на колко години сте.

Благодарение на ензимите, животинският протеин в млякото се разгражда на основни аминокиселини. След това те се превръщат в протеини, които организмът ви може да използва.

Излишният материал от този процес се оксидира като използваема енергия.

4. Допринася за здравето на костите

Мляко с мед допринася за здравето на костите

Медът притежава невероятното свойство да действа като преносител на хранителни вещества. Той пренася хранителните вещества от храната до всяка част от организма ви, особено калция. По този начин тялото ви го усвоява много по-лесно.

Млякото е богато на калций. Когато го пиете в комбинация с мед, предоставяте на тялото си хранителните вещества, от които се нуждаете за здрава костната система.

Освен това, така усвоявате калция по оптимален начин. По този начин се предпазвате от заболявания като остеопороза и възпаления на ставите, които се появяват с напредване на възрастта.

5. Топло мляко с мед помага при безсъние

Пиенето на топло мляко с мед преди лягане е един от най-добре познатите методи за заспиване, когато ви мъчи безсъние.

Да разгледаме всяка от съставките. Както млякото, така и медът поотделно са полезни за тази цел. Но когато са в комбинация, ефектите от тях са значително по-големи.

 • Медът е изключително сладък продукт. Той ви позволява да контролирате до голяма степен производството на инсулин от организма ви. Това кара мозъкът ви да отделя повече триптофан. Този химикал се превръща впоследствие в серотонин – хормонът, който ви помага да заспите.
 • Топлото мляко облекчава дискомфорта в стомаха. Това се дължи на топлината му. Препоръчваме ви да го пиете преди лягане.

6. Притежава свойства, предотвратяващи стареенето

Комбинацията от мляко с мед прави тялото ви по-младо и по-подвижно.

Комбинацията от мляко с мед осигурява множество ползи и на останалата част от тялото ви. Тази напитка прави тялото ви по-младо и по-подвижно.

Антиоксидантите в състава й се борят със свободните радикали. Свободните радикали оказват вредно въздействие на всички системи в организма ви. Те увреждат кожата, образуват бръчки и старчески петна и понижават цялостното функциониране на тялото.

Ако искате да изглеждате и да се чувствате възможно най-млади за възможно най-дълго време, използването на комбинацията от мляко и мед ще ви е от огромна полза.

7. Има антибактериални свойства

Пиенето на мляко с мед е изключително полезно при наличие на някои бактерии.

Консумацията на топло мляко с мед помага при запек, газове и други чревни проблеми. Освен това облекчава дихателната ви система, когато имате настинка или кашлица.

Възползвайте се от тези два страхотни натурални продукта. Не забравяйте: Трябва да спазвате балансирана диета и да живеете здравословно. Това включва редовно спортуване и избягване на тютюнопушенето. Ако спазвате тези съвети, ще получите още по-големи ползи от свойствата на тази напитка. 

Може да ви заинтересува ...
7 причини да пиете мляко с мед преди лягане
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
7 причини да пиете мляко с мед преди лягане

Чаша мляко с мед понижава риска от преждевременно остаряване не само на кожата, но и на цялото тяло. Комбинацията се използва като лек против безсъ...  • Abdulwahid Ajibola, Joseph P Chamunorwa, y Kennedy H Erlwanger, “Nutraceutical values of natural honey and its contribution to human health and wealth”, Nutr Metab (Lond). 2012; 9: 61.
  • Gheldof N, Wang XH, Engeseth NJ. “Buckwheat honey increases serum antioxidant capacity in humans”, J Agric Food Chem. 2003 Feb 26;51(5):1500-5.
  • Paul IM1, Beiler J, McMonagle A, Shaffer ML, Duda L, Berlin CM Jr., “Effect of honey, dextromethorphan, and no treatment on nocturnal cough and sleep quality for coughing children and their parents”, Arch Pediatr Adolesc Med. 2007 Dec;161(12):1140-6.
  • Josse AR, Phillips SM., “Impact of milk consumption and resistance training on body composition of female athletes”, Med Sport Sci. 2012;59:94-103.
  • Nikki C. Bush, Jessica A. Alvarez, Suzanne S. Choquette, Gary R. Hunter, Robert A. Oster, Betty E. Darnell, y Barbara A. Gower“Dietary calcium intake is associated with less gain in intra-abdominal adipose tissue over 1 yr”, Obesity (Silver Spring), 2010 Nov; 18(11): 2101–2104.