Номофобия: Когато сте напълно пристрастени към вашия мобилен телефон

25.02.2019
Причува ви се, че получавате съобщение или имейл? Може би не забелязвате реалния живот, който кипи около вас! Помислете дали не сте пристрастени към мобилния си телефон.

Пристрастени ли сте към вашия мобилен телефон? Започвате ли да ставате нервни, когато батерията ви свърша? Винаги ли носите зарядно устройство с вас в случай, че „умре”? Ако сте отговорили с „да“ на тези въпроси, може би страдате от номофобия.

Безспорно е, че най-новите технологии са направили живота ни по-лесен. Въпреки това, използването им неправилно може да превърне в проблем.

Много хора наистина страдат от пристрастяване към своя мобилен телефон. Вярно е, че има някои нездравословни навици, които могат да доведат до номофобия в бъдеще.

Как да разбера дали страдам от номофобия?

номофобия - да преглеждаш телефона си във всеки удобен момент

Номофобията не се появява просто за една нощ.

По-скоро това е последствие, причинено от някои нездравословни навици като например желанието да поглеждаме към нашия мобилен телефон всеки път, когато се намираме в неудобно положение.

В някои случаи телефонът се превръща в компания, която ни помага да се чувстваме по-малко самотни в ситуации, когато сме сами. Това може да е, когато сме в автобуса или трябва да чакаме някой в ресторант.

Това обаче може да се влоши и да ни накара да станем зависим от нашите телефони, за да облекчим емоционалния стрес. Това може да ни кара да проверяваме нашите съобщения и имейли дори когато не сме получили нищо, и да прави невъзможно да не реагираме на съобщенията, които наистина получаваме.

С тези предпоставки можем да установим някои параметри, които ще ви помогнат да осъзнаете, ако страдате от това, което е известно като номофобия:

 • Вие непрекъснато и импулсивно проверявате дали някой ви е изпратил емайл.
 • Ако телефонът ви се изключва, защото няма батерия или нямате интернет връзка, това става много голям проблем за вас, защото автоматично се чувствате изолирани.
 • Вие сте първият човек, който публикува за това, което мисли, какво прави и с какво се занимава.
 • Също така сте наясно с броя на харесванията, които публикациите ви получават. Това увеличава нуждата ви да публикувате повече за вашите преживявания.
 • Понякога ви се струва, че чувате, че телефонът ви звъни, че имате съобщение, когато в действителност не сте получили нищо.
 • Когато сте с приятелите си, винаги имате телефон под ръка. Понякога не можете да проследите разговора, защото вече говорите с някой по телефона си.

Ние сме по-свързани, но и по-самотни

номофобия - по-свързани, но и по-самотни

Вижте още: Най-ценното в живота не е материалното, а емоционалните връзки

Причината, поради която страдате от номофобия, е, че чувствате необходимостта да участвате във връзката, която технологията ви е дала.

Сега няма значение дали вашето семейство и приятели са от другата страна на света. С едно просто съобщение, обаждане или видеочат можете да общувате с тях без проблем, защото няма бариери!

Въпреки това, независимо от факта, че сме по-свързани от всякога, ние също така се чувстваме и по-самотни.

Тези дни не е нужно да излизате от дома, за да намерите партньор или дори да пазарувате. Още повече, ако работите от дома … дори не трябва да се притеснявате, че ще напуснете къщата, за да отидете на работа.

Въпреки това, дали животът е реален, ако просто го преживявате чрез технологиите? Дали наистина телефонът замества разговора лице в лице?

Живеем живот, който не е много реален

номофобия - бягство от реалността

Прочетете и това: Моята съвест е по-важна от мнението на другите

Хората с номофобия винаги публикуват за живота си в социалните медии и са много зависими от хората около тях.

Онова, което виждате обаче, не винаги е това, което е реално.

 • Много двойки, които публикуват снимки, преливащи от щастие, всъщност преживяват трудно време в отношенията си.
 • Този приятел, който никога не прави нищо, освен да публикува положителни цитати всъщност може да страда от тежка депресия.

Всичко, което виждаме в социалните медии, е това, което искаме другите хора да видят. Но каква е реалността зад техните постове?

Когато човек страда от номофобия, той винаги ще сравнява живота си с този на другите. Той ще се почувства зле, защото докато други пътуват през уикенда или отиват в Ню Йорк, той е вкъщи на дивана, гледайки телефона си.

Въпреки че онова, което той гледа определено може да бъде реално, снимките могат да бъдат обработени с фотошоп, извадени от интернет или от преди години.

Човек с номофобия страда, и ако той не излекува зависимостта си от мобилния телефон, може да се окаже засегнат от епизоди на сериозно безпокойство и стрес. Всички тези проблеми могат да доведат до депресия.

Трябва да спрем зависимостта от нашите мобилни телефони. Не можете да живеете напълно живота си чрез електронно устройство.

 • Barrios-Borjas, Dayara Alejandra, Bejar-Ramos, Valeria Andrea, & Cauchos-Mora, Vania Soledad. (2017). Uso excesivo de Smartphones/teléfonos celulares: Phubbing y Nomofobia. Revista chilena de neuro-psiquiatría55(3), 205-206. https://dx.doi.org/10.4067/s0717-92272017000300205
 • Peñuela Epalza, Martha, Paternina Del Río, Juan, Moreno Santiago, Diana, Camacho Pérez, Laura, Acosta Barrios, Laura, & De León De León, Laura. (2014). El uso de los smartphones y las relaciones interpersonales de los jóvenes universitarios en la ciudad de Barranquilla (Colombia). Revista Salud Uninorte30(3), 335-346. Retrieved February 17, 2019, from http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&;pid=S0120-55522014000300008&lng=en&tlng=es.
 • Ramos-Soler, I., & López-Sánchez, C., & Quiles-Soler, M. (2017). ADAPTACIÓN Y VALIDACIÓN DE LA ESCALA DE NOMOFOBIA DE YILDIRIM Y CORREIA EN ESTUDIANTES ESPAÑOLES DE LA EDUCACIÓN SECUNDARIA OBLIGATORIA. Salud y drogas, 17 (2), 201-213.