Разберете как да раздвижите гръбначния си стълб само за 2 минути

Сигурни сме, че често се прибирате у дома с чувството все едно някой е забил пирон в гърба ви.
Разберете как да раздвижите гръбначния си стълб само за 2 минути
Valeria Sabater

Написано и проверено от психолог Valeria Sabater.

Последна актуализация: 11 август, 2023

Трябват ви две минути – само 120 секунди – за да раздвижите гръбначния си стълб и да облекчите болката в гърба. Лесно е.

За да направите това, се нуждаете от три неща: килим, топка за тенис и ластична лента.

Ако приучите тялото си към това лесно упражнение всеки ден, ще се радвате на по-добра стойка и общо физическо състояние, което ще подобри и качеството ви на живот.

Освен това, ако страдате от болка в долната част на гърба или ако прекарвате доста време седнали, не се колебайте да опитате това упражнение за разтягане. Тази техника на разтягане произлиза от една много специфична йога поза и ще ви предпази от прекомерно опъване на гърба и евентуални травми.

Това упражнение не е вълшебно или традиционно лечение. То е лесно и приятно физическо натоварване, което може да се прави от всеки.

Ще ви разкажем повече за упражнението по-долу.

Тялото ви говори, но не го чувате

Сигурни сме, че често се прибирате у дома с чувството, че някой е забил пирон в гърба ви. Накланяте глава, движите рамене и дискомфортът леко отшумява.

След това си лягате и на следващия ден се събуждате отпочинали. Всичко е чудесно – е, поне засега. Можете да избегнете претоварването на гръбначния си стълб за месец, два, три.

Но въпреки всичко, ако работата ви изисква да седите в една поза с часове, рано или късно болката в долната част на гърба ще се появи, както и пробождания и дори хронично главоболие.

Гръбнак
 • Тялото ни общува с нас всеки ден. Крампи, болезнен врат, главоболие, бодежи и изтръпване на ръцете, чувство за парене в долната част на гърба; тялото ни изпраща всички тези съобщения.
  Това са симптоми на болка в гръбначния стълб, за който не се грижим.
 • Не трябва да забравяме, че емоциите ни влияят директно на гръбнака.
 • Фактори като стрес, тревожност, нерви или тревоги водят до напрежение в областта на врата, гръбнака, кръста, сакралния прешлен и опашната кост.

Упражненията за разтягане могат да ви помогнат

Ако разтягате гръбначния си стълб само за две минути на ден, ще се почувствате много по-добре. Може би си мислите, че е прекалено лесно или елементарно, за да ви помогне да облекчите болката в гърба.

Ключът към това се крие в следното:

 • Когато стоим в неправилна стойка, кръвоснабдяването на ставните връзки страда и те малко по малко губят подвижността си.
Болка в кръста
 • Правенето на упражнения за разтягане подобрява цялостния пренос на кръв в тялото и така стимулира мускулите ни за възстановяване на подвижността на ставите.
 • Освен това нещо толкова лесно и просто като правенето на упражненията за разтягане всеки ден ще ви помогне да намалите напрежението в мускулите и ще подобри координацията ви.
 • Запомнете, че трябва да наблюдавате и едно от сетивата, за което мнозина не знаят много, за да можете да подобрите здравето на мускулите и ставите. Говорим за проприоцепцията.
 • Проприоцепцията ни помага да развием усет към тялото си. Чрез нея подобряваме естествената способност на тялото ни да различава движенията и позицията на отделните му части.

Вижте как може да раздвижите гръбначния си стълб само за 2 минути

Раздвижете гръбначния си стълб!

За да разтегнете гръбначния си стълб се нуждаете от пространство в дома си, за да легнете на пода. Опитайте се да направите повърхността удобна, а лягайки, гърбът ви да е опънат.

 • Нека се фокусираме върху това лесно упражнение, което работи с групата мускули на прасците.
 • Това е едно от най-използваните упражнения за разтягане в спорта, защото е лесно и ефикасно, а и много полезно.

От какво се нуждаете

 • Постелка или килимче за лягане
 • Ластична лента
 • Топка за тенис

Как да правите това упражнение

 • Носете удобни дрехи.
 • Легнете върху постелката, така че целият ви гръб да е опънат и в контакт с пода.
 • Поставете топката за тенис в областта на лумбалните прешлени.
 • Вземете лентата: поставете я върху ходилото на крака си, не в центъра, а по-близо до пръстите.
 • Хванете лентата с ръце и опънете крака си за около 20 секунди или толкова дълго, колкото тялото ви може да издържи.
 • Дишайте бавно и дълбоко.
 • След това повторете същото упражнение с другия крак.
 • За максимален резултат трябва да изпълнявате упражнението в рамките на около две минути.

Топката, поставена в долната част на гърба, ви позволява да усещате гърба си, докато правите разтяганията. А можете да правите упражнението и без топка, според предпочитанията си.

Важно е да правите упражнението всеки ден. Накратко – то е лесен и приятен начин да раздвижите гърба си, като го предпазите от травми и не го натоварвате прекалено много.

И накрая, запомнете, че не трябва да се претоварвате, докато изпълнявате това упражнение; правете го според възможностите си, за да не се нараните.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Williams, K., Abildso, C., Steinberg, L., Doyle, E., Epstein, B., Smith, D., … Cooper, L. (2009). Evaluation of the effectiveness and efficacy of iyengar yoga therapy on chronic low back pain. Spine. https://doi.org/10.1097/BRS.0b013e3181b315cc

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.