Чувството за самота: 5 възможни причини

Всички се чувстваме самотни понякога, но когато започнем да губим приятелства, заради нашето поведение, тогава е време да обърнем внимание на деструктивните ни навици.
Чувството за самота: 5 възможни причини

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 26 август, 2022

Оплаквате ли се, че нямате приятели? Чувствате ли се самотни? Ако е така, обърнете внимание на следните възможни причини за чувството за самота. Това може да са причините да нямате приятели. Възможно е да правите нещо, с което да ги отблъсквате.

Понякога е трудно да сме себекритични или да приемаме собствените си недостатъци. Обаче, това е много важна способност, особено, ако искате да имате повече приятели.

Да видим какви може да са причините за чувството за самота.

1. Причина за чувството за самота: навикът винаги да се оплаквате

Чувството за самота: една млада жена до прозореца и се е хванала за главата

Постоянното оплакване може да е причина, поради която си нямате приятели, и хората го правят толкова често, че може би не осъзнаваме, че го правим.

Оплакването през цялото време може да накара хората да ни виждат като песимисти, което може да ни накара да се чувстваме самотни.

Оплакването също може да ни направи доста егоистични. Когато се оплакваме, само ние сме от значение, и сме толкова лоши, че имаме нужда от подкрепата на всички други.

Обаче, на останалите може да им писне от вашето оплакване. Може би това е причината, поради която си нямате приятели.

2. Причина за чувството за самота: забравяте за приятелите си, когато имате връзка

Чувството за самота: прегърнати момиче и момче и едно друго момиче ги гледа

Много хора забравят, че имат приятели, когато са обвързани.

Те искат да са само с партньора си и това е разбираемо. Обаче, те също трябва да намерят време за приятелите си.

  • Вашите приятели могат да се почувстват използвани, ако им се обаждате или правите планове с тях, само когато сте необвързани. Приятелствата трябва да бъдат уважавани.
  • Вашият партньор нуждае ли се от вас през цялото време? Наистина ли нямате време за приятелите си?

Периодът на влюбването ни заслепява толкова много, че можем да сме слепи за хората, които са винаги тук, за да ни изслушат и утешат когато имаме проблеми.

Не оставяйте приятелите си настрана, когато сте обвързани. Те са изключително ценни, иначе, ще се почувствате самотни.

3. Причина за чувството за самота: очакванията ви са твърде високи

Чувството за самота: една млада жена се усмихва

Друга причина, поради която си нямате приятели, е че вашите очаквания за тяхното поведение са твърде високи.

Това понякога се случва между партньори. Това може да бъде потискащо и уморително.

Очакванията другите хора да се държат по начин, по който мислите, че трябва, или да са определен тип приятел, могат да са трудни за осъществяване.

Никой няма да се държи по определен начин, само защото вие искате това. Отървете се от очаквания, които унищожават приятелствата, защото може да изпитате чувството за самота.

4. Имате ниско самочувствие

Чувството за самота

Друга много честа причина, поради която можете да нямате приятели, е вашето ниско самочувствие. Когато страдате от ниско самочувствие, могат да се получат много проблеми във вашите междуличностни отношения.

  • Може би вие очаквате твърде много от останалите хора или се чувствате нападнати, когато те не са това, което сте очаквали, или тъжни когато не сте в центъра на внимание.
  • При всичко това, е възможно, да се самоизолирате, или почти не контактувате с вашите приятели, а може би не си правите труда да имате планове с тях.

Накрая, това приятелство ще се изчерпи.

Важно е да потърсите помощ от специалист относно ниското самочувствие и да излизате навън, за да се запознавате с нови хора.

Започнете да ходите на фитнес или се запишете в клуб по интереси. Това ще ви позволи да разберете, че има други хора около вас, които могат да станат част от вашия приятелски кръг. Бъдете готови да се запознаете с нови хора.

5. Клюкарствате за всеки

Една жена шепне нещо на ушото на един мъж и клюкарства

Има много хора, които клюкарстват заедно с приятелите си. Проблемът възниква, когато те обсъждат един от приятелите пред друг.

Като за начало, този приятел ще разбере какво правите зад гърба му.

Това отношение може да накара приятелите ви да загубят доверие във вас, да престанат да са честни с вас и евентуално да прекратят приятелството си с вас.

Във всичко взаимоотношения е важно доверието. Със сигурност е нормално понякога да говорите за някой приятел. Но ако го правите постоянно, това показва наистина негативно отношение, когато става дума за приятелства.

Дали някои от тези неща са причината да нямате приятели? Дори и да сте човек, обичащ самотата, да имате приятели е важно и много здравословно, стига да сте достатъчно отговорни в тези взаимоотношения.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Azmitia, M., Ittel, A., & Radmacher, K. (2005). Narratives of friendship and self in adolescence. New directions for child and adolescent development, 2005(107), 23-39.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.