Как да почистим дома си с оцет

Ако у дома има предмети, които са ръждясали (например, колелото, отварачката за консерви или пък белачката за зеленчуци), използвайте за почистване оцет.
Как да почистим дома си с оцет

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Оцетът е неизменна съставка на много салати и ястия, но той също така може да бъде използван като почистващо средство у дома. Може да не сте знаели, но тази уникално миришеща течност ще направи дома ви постоянно светещ и искрящ от чистота. Научете най-ефективните начини да почистите дома си с оцет и още негови приложения извън кулинарните рецепти.

Защо да използваме оцет?

Не само защото е безвреден за природата, но и защото не съдържа никакви химикали или токсини и освен това ви пести пари. Оцетът може да влезе в употреба в много житейски ситуации. Представлява органичен продукт, който не предизвиква алергии или възпаления и освен това със сигурност винаги ви е под ръка, стоейки на лавицата в хладилника или шкафа.

Ето няколко идеи, как да използвате течността като средство за чистене.

 • Почиства и облагородява всички повърхности:

  Може да става дума за дърво, керамика, неръждаема стомана, стъкло и др. Разредете оцета с вода. Ако възнамерявате да чистите прозорци, например, използвайте вестник, така стъклата ви ще блеснат от чистота. Такъв разтвор е идеален за дезинфекциране на банята и аксесоарите в нея, защото притежава силно дезинфекциращо въздействие.

Дезинфекция с оцет

 • Елиминира отлаганията по душа и кранчето:

  Сложете в подходящ съд с вода и оцет дръжката на душа или батерията от мивката, нека постоят в разтвора два часа. След това ги изплакнете. Ако отлаганията са по-стари, може да се наложи ръчно да ги обработите с четка или гъба.

 • Почиства CD-та и DVD-та:

  Те са изключително податливи на надраскване, което означава, че при невнимателно почистване или ще ги увредите напълно, или ще влошите качеството им. Можете да ги почистите, като внимателно напоите кърпа с оцет. Ще забележите, че драскотините започват да изчезват.

 • Премахва плаката от кафеварката и чайника:

  Затоплянето на толкова много вода води до отлагане на бели и кафяви соли по страните и дъното на съдовете. За да елиминирате плаката, напълнете съда с вода и оцет и го нагрейте, сякаш ще приготвяте кафе или чай. Позволете на течността да ври в продължение на няколко минути, излейте водата и изплакнете.

С оцет можете да почистите кухненските мивки

 • Премахва лошата миризма в стаите:

  Напълнете бутилка с вода и оцет. Оставете я отворена в стаята, докато всички неприятни миризми изчезнат. Това е прекрасна идея за подобряване на аромата в стая, която е с прясно боядисани стени. В този случай предлагаме да сменяте водата на всеки 12 часа и да повтаряте процедурата поне три дни поред.

 • Ароматизиране на хладилника с оцет:

  Подобна на предходния случай, можете да сложите в хладилника си малък съд с вода и оцет. Или пък, когато чистите вратата, лавиците и шкафчетата на хладилника, да използвате кърпа, напоена с вода и оцет.

 • Елиминира ръждата:

  Ако у дома има предмети, които са ръждясали (например, колелото, отварачката за консерви или пък белачката за зеленчуци), използвайте за почистване оцет. След това не изплаквайте приборите, а ги оставете да постоят така за едно денонощие.

 • Премахва петна от вода по дървесината:

  Ако притежавате дървена маса и някой по невнимание е поставил преди време мокра чаша без да сложи под нея поставка, повърхността на масата ви под чашата вероятно е потъмняла. Последиците можете да елиминирате като използвате смес от зехтин и оцет в съотношение 1:1.

 • Лесно премахва лепенки:

  Може да става дума за опаковката на кутия, за лепенка на детето ви, поставена върху чанта, и т.н. Намокрете я с оцет и почакайте. След известно време лепенката сама ще започне да се отлепва, като на магия. Спестявате си доста усилия по чегъртане и надигане на лепенката, нали?

Почистване с оцет на готварски съдове

 • Почиства готварски съдове:

  Намокрете ги с чист оцет и ги оставете да престоят половин час. След това ги измийте с препарат за съдове и отново ги лъснете до блясък с помощта на безценния оцет, но в последния случай като използвате мека кърпа.

 • Елиминира миризми от тръбите:

  Оцетът почиства също така тръбите и предпазва от запушване. Сложете сода бикарбонат в тръбите и след това сипете половин чаша оцет. Покрийте и оставете да подейства 15 минути. Премахнете покритието и пуснете студена вода да потече по тръбите.

 • Дезинфектира плодове и зеленчуци:

  Сложете ги в купа и я напълнете с вода и съвсем малко оцет. Оставете ги да престоят в разтвора 10 минути. Този метод за измиване и дезинфекция е подходящ за всякакви храни, които консумирате сурови, като домати, маруля, небелени ябълки, праскови и др.

 • Почиства съдомиялната ви:

  Електрическото устройство обикновено мирише лошо, тъй като в него се натрупват остатъци от храна. Сложете чаша оцет в отделението за препарата. Пуснете най-краткия цикъл на миене. Не бива да има съдове в съдомиялната.

 • Премахва лоши миризми от кухнята:

  Ако сте пържили риба, варили сте карфиол или сте пекли месо, можете да елиминирате от дома си натрапчивите миризми само за няколко минути. Всичко, което ви е необходимо, е да смесите една супена лъжица с оцет и чаша вода в подходящ съд и да кипнете сместа.

Почистване на кухнята с оцет

 • Премахва миризмата на цигари от дрехите:

  Налейте две чаши с оцет във ваната, след това я напълнете с гореща вода до горе. Увесете дрехата си над водата. Друга полза за дрехите от тази процедура е, че предпазва ярките цветове от избледняване. Съветваме ви преди да сложите черните дрехи в пералнята, да ги натопите в оцет за около половин час. Можете също така да добавяте по една чаша оцет по време на последния цикъл от прането – в този случай течността действа като омекотител. Не се безпокойте, че дрехите ви ще замиришат на оцет, защото ароматът изчезва с изсъхването на дрехите.

 • Премахва петна от вино (направени в самия ден на третиране):

  Намокрете дрехата с оцет и оставете да престои 5 минути преди да я изперете. Този метод е ефективен при дрехи от памук и полиестер и в срок до 24 часа след нанасяне на петното.

 • Почиства сифонната мелница за хранителни отпадъци:

  Ако имате такава у дома, наясно сте, че е трудно да се премахнат лошите миризми, лъхащи от нея. Трябва да направите следното: да налеете малко оцет в сифона или да направите кубчета лед от оцет и вода и да ги пуснете в него. Включете мелницата и наблюдавайте как всичко се случва от само себе си.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Goodyear N, Brouillette N, Tenaglia K, Gore R, Marshall J. The effectiveness of three home products in cleaning and disinfection of Staphylococcus aureus and Escherichia coli on home environmental surfaces. J Appl Microbiol. 2015 Nov;119(5):1245-52.
 • Zinn MK, Bockmühl D. Did granny know best? Evaluating the antibacterial, antifungal and antiviral efficacy of acetic acid for home care procedures. BMC Microbiol. 2020 Aug 26;20(1):265.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.