Как да подобрите диетата си, ако страдате от диабет

Страдате ли от диабет и искате да промените диетата си, за да избегнете здравословните проблеми? В тази статия, открийте най-добрите съвети.
Как да подобрите диетата си, ако страдате от диабет

Написано от Antonella Grandinetti

Последна актуализация: 09 август, 2022

За да държите вашите нива на глюкоза под контрол, трябва да сте наясно с вашите хранителни навици и да ги промените, ако се налага. В тази статия, ще ви кажем как можете да подобрите диетата си, ако страдате от диабет.

Не пропускайте!

Как да подобрите диетата си, ако страдате от диабет

Промяната на диетата е един от най-добрите начини за избягване на евентуални усложнения от дибет. Поради тази причина, ви препоръчваме да обърнете внимание на това, което ядете.

Как да подобрите диетата си: плодове в чиния, слушалка и лист

Правилната диета за диабет може да предотврати евентуални усложнения от болестта.

Винаги избирайте качествени храни с висока хранителна стойност и не яжте твърде много. Помнете, че е най-добре да ядете по-малко порции за да държите вашите нива на глюкоза под контрол. Друга препоръка е да се опитате да организирате вашите хранения. Например, поддържайте график за приема на храна, за да избегнете повишаване на кръвната захар.

Като цяло, промените в диетата при хората с диабет са фокусирани върху нуждата да се ядат здравословни храни, които отговарят на техните хранителни нужди, докато им помагат да поддържат здравословно тегло и да държат нивата си на триглицерид и холестерол под контрол.

Да видим някои идеи.

Как да подобрите диетата си, ако сте диабетици

Промяната на вашите навици на хранене, за да ги пригодите към вашето състояние, е важна за да се осигури добро количество на живот. Доброто ядене без излишни калории или количества ще помогне за оптимизирането на вашето производство и употреба на инсулин, който е главния проблем, който диабета създава.

Разбира се, преди да промените вашата диета, говорете с вашия лекар и го попитайте какви храни трябва да добавите или премахнете от вашата диета. Никой не е по-квалифициран от вашия лекар за даването на съвети!

1. Как да подобрите диетата си: променете консумацията на храни, които се превръщат в захар

Два червени домата, жълта чушка и вода

Избягвайте да пиете сокове и да ядете храни, които бързо се превръщат в захар.

Знаете ли, че сладките неща не са единствените храни, които могат да увеличат нивата на глюкоза? Простите въглехидрати повишават нивата на глюкоза, защото те се превръщат във въпросното вещество когато са погълнати от тялото.

Това не означава, че трябва да избягвате въглехидратите. Обаче, вместо това трябва да изберете сложните въглехидрати, които се изпускат постепенно и позволяват по-добър контрол на нивата на глюкозата в кръвта.

2. Приемайте достатъчно протеини.

Като цяло, храните, богати на протеин, не увеличават нивата на глюкоза в кръвта. Поради тази причина, лекарите препоръчват да ги ядете всеки ден, като винаги спазвате правилните порции за вашата възраст, височина и тегло.

Проучване от 2014 заключва, че една закуска, богата на протеини, може да даде предимства за метаболизма на хората с диабет тип 2. Консултирайте се с вашия лекар за това.

3. Изберете бавно разграждащи се въглехидрати.

Сложните въглехидрати бавно се разграждат, което означава, че те постепенно повишават нивата на глюкоза в кръвта, избягвайки опасните покачвания. Яжте картофи, цели пълнозърнести ориз и макарони, пълнозърнест хляб и бобови култури.

4. Следете вашия прием на мазнини.

Зехтин в стъклена купичка и зелени маслини

Изберете здравословни ненаситени мазнини вместо опасните наситени мазнини.

Истината е, че няма заключителна информация относно препоръчителния прием на мазнини, за хората, които страдат от диабет. Това е така, защото има няколко проучвания с различни изводи.

Докато няма единичен критерий, можем да кажем:

  • Трябва да избирате храни с „добри“ мазнини вместо тези с наситени мазнини. Например, изберете авокадо вместо наденица или зехтиново масло вместо обикновено масло.

5. Избягвайте соковете, ако страдате от диабет.

Винаги предпочитайте да ядете парче плод вместо да пиете чаша сок. Докато портокалите и една чаша от портокалов сок, направен с парченце плод, имат същото количество захар, захарта в сока се поглъща по-бързо и може да доведе до повишаване на глюкозата в кръвта.

6. Яжте ядки

Орехови ядки

Яденето на ядки може да помогне за следенето, че вашите нива на глюкоза в кръвта са под контрол.

Проучване, публикувано през февруари 2019 в Периодично иазследване, анализирало повече от 16,000 човека с диабет тип 2. Това проучване стига до извода, че редовната консумация на бадеми, шам-фастък и орехи може да помогне за понижаването на риска от сърдечно заболяване при възрастни с диабет тип 2.

Изчислено е, че хората, които ядат по поне пет порции ядки на седмица, са със 17% по-малка вероятност да развият сърдечни заболявания от тези, които сядат по няколко провизии на седмица.

7. Консумирайте канела, ако страдате от диабет

Данните по този проблем са противопоказни. Докато някои проучвания твърдят, че редовната консумация на канела може да помогне за намаляването на кръвната захар при хора, страдащи от диабет тип 2, други посочват, че хората, които са били изследвани, не са показали разлики. Преди да промените диетата си така, че да включва канела, консултирайте се с вашия лекар.

Подобряването на вашата диета, ако страдате от диабет, е първата стъпка към контролирането на вашето заболяване. Разбира се, не трябва да правите радикални промени без да се консултирате със специалист. Вашият лекар е най-добрия човек, който да ви даде съвети въз основа на вашите хранителни нужди и физическо състояние.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Krejci H., Vyjidak J., Kohutiar M., Low carbohydrate diet in diabetes mellitus treatment. Vnitr Lek, 2018. 64 (7-8): 742-752.
  • Rabinovitz HR., Boaz M., Ganz T., Jakubowicz D., et al., Big breakfast rich in protein and fat improves glycemic control in type 2 diabetics. Obesity, 2014. 22 (5): 46-54.
  • Islam A., Amin MA:, Siddiqui SA., Hossain P., et al., Trans fatty acids and lipid profile: a serious risk factor to cardiovascular disease, cancer and diabetes. Diabetes Metab Syndr, 2019. 13 (2): 1643-1647.
  • Liu G., Guasch Ferré M., Hu Y., Li Y., et al., Nut consumption in relation to cardiovascular disease incidence and mortality among patients with diabetes mellitus. Circulation Research, 2019.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.