8 признака на злоупотреба в WhatsApp

Лошото отношение чрез WhatsApp включва поведение на контрол, манипулация и злоупотреба, което може да остане незабелязано. Научете как да го разпознаете тук.
8 признака на злоупотреба в WhatsApp
Elena Sanz

Написано и проверено от психолог Elena Sanz.

Последна актуализация: 02 юни, 2023

Интернет и социалните мрежи се превърнаха в съществена част от нашия живот и следователно са ключови за човешките взаимоотношения. Особено приложенията за съобщения са променили начина, по който се свързваме един с друг. Ето защо е важно да знаете как да разпознавате навреме признаците на малтретиране чрез WhatsApp и други подобни приложения.

Изчислено е, че повече от 50% от младите хора между 18 и 30 години са претърпели някакъв вид кибертормоз. Сред проявленията му са контролът, наблюдението и манипулацията, упражнявани чрез този тип чат.

Такива злоупотреби могат да бъдат насочени към хора, с които имаме каквато и да е връзка (като приятели или семейство), но са особено чести в романтичните връзки.

Един от основните проблеми в това отношение е трудността да се идентифицира, че човек е малтретиран. Много от тези поведения са нормализирани, сведени до минимум и пренебрегнати, но техните последици върху психичното здраве на жертвата са безспорни. И така, ето някои признаци, за които да внимавате.

Смятаме, че може да ви е интересно да прочетете и: Коварният вербален тормоз при двойките

Често срещани признаци на злоупотреба чрез WhatsApp

8 признака на злоупотреба чрез WhatsApp
Изискването за незабавен отговор е един от най-честите признаци на злоупотреба в WhatsApp.

Злоупотребата чрез WhatsApp включва всички тези поведения, насочени към контролиране, манипулиране или емоционално нараняване на жертвата. Противно на това, което може да се мисли, този тип злоупотреба засяга мъжете и жените с еднаква честота по време на юношеството.

Затова е много важно всички да бъдат предотвратени. Злоупотребата може да представи различни лица; обаче, по-долу са някои от най-честите прояви.

Изискване на незабавни отговори в WhatsApp

Изискването за незабавни отговори е едно от най-често срещаните поведения. Човекът се ядосва, ако партньорът му не отговори незабавно на съобщенията му. И го обвинява в липса на интерес или че не дава приоритет на връзката.

Те не разбират (или не уважават), че никой не трябва да бъде постоянно онлайн, че може да има други въпроси, с които да се справите, и че е напълно легитимно да не отговаряте, докато не е възможно да го направите.

Принуждава ви да чатите винаги, когато сте онлайн

Всеки път, когато жертвата влезе в WhatsApp, тя трябва да започне разговор с партньора си; в противен случай той се дразни и започва с упреци, подозрения и манипулации. Не ви е позволено да разговаряте с други хора, без да обръщате внимание на партньора си, защото последният го тълкува като липса на уважение.

Кара ви да изпратите вашето местоположение

Възможността за изпращане на местоположението (своевременно или в реално време) е чудесен контролен инструмент за тези, които злоупотребяват чрез WhatsApp. Така те принуждават партньора си да показва къде се намира във всеки един момент, може би с извинението да се уверят, че не лъжат или не изневеряват.

Моли за снимки или видеоклипове, за да ви държи под око

Във връзка с горното, често се срещат и хора, които молят партньорите си да изпращат снимки или видеоклипове в определени часове от деня. Например, докато са в клас или обядват с приятели.

Целта на тази заявка е да се провери дали те наистина са там, където казват, че са и с когото казват, че са. Понякога дори спътниците са принудени да се появяват на снимки или видеоклипове, за да успокоят подозренията на другия.

Също така може да се случи да бъдат поискани графични доказателства (екранни снимки) за това с кого говорите чрез WhatsApp. Накратко, целта е да се упражни контрол върху живота и взаимоотношенията на жертвата.

Блокира ви или ви игнорира в WhatsApp

Не винаги злоупотребата е активна и директна; понякога приема пасивно-агресивна форма, която е също толкова вредна или по-вредна от предишните. Например, когато след спор един от хората игнорира другия или дори го блокира от приложението.

По този начин генерира огромна мъка, оставяйки го/я без възможност да се изрази, без обяснения или средства за комуникация и в пълна несигурност. С този тип отношение човекът от другата страна е покорен и обикновено завършва с извинение и приемане на всякакви условия. Стига да бъде премахнато „наказанието“ на мълчанието.

Решава коя снимка да се показва във вашия профил

Партньорът ви се обижда, ядосва се или се оплаква, когато профилната ви снимка в WhatsApp не показва и двамата? Той/тя моли ли ви да премахнете или промените някои изображения, защото той/тя не харесва как или с кого се появявате на тях?

Този вид манипулация е много разпространена и накърнява личната свобода. Всеки човек е свободен да избира какво да показва в своите профили. И наличието на връзка не дава на другия правото да решава вместо вас.

Социалните мрежи се превръщат в бич на новото време.
Контролът върху WhatsApp се доказва, например, чрез изискването за споделяне на пароли или местоположения.

Предоставяне един на друг на пароли и шаблони за отключване в WhatsApp

Това е един от най-разпространените и нормализирани признаци на злоупотреба чрез WhatsApp. Особено по-младото население започва да смята, че споделянето на пароли с партньора е необходимо, задължително и знак за доверие. Ако не бъде прието, това може да породи подозрение и недоверие в другия. Когато в действителност зачитането на личния живот е приоритет в връзка от този тип.

Харесва ли ви тази статия? Може също да искате да прочетете: 6 ефекта от психологическото насилие, които трябва да познавате

Принудителен секстинг

И накрая, не бива да забравяме едно от най-вредните и опасни злоупотреби: секстингът. Това включва принуждаване или принуда на партньора да изпраща изображения или видеоклипове с изрично съдържание или да участва в сексуални разговори, без наистина да иска да го направи.

Как да действаме срещу тези злоупотреби чрез WhatsApp?

Ако сте били идентифицирани в някоя от горните точки, важно е да предприемете действия в това отношение. Преди всичко не забравяйте, че нито едно от тези действия не е естествено или здравословно в една връзка. Напротив, това са признаци на злоупотреба.

Имайте предвид, че това, че сте двойка, не ви принуждава да загубите индивидуалността си или правата си. Че все още можете да говорите с други хора, да имате свободното си време. Да защитавате личния си живот и да не предлагате обяснения на ирационални съмнения.

За да можете да се справите с тези поведения на партньора е важно не само да разберете къде са границите на любовта, но и да имате стабилно самочувствие. Именно тази увереност ще ви позволи да кажете „не“, да спрете натрапчивото и контролиращо поведение и да не се поддавате на емоционална манипулация.

Ако смятате, че не сте достатъчно силни, за да го направите, или ако се чувствате виновни, че отказвате на партньора си тези привилегии, потърсете професионална консултация. Контролът и злоупотребата могат да ескалират и да причинят значителни психологически щети на вашето здраве.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Reed, L. A., Tolman, R. M., & Ward, L. M. (2017). Gender matters: Experiences and consequences of digital dating abuse victimization in adolescent dating relationships. Journal of adolescence59, 79-89.
  • Borrajo, E., Gámez-Guadix, M., & Calvete, E. (2015). Cyber dating abuse: Prevalence, context, and relationship with offline dating aggression. Psychological reports116(2), 565-585.
  • Díaz, P. (2015). El ciber-acoso entre parejas adolescentes. Departamento de Ciencias de la Comunicación y Trabajo Social. Facultad de Ciencias Políticas, Sociales y de la Comunicación. Universidad de La Laguna.
    [Citado 07 de enero 2021]. Disponible en:
    https://riull.ull.es/xmlui/bitstream/handle/915/884/El%20ciberacoso%20entre%20parejas%20adolescentes.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.