Четири начина, по които депресията засяга мозъка

11.10.2019
Много неща се променят в резултат на депресията. Дори да не забелязвате има различни начини, по които депресията засяга мозъка. Промените, настъпващи с организма ви, са в резултат на нарушения химичен баланс.

Знаете ли, че депресията засяга мозъка?

Понякога депресията изглежда като чисто емоционално състояние засягащо единствено настроението и чувствата. Но при засегнатите могат да се наблюдават и физически и химични промени в мозъка. Тази коварна болест не се отразява само на психическото им здраве, но и на останалата част от организма.

Това е много по-сериозен проблем в световен мащаб отколкото мнозина считат. Според Световната здравна организация повече от 300 милиона по света са засегнати от депресия. Средно около 800 хиляди човека посягат на живота си всяка година в резултат на това заболяване. Освен това депресията е основната причина за смъртност сред хората на възраст между 15-29 години.

Депресията не е просто временна емоционална промяна. Измененията, които причинява на мозъка, я правят трудна за контролиране. Поради тази причина е важно да я разпознаете и лекувате с помощта на специалист вместо да я считате за лошо настроение, което ще отмине от само себе си.

Как депресията засяга мозъка физически

Депресията директно засяга три части на мозъка: хипокампуса, мозъчните тонзили и префронталния кортекс. В следващите редове ще се спрем на тези три части по-подробно.полукълба на мозъка

1. Свиване на хипокампуса

Хипокампусът е централната част на мозъка. Той отговаря за съхраняването на спомените и регулира образуването на кортизол, хормонът на стреса и щастието.

Когато сте под физически или психически стрес, включително и депресия, организмът ви освобождава кортизол опитвайки се да се справи със стреса. Но когато нивото на кортизол е прекалено високо, това причинява химичен дисбаланс. След това намалява образуването на неврони и хипокампусът се свива.

Прочетете и: Подходящи храни при тревожност

2. Свиване на префронталния кортекс

Разположен в най-предната част на мозъка, префронталният кортекс отговаря за регулирането на емоциите и създаването на спомени.

Префронталният кортекс се свива и от прекалено високото ниво на кортизола. В действителност специалистите мислят, че именно това е причината за следродилната депресия при някои жени.

3. Възпаление на мозъчните тонзили

Церебралните тонзили се намират в темпоралния лоб, най-долната част на мозъка. Те регулират емоциите като удоволствие, щастие и страх, както и редица други.

Прекалено високото ниво на кортизол също може да доведе до възпалението им, правейки ги по-активни. А това води до нарушаване на съня и обичайното поведение. А прекомерната им активност кара други части на тялото да отделят повече хормони, което причинява здравословни проблеми.

4. Недостиг на кислород

Освен начините, по които депресията засяга мозъка физически, тя нанася и индиректни промени.

Проучвания показват, че на организма не му достига кислород в периодите на депресията. Но не се знае дали това се случва заради нарушаване на дишането или нещо друго.

Този недостиг на кислород засяга клетките в цялото тяло. Най-вече тези на мозъка, които се увреждат и дори умират.

Препоръчваме ви да прочетете и: 11 ежедневни навика, които увреждат мозъка ви

Как начините, по които депресията засяга мозъка се отразяват на цялостното здравословно състояние?

Тези промени в мозъка не настъпват веднага. Но са резултат от депресията. Проучвания предполагат, че са необходими между 8-10 месеца за свиването на хипокампуса и префронталния кортекс.

Доктор Томас Фродъл, изследовател в болницата в Магдебург в Германия, работи три години с пациенти болни от депресия. Забелязва, че с течение на времето физическите промени в мозъка се увеличават.Депресията засяга мозъка по различни начини.

Някои от начините, по които депресията засяга мозъка са:

 • Загуба на памет
 • Понижена функция на невротрансмитерите
 • Застой на мозъчното развитие
 • Понижена способност за учене
 • Когнитивни проблеми
 • Проблеми с концентрацията
 • Промени в настроението
 • Липса на емпатия към другите
 • Затруднено заспиване
 • Умора

Как да се справите с начините, по които депресията засяга мозъка

Научни проучвания предполагат, че химичният дисбаланс в резултат на прекалено високото ниво на кортизола и други химични вещества е основната причина за емоционалните проблеми и физически промени в мозъка.

Затова целта от лечението е да се регулира образуването на хормоните. Например да се контролират нивата на кортизола и серотонина. Това може да бъде постигнато чрез прием на лекарства и/или чрез терапия. Терапията е силно препоръчителна, дори ако вече има назначено медикаментозно лечение.Лечението на депресията е сложен процес.

Проучване показва, че терапията спомага промяната на структурата на мозъка. Освен това улеснява борбата със симптомите на депресия. Затова е важно да се потърси професионална помощ, ако си мислите, че страдате от депресия.

Освен казаното има и неща, които хората с депресия могат да направят сами, за да подобрят функционирането на мозъка си и да се справят с това неприятно заболяване. Сред тях са:

 • Контролиране нивото на стрес.
 • Редовно спортуване.
 • Здравословно хранене.
 • Пълноценен сън.
 • Избягване на алкохола и наркотиците.

Накратко депресията е заболяване, което далеч не е само промяна в настроението. Дори да не я разпознаете първоначално, в мозъка ви протичат физически промени, отразяващи се на цялостното ви здравословно състояние.

 • Depresion. Key Facts. World Health Organization, (2018). https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/depression
 • Depression duration but not age predicts hippocampal volume loss in medically healthy women with recurrent major depression. Sheline YI1, Sanghavi M, Mintun MA, Gado MH. Department of Psychiatry, Washington University School of Medicine, St. Louis, Missouri. (1999). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10366636
 • Psychotherapy and brain plasticity. Frontiers in Psychology. Collerton, D. (2013, September 6). 2013(4), 548 ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3764373/
 • Stress, depression and brain structure. McEwen, B.S. (n.d.). dbsalliance.org/site/PageServer?pagename=education_anxiety_stress_brain_structure
 • The neurobiology of depression. Eleni Palazidou. British Medical Bulletin, Volume 101, Issue 1 (2012). Pages 127–145, https://doi.org/10.1093/bmb/lds004
 • Neurochemical alterations in frontal cortex of the rat after one week of hypobaric hypoxia. Bogdanova OV, et al. (2014).DOI: 10.1016/j.bbr.2014.01.027
 • Inflammation: A mechanism of depression?  Han Q-Q, et al. (2014). link.springer.com/article/10.1007%2Fs12264-013-1439
 • Depression-Related Variation in Brain Morphology Over 3 Years. Effects of Stress? Thomas S. Frodl, MD; Nikolaos Koutsouleris, MD; Ronald Bottlender, MD. (2008) 65(10):1156-1165. doi: 10.1001/archpsyc.65.10.1156
 • Schecklmann, M., Dresler, T., Beck, S., Jay, J. T., Febres, R., Haeusler, J., … Fallgatter, A. J. (2011). Reduced prefrontal oxygenation during object and spatial visual working memory in unpolar and bipolar depression. Psychiatry Research – Neuroimaging. https://doi.org/10.1016/j.pscychresns.2011.01.016