Симптоми на стомашна язва

Знаете ли, че храносмилателната система действа като втори мозък и е най-податлива на стрес и тревожност?
Симптоми на стомашна язва

Последна актуализация: 18 януари, 2019

Стомашна язва може да бъде причинена от разнообразни фактори като киселинна диета, нездравословни хранителни навици и стрес. Язвите на стомаха са се превърнали в често срещано заболяване в днешния свят, в който се пренебрегват здравословните навици.

Ако не сте сигурни дали имате стомашна язва, или търсите начин да предотвратите появата и развитието на такава, ви приканваме да прочетете следващата статия.

Разпознайте симптомите

Знаците, които тялото дава, често са лесно пренебрежими – обикновено поради заетост. Ежедневното напрежение, задълженията и семейството могат да отвлекат вниманието от очевидните неща, които се случват в тялото.

Ако оставите стресът да ви завладее, не обръщате внимание на това, което ядете, или се храните прекалено бързо, ще изложите здравето си на опасност. Тялото е деликатен механизъм, който изисква грижи и балансирано емоционално и физическо състояние.

Знаете ли, че храносмилателната система е най-податлива на стрес и тревожност? Тя всъщност действа като втори мозък и може да се увреди много лесно от факторите, които причиняват язви. Това е опасно заболяване, което може да има мащабни последици. Научете кои са симптомите, преди да заболеете от стомашна язва.

1. Стомашни болки

Болките в средата на стомаха, особено между гръдната кост и пъпа, алармират за този проблем. Знаете ли кога се появяват тези силни парещи болки? Когато коремът е празен, най-често между храненията. Антиацидите може да помогнат, но обикновено те лекуват състояния, които се проявяват през нощта или които се дължат на пропуснато хранене.

2. Необичайни болки

Може да проявявате такива симптоми, но ако се превърнат в хронично състояние, става опасно. Бъдете информирани относно знаците, които изпраща тялото. Внимавайте, ако имате:

 • Газове или оригване.
 • Загуба на апетит или тегло.
 • Чувство за ситост след пиене на течности.
 • Изтощение или умора всеки ден.
 • Сутрешно гадене/ усещане за гадене.

3. Напреднал стадий на стомашна язва

Ако страдате от стомашна язва в напреднал стадий, съществуват лесно забележими симптоми. Те се считат за неотложни – трябва да се консултирате с лекар спешно.

 • Тъмни изпражнения и кръв в изпражненията.
 • Позиви за повръщане, повръщане на кръв.

Храни, които облекчават стомашна язва

Храни, които облекчават стомашна язва

Консултирайте се с диетолог за храните, които могат да влошат симптомите на стомашна язва или да увеличат шансовете за развитие на такава. Някои храни, като сол, могат да предизвикат хипертония или възпаления, причиняващи язви. В допълнение към всяко фармацевтично лечение трябва да помогнете на стомаха със здравословна диета.

Някои препоръки за храни, които да избягвате при стомашна язва:

 • Избягвайте сол и захар.
 • Избягвайте сладкиши и десерти, като например шоколад или карамел.
 • Заместете бялото брашно с пълнозърнесто.
 • Избягвайте сладки напитки или лакомства.
 • Ограничете консумацията на кафе и избягвайте употребата на алкохол.
 • Млечните продукти не се препоръчват.
 • Избягвайте месни дреболии като бъбреци и сърца.
 • Избягвайте пикантните храни.

Храни, с които да обогатите диетата си

Алкални зеленчуци като спанак, артишок, ендивия, гъби, карфиол, марули и тиква тип „цигулка” са чудесни за корема. Поръсете с риган, за да се насладите на ароматни и здравословни комбинации.

Чайовете от мента, мащерка, маточина, женско биле, синя тинтява също са препоръчителни. Добавете малко лимонов сок, той ще накара тялото да се почувства по-освежено.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.