Как да понижите високото кръвно налягане с домати

12.10.2018
Освен това съдържат калий - минерал, който помага за регулиране на телесните течности

Всеки път, когато избирате да се храните здравословно, доматът е голям съюзник. Той има детоксикиращи свойства и е антиоксидант. Играе важна роля за предотвратяване на различни заболявания, включително тези, свързани с високо кръвно, както и различни видове рак.

Също така съдържа важни витамини, като витамин С и А. Първият витамин подпомага усвояването на желязо,заздравява раните и укрепва имунната система. Вторият е много важен за поддържане нормалното състояние на  кожата, очите и дихателните пътища.

Доматите защитават сърдечносъдовата система, като помагат и за намаляване и регулиране на кръвното налягане. Освен това съдържат калий – минерал, който помага за регулиране на телесните течности.

Помагат и за предотвратяване на лошия холестерол от стените на артериите, който води до натрупване на мазнини и създава опасност от повишаване на кръвното налягане.

Високото кръвно налягане кара сърцето да работи по-силно, за да е по-ефективно циркулирането на кръвта и хранителните вещества до различните органи на тялото .Причината е в стеснените артерии, които ги транспортират.

С течение на времето това допълнително натоварване уврежда сърцето, както и други основни органи.

Не забравяйте, че това условие е причина за различни сърдечни проблеми. Последствия за страдащите от тях биха могли  да включват: атеросклероза, ангина на гръдния кош, увреждане на бъбреците, увреждане на зрението, инсулт и други.

Лечимо ли е високото кръвно налягане?

при високо кръвно артериите се стесняват и сърцето работи на по-силни обороти

Високото кръвно налягане може да се лекува, но не и да се излекува напълно. След като са ви диагностицирали с високо кръвно налягане, ще трябва да живеете и да се съобразявате с него до края на живота си. Най-важното е да промените лошите навици.

Ако искате да избегнете щетите, причинени от хипертонията, изберете храни, които помагат тя да се контролира. Чуден избор са доматите, които защитават здравето, имат  ниско съдържание на калории, а също така поддържат стройна фигурата.

Доматите могат да се консумират сурови в салати или сосове, и  дори може да си направите  освежаваща напитка –  доматен сок. Истината е, че всичко зависи от вашите предпочитания, когато дойде време да се възползвате от техните полезни свойства.

Проучване, проведено в Израел, потвърждава, че доматите и доматеният сос намаляват кръвното налягане и рискът от сърдечни заболявания.

Също така не трябва да забравяте да се консултирате с вашия лекар. Контролирайте консумацията на сол и при никакви обстоятелства  не спирайте приема на лекарство. Особено ако вашият лекар ви  е предписал такова.

Ако имате член на семейството, който страда от хипертония, или ако проявява някоя от рисковите фактори, като затлъстяване, прекомерна консумация на сол, пушене или стрес, трябва да вземете още по-строги мерки.

Препоръчваме: Напитките, повишаващи кръвното налягане

Лечение и контрол

Периодичният контрол на кръвното налягане също е много важен.

Много хора прекарват дълъг период от време, без дори да подозират, че имат високо кръвно налягане. Обикновено няма симптоми, а когато това заболяване се открие и се развие, вредите от него вече са налице.

ако не мерите редовно вашето кръвно, може и да не разберете за проблема

 

Доматите помагат за  контрола на  хипертонията, и докато можете да се възползвате от тях по  няколко различни начина, не забравяйте, че има и други необходими неща, които трябва да бъдат част от тази борба.

На първо място, да се избягват всички рискови фактори, да се правят физически упражнения най-малко 3 пъти седмично, да се контролират нивата на холестерола, и да се избягват наситени мазнини и прекомерната консумация на алкохол.

Ако сте водили заседнал начин на живот  в по-голямата част от времето си до сега, то би било добра идея да си направите медицински преглед преди започване на редовни физически упражнения.

Лекарят ще определи дали е подходящо да извършвате физическа активност, както и какъв да е видът, в частност.

Вижте и: Какво става в мозъка в резултат от физическите упражнения

Превантивни мерки

В наши дни здравето ни е заплашено от един безкраен списък от заболявания и смущения – по-малко или повече известни в обществото. Но, за съжаление, в много случаи няма утвърдено лечение.

Ето защо единственото, което можете да направите, е да поддържате силен и здрав организъм.

Има няколко предразполагащи фактори, които не могат да бъдат контролирани, като възраст, гени, раса.. Те могат да спомогнат за появата на болести. Но по отношение на други рискови фактори можете да направите много, за да ги предотвратите.

Природата  предоставя толкова много начини да се грижим за себе си и да се превъзпитаваме, като в същото време ни държи балансирани.

Използвайте тези подаръци на природата, за да поддържате стабилно здраве за много по-дълго.