Производственият хляб: Защо трябва да го избягвате?

Производственият хляб не е здравословен и може дори да доведе до здравословни проблеми поради своето високо съдържание на калории, транс мазнини и захар.
Производственият хляб: Защо трябва да го избягвате?
Marta Guzmán

Написано и проверено от диетолог Marta Guzmán.

Последна актуализация: 09 август, 2022

Производственият хляб е изкусителен поради своя изкусително сладък вкус и факта, че е изключително лесен за намиране. Обаче, това е всъщност вредна храна. Продължавайте да четете за да разберете за да разберете защо този вид хляб не е здравословен и защо не трябва да го консумирате твърде често.

Производственият хляб: вредна храна

За какво се сещате когато чуете термина „производствен хляб“?

В случай че не знаете, този термин се отнася за група продукти, включващ различни видове хляб като питки, хляб, торти, бисквити, зърнени закуски, сладкиши, шоколадови десерти и т.н. Всички тези храни имат общи характеристики като например прекомерното съдържание на:

  • Калории
  • Рафинирано брашно
  • Транс мазнини и ниско качествени зеленчукови мазнини
  • Транс мазнини
  • Захар

Да видим какви са тези съставки на производствения хляб и какви са опасностите от тяхната консумация.

Производственият хляб е калорийна бомба

Това е така защото съдържа високо съдържание на калории, концентрирано в малък обем. Всъщност само 100 г ви дават средно 450 килокалории, което е равно на яденето на 600 г картофи или 15 кг зеленчуков хляб. Това също се равнява на един час упражнения за неговото изгаряне. Това количество килокалории представлява 30% от общите калории, които човек консумира на ден.

Повечето от калориите в производствения хляб са празни калории, което означава, че те не допринасят нищо за вашето тяло. Това са много калории с почти никакви хранителни вещества. Това е така защото не съдържат доброкачествени протеини или здравословни мазнини, или фибри или микрохранителни вещества, с изключение на сол. Обаче, това обикновено се съдържа при високите стойности.

Производственият хляб съдържа хидрогенирани масла/транс мазнини

Хидрогенираните масла или транс мазнините са резултатите от химичен процес, който има много полезни предимства за хранителната индустрия защото те са по-евтини. Индустрията въввежда водорода към маслото на много високи температури така че да стане твърдо.

Освен това, тези храни издържат много по-дълго, са много по-пристрастяващи и са по-лесни за приготвяне. Консумирането на стойност от 6 г транс мазнини е вредно за вашето здраве.

Производственият хляб: различни видове хляб

Производственият хляб съдържа твърде много захар

Според СЗО, захарта във вашата диета не трябва да надвишава 5% от вашата ежедневна диета. Освен това, не трябва да консумирате повече от 7 бучки или 1 унция, за възрастни и около 4 бучки, или 0.69 унции за деца на ден. Например, чрез консумиране на четири шоколадови бисквити, които имат около 1.2 унции захар, еквивалентнти на 8.5 бучки, вече сте надвишили вашето днешно ограничение.

Рафинираните захари и простите захари като захароза, глюкоза и обърнат захарен сироп значително увеличават нивата на инсулин в кръвта, допринасяйки за риск от диабет тип 2.

Има високо съдържание на сол

Съдържанието на витамини и антиоксиданти е рядко в тези продукти и подпомага производството на свободни радикали. Присъствието на минерали е също много слабо, с натрий като единствен материал, но в прекомерни количества. Както знаете, високото съдържание на сол може да доведе до високо кръвно налягане.

Съдържа рафинирано брашно

Рафинираното брашно обикновено преминава през индустриален процес за създаването на по-тънки и малки частици като се премахва част от фундаменталните съставки на пълнозърнестото брашно. Те дават място на съставки, които са по-лесни за поглъщане за да им позволят да бъдат използвани по-лесно в тестените продукти.

Освен това, това брашно премахва триците и бактериите, където е съдържанието на витамините, минералите и фибрите.

Съдържа нискокачествени зеленчукови мазнини

Една от причините, поради които производствените сладкиши не са здравословни, е поради тяхното съдържание на нискокачествени зеленчувкови мазнини. Това са рафинирани мазнини, чиито витамини и минерали са премахнати.

Тяхната разработка се състои от индустриален процес където използват много високи температури, които предизвикват окисляването на мазнини и химични продукти. Тези видове мазнини предполагаемо подобряват вкуса на храната и го правят „по-вкусен“. Също така, намалява производствените разходи. Както виждате, те заместват качествените мазнини с некачествени.

Слънчогледово масло в лъжица и в купичка

Търговският хляб може да доведе до здравословни проблеми

Тази индустрия уврежда сериозно вашето здраве поради съставките които се използват. Производственият хляб носи много заплахи за здравето защото:

Е изключително пристрастяващ.

Степента на обработване при продукта и съчетанието от мазнини и захари, които съдържа, ви кара да го желаете, но не ви засища. Поне според проучването публикувано в PlosOne .

Също така, захарта намалява стреса в нашето тяло като намалява нивата на кортизол в кръвта. Така че, когато сме стресирани, се обръщаме към сладкишите и можем да станем зависими.

Може да доведе до затлъстяване и диабет

Може да предизвика качване на килограми поради своето високо съдържание на калории и останалите съставки които съдържа. Също така, както споменахме отгоре, този вид продукт стимулира вашия апетит, но не ви засища, така че вие ядете повече отколкото е необходимо.

Тъй като тези продукти имат високо гликемично съдържание, консумацията на производствен хляб е пряко свързана с опасността от диабет тип 2.

Увеличава опасността от сърдечно-съдови заболявания

Консумацията на транс мазнини, рафинирани мазнини и олио увеличава вашия риск от хипертония и високо количество на холестерол, което води до повишен риск от сърдечно-съдови заболявания. Също така, тези съатвки допринасят за окисляването на LDL липопротеини, възпаление и повишаване на броя на триглицеридите в кръвта ви.

Заключение

Като заключение, производственият хляб не ви дава никакви хранителни предимства. Всъщност може да е вреден за вашето здраве. Опитайте се да го премахнете и изберете здравословен домашно приготвен хляб и сладкиши вместо това.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Islam A., Amin MN., Siddiqui SA., Hossain P., et al., Trans fatty acids and lipid profile: a serious risk factor to cardiovascular disease, cancer and diabetes. Diabetes Metab Syndr, 2019. 13 (2): 1643-1647.
  • Johnson RJ., Sánchez Lozada LG., Andrews P., Lanaspa MA., Perspective: a historical and scientific perspective of sugar and its relation with obesity and diabetes. Adv Nutr, 2017. 8 (3): 412-422.
  • Schulte, E. M., Avena, N. M., & Gearhardt, A. N. (2015). Which foods may be addictive? The roles of processing, fat content, and glycemic load. PloS one10(2), e0117959.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.