10 причини да ядете карфиол

Храненето с карфиол дава на организма ни много хранителни вещества, например фибри, които ни помага да детоксикираме тялото си и да останем здрави.
10 причини да ядете карфиол

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 25 август, 2022

Харесва ли ви да ядете карфиол? Или сте един от хората, които изобщо не харесват вкуса му?

Ако сте част от втората група, ето някои неща, които трябва да знаете за този кръстоцветен зеленчук. Той има много от витамините В-комплекс (В1, В2, В3, В6 и фолиевата киселина), С, К и Е.

Освен това има много важни минерали като калций, магнезий, фосфор, калий и манган. Той е един от най-големите източници на растителни протеини.

Количеството мазнини, което има е минимално. Заедно с протеините, този зеленчук има големи количества фибри и омега-3 мастни киселини.

Поради всичко това, яденето на карфиол редовно ще ви поддържа здрави и силни.

Ето някои неща, за които помага:

1. Помага за сърдечно-съдовото ви здраве

Витамин К, който получаваме от карфиолът има противовъзпалителни свойства. Това ви позволява да увеличите кръвният поток.
Това помага да се избегне натрупването на мазнини в кръвта ви. Мазнините в кръвта могат да причинят сърдечно-съдови проблеми, като атеросклероза.

Сулфорафанът, който се съдържа в карфиолът, също може да бъде от голяма помощ. Той може да намали нивата на кръвното налягане.

2. Стомашно-чревни нарушения

Както споменахме по-рано, карфиолът е богат на хранителни фибри. Това е много полезно при храносмилането. Фибрите също така насърчават елиминирането на токсините в организма.

От друга страна е сулфорафанът, който предпазва стомашната лигавица. Това прави стомаха ви по-устойчив на образуването на лоши бактерии.

Също така той съдържа и здравословно количество изотиоцианати. Това означава, че помага да се предпазите от болести като стомашни язви или рак на дебелото черво.

3. Борба с младежкият рак

карфиол борба с младежкият рак

Сулфорафанът и изотиоцианатите в карфиолът помагат при борба с рака. Това се дължи на техните химиопрофилни характеристики и на антигестрогените, които те съдържат. Тези два фактора потискат растежа на раковите клетки.
Това улеснява борбата с рака.

Ако ракът не е част от живота ви, но се притеснявате за него, ето още нещо, което трябва да знаете. Карфиолът може да помогне за предотвратяване на различни видове рак, като:

 • Белодробен рак
 • Рак на пикочният мехур
 • Рак на простатата
 • Рак на яйчниците
 • Рак на матката

4. Предотвратява дегенерация на ретината

Карфиолът е много добър за здравето на очите. Това се дължи най-вече на съдържанието на витамин С и антиоксиданти.
Те могат да намалят риска от развитие на дегенерация на макулата.
И в някои случаи може да помогне за предотвратяване на слепотата.

Сулфарафанът защитава тъканите в ретината ви. Тя може да бъде повредена от оксидативен стрес. Поради това карфиолът помага много за защита на вашето зрение. И може да забави други заболявания на очите, като например катаракта.

5. Борба с щетите, причинени от UV радиация

Сулфорафанът в карфиола също може да предпази кожата ви от увреждане, причинено от UV лъчите. Той защитава тялото ви от проблеми като:
 • Възпаление
 • Рак на кожата, причинен от ултравиолетова радиация
 • Зачервяване на кожата поради повишен кръвен поток след слънчево изгаряне
 • Клетъчни увреждания
Важно е да не сте прекалено изложени на слънце. Храненето с този зеленчук не е достатъчно. Не забравяйте да поставите слънцезащитни продукти. Също така, не се излагайте на слънце за часове.

6. Невродегенеративни разстройства

Друга причина да ядете карфиол е, че той помага за предпазване от невродегенеративни разстройства.
Сулфорафанът активира детоксикиращите ензими.
Той също помага на мозъка ви да излекува нервните лезии, причинени от оксидативен стрес или възпаление.
Това означава, че болестите като болестта на Паркинсон и болестта на Алцхаймер ще е по-малко вероятно да ви засегнат.

7. Борба с хипертонията

Можете да помагнете на артериите си, като ядете карфиол, благодарение на антиоксидантните и противовъзпалителни свойства, които притежава.

Омега-3 мастната киселина и фибри помагат да се намали нивото на лошият холестерол (LDL).

Това е ключово, ако се борите със сърдечни проблеми. Той също така помага, ако искате да избегнете проблеми със сърцето.

8. Балансира електролитите ви

карфиол балансира електролитите ви

Храненето с карфиол помага да се балансират нивата на електролитите.
Поради това вашата нервна система ще работи правилно. И в резултат на това мускулите ви ще се свиват естествено по правилния начин.

Ако сте атлетичен човек, вероятно пиете големи количества спортни напитки. Много хора ги пият, за да балансират електролитите си.

Проблемът е, че тези напитки също съдържат захари, от които не се нуждаете. Добра алтернатива е да включите карфиол във вашата диета.

9. Здравето на мозъка и клетките

Фосфорът в карфиола е от голяма помощ при възстановяването на клетъчните мембрани. Това е от съществено значение за мозъка и нервната система да функционират правилно.
В същото време калият и витамин В6 в карфиола са важни.
Те поддържат здравето на невротрансмитерите и здравето на мозъка като цяло. Това е много важно, ако искате мозъкът ви да бъде бдителен и да работи правилно.

10. Яденето на карфиол възпрепятства диабета

Карфиолът може да предотврати появата на диабет. Това е благодарение на съдържанието на витамин С и калий. Тези две неща регулират глюкозата в кръвта и метаболизма ви.

Когато нивата на калий са ниски, нивото на глюкозата може да се повиши. Това може да бъде голяма заплаха, ако имате диабет.

Поради това е много важно да ядете достатъчно храни, които имат високи нива на калий.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Imran M., Salehi B., Sharifi Rad J., Aslam Gondal T., et al., Kaempferol: a key emphasis to its anticancer potential. Molecules, 2019. 24 (12): 2277.
 • Abbaoui B., Lucas CR., Riedl KM., Clinton SK., Mortazavi A., Cruciferous vegetables, isothiocyanates, and bladder cancer prevention. Mol Nutr Food Res, 2018.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.