10 причини да ядете карфиол

Написано от Okairy Zuñiga
Последна актуализация: 25 август, 2022
Харесва ли ви да ядете карфиол? Или сте един от хората, които изобщо не харесват вкуса му?
Ако сте част от втората група, ето някои неща, които трябва да знаете за този кръстоцветен зеленчук. Той има много от витамините В-комплекс (В1, В2, В3, В6 и фолиевата киселина), С, К и Е.
Освен това има много важни минерали като калций, магнезий, фосфор, калий и манган. Той е един от най-големите източници на растителни протеини.
Количеството мазнини, което има е минимално. Заедно с протеините, този зеленчук има големи количества фибри и омега-3 мастни киселини.
Поради всичко това, яденето на карфиол редовно ще ви поддържа здрави и силни.
1. Помага за сърдечно-съдовото ви здраве
Сулфорафанът, който се съдържа в карфиолът, също може да бъде от голяма помощ. Той може да намали нивата на кръвното налягане.
2. Стомашно-чревни нарушения
От друга страна е сулфорафанът, който предпазва стомашната лигавица. Това прави стомаха ви по-устойчив на образуването на лоши бактерии.
Също така той съдържа и здравословно количество изотиоцианати. Това означава, че помага да се предпазите от болести като стомашни язви или рак на дебелото черво.
3. Борба с младежкият рак
Ако ракът не е част от живота ви, но се притеснявате за него, ето още нещо, което трябва да знаете. Карфиолът може да помогне за предотвратяване на различни видове рак, като:
- Белодробен рак
-
Рак на пикочният мехур
-
Рак на простатата
-
Рак на яйчниците
-
Рак на матката
4. Предотвратява дегенерация на ретината
Сулфарафанът защитава тъканите в ретината ви. Тя може да бъде повредена от оксидативен стрес. Поради това карфиолът помага много за защита на вашето зрение. И може да забави други заболявания на очите, като например катаракта.
5. Борба с щетите, причинени от UV радиация
- Възпаление
- Рак на кожата, причинен от ултравиолетова радиация
-
Зачервяване на кожата поради повишен кръвен поток след слънчево изгаряне
-
Клетъчни увреждания
6. Невродегенеративни разстройства
7. Борба с хипертонията
Омега-3 мастната киселина и фибри помагат да се намали нивото на лошият холестерол (LDL).
Това е ключово, ако се борите със сърдечни проблеми. Той също така помага, ако искате да избегнете проблеми със сърцето.
8. Балансира електролитите ви
Ако сте атлетичен човек, вероятно пиете големи количества спортни напитки. Много хора ги пият, за да балансират електролитите си.
Проблемът е, че тези напитки също съдържат захари, от които не се нуждаете. Добра алтернатива е да включите карфиол във вашата диета.
9. Здравето на мозъка и клетките
10. Яденето на карфиол възпрепятства диабета
Когато нивата на калий са ниски, нивото на глюкозата може да се повиши. Това може да бъде голяма заплаха, ако имате диабет.